Climatronic

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • majkiki
    Classic
    • 2011
    • 3

Climatronic

Chłopaki szybka piłka zależy mi na czasie, dokręcałem szczękę od hamulców i ukręciłem gwint na zwrotnicy :cry: bez nowej zwrotnicy się nie obędzie, ale czy podpasuje zwrotnica z innego silnika ?

Ja mam 1.8 20v bez turbo 125 km, zależy mi na czasie bo wymienić zwrotnice to jest pół dnia, a typowo do mojego silnika jest mało sztuk w okolicy.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc
  • megan61
    Classic
    • 2010
    • 12

Climatronic

Witam! Proszę użytkowników O2 o ocenę działania klimatyzacji. Chodzi mi głównie o to czy warto dopłacić około 2 tysi do automatycznej.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Jak masz miec manualna to warto brac, jak masz miec climatic, to sens jest jak masz to dostac gratis do auta.

Nie wiem czy wynegocjowales juz dobra cene, bo ja bym wybral dilera ktory climatronik daje w cenie zwyklej :twisted:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• megan61
        Classic
        • 2010
        • 12

Biorę ambiente i tam jest climatic. Cenę negocjuję ze znanym wszystkim "gościem", ale climatronica nie chce dołożyć..

[ Dodano: Sob 12 Cze, 10 20:45 ]
        Szanowni koledzy wiele mi nie pomogliście, a decyzję muszę wkrótce podjąć ..

Komentarz

• Perfee
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2005
          • 179

Moim zdaniem nie warto. Climatic nastawiony pokrętłem na wybraną temperaturę sam stara się ją utrzymać. W lecie zasadniczo wogóle go nie dotykam, cały czas 20°C :szeroki_usmiech
          Climatronic nie spowoduje, że będzie Ci cieplej w zimie, ani chłodniej latem... Lepiej tą kasę przeznaczyć np na car audio, felgi lub co tam lubisz...
          Perfee
          149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• voltar
            L&K
            • 2009
            • 1107
            • Octavia II (1Z3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Wszystko zalezy czego oczkujesz od klimatyzacji. Klimatronik precyzyjniej utrzyma ci temp. od klimatika. Ma wiecej czujnikow temp. / naslonecznienia , jest tez 2 strefowy i dodatkowo mozna uzyc jeego automatyki tylko dla pracy ukladu wentylacji bez wlaczonej klimy a takze ladniej wyglada panel sterowania. Kiedys w aucie mialem klime manualna i choc takze spelniala swoja podstawowa funkcje to zwykle mi pasazerowie albo marzli albno mieli za cieplo gdyz nie dalo sie precyzyjnie ustawiuc temp. Co do wydajnosci to nie mam porownania z klimatikiem wiec sie nie wypowiem. Filtr .p . pylkowy jest chyba taki sam w obu.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• jaca
              Drive
              • 2007
              • 92

Moim zdaniem największą zaletą jest dwustrefowa klimatyzacja.
              O "precyzji utrzymania temperatury" - zapomnij
              Jeżeli dzisiaj stałbym przed wyborem to wydałbym te 2k na coś innego

Komentarz

• Yarek
                Elegance
                • 2005
                • 992

Zamieszczone przez Perfee
                Moim zdaniem nie warto. Climatic nastawiony pokrętłem na wybraną temperaturę sam stara się ją utrzymać. W lecie zasadniczo wogóle go nie dotykam, cały czas 20°C :szeroki_usmiech
                Climatronic nie spowoduje, że będzie Ci cieplej w zimie, ani chłodniej latem... Lepiej tą kasę przeznaczyć np na car audio, felgi lub co tam lubisz...
                Taka opinia wskazuje na to, że nie miałeś okazji pojeździć dłużej nową octą z klimatronikiem. Otóż moim zdaniem jest to najbardziej wydajna, najlepiej działająca klima automatyczna jakiej miałem okazję używać. A używałem już różnych.
                . pzdr Jarek
                aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez megan61
                  Chodzi mi głównie o to czy warto dopłacić około 2 tysi do automatycznej.
                  nie warto , mam dwa podstawowe zarzuty do niej
                  1 - po pewnym czasie jak już ustabilizuje zadaną temp w kabinie robi się w niej duszno duszno przy więcej niż 2 osobach, muszę ją ręcznie poprosić aby zwiększyła nawiew, lub ją na chwilę wyłączyć i ponownie włączyć
                  2 - jak jest mocno nagrzane wnętrze to po włączeniu klimy ustawia na max nawie i strasznie to hałasuje, potrafi skutecznie zagłuszyć klekot TDI-ka
                  Na co dzień mam dostępną manualną klimę w aucie żonki i ona mi jakoś bardziej pasuje, no ale wszystko to jest bardzo subiektywnym odczuciem i być może coś zmienili w O2 po lifcie oprócz panelu sterowania.
                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Perfee
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 179

Zamieszczone przez Yarek
                    Taka opinia wskazuje na to, że nie miałeś okazji pojeździć dłużej nową octą z klimatronikiem. Otóż moim zdaniem jest to najbardziej wydajna, najlepiej działająca klima automatyczna jakiej miałem okazję używać. A używałem już różnych.
                    OK, nie jeżdżę nową FL. Chcesz powiedzeć, że Climatronik szybciej ochłodzi auto niż Climatic :szeroki_usmiech
                    Daj spokój.
                    Perfee

Komentarz

• Yarek
                      Elegance
                      • 2005
                      • 992

OK, nie jeżdżę nową FL. Chcesz powiedzeć, że Climatronik szybciej ochłodzi auto niż Climatic :szeroki_usmiech
                      Daj spokój.
                      Nie twierdzę, że szybciej, tylko że lepiej i przyjaźniej dla pasażerów. Bo wbrew pozorom nie szybkość chłodzenia wnętrza jest najważniejsza.
                      Przejedź jakiś dłuższy dystans O2 FL z klimatronikiem i wrócimy do rozmowy
                      . pzdr Jarek
                      aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• guzolot
                        Rider
                        • 2010
                        • 473

Miałem w mondeo klimę manualną, teraz mam auto. W/g mnie duża jest przewaga automatycznej nad manualną. W auto klikam sobie 20, 22 19 czy ile tam chcę i się nie martwię.
                        Czy słońce świeci, czy pada deszcz, czy z lasu wyjeżdżam na nasłonecznioną drogę - nie ma problemu. Automatyczna klima w miarę sobie daje radę.
                        Jak miałem manualną, ciągle trzeba było majdrować pokrętłem.
                        Jedyną wadą jaką do tej pory zauważyłem to brak regulacji poniżej 18st. Ale to w O1. W O2 ponoć można do 16 zejść. Ktoś powie, że poniżej 18 się zmarznie. Może i tak. Jednak z własnego doświadczenia wiem, że nie trzeba wtedy dzieci rozbierać. A tak, 18 w kurtkach za gorąco.

Pozdrawiam
                        Andrzej
                        Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
                        ---

A to moja skodzinka:
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• Perfee
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 179

Panowie, odnoszę wrażenie, że nie rozumiecie, czym jest CLIMATIC w Skodzie. To nie jest klima manualna. :twisted: Jest to klima półautomatyczna, czyli sama potrafi sterować temperaturą wdmuchiwanego powietrza, natomiast nie potrafi sama regulować siły dmuchawy (na szczęście :lol: ) Kolega, który zadał pytanie na początku wybiera między taką klimą a pełni automatyczną i zastanawia się, czy za tę automatykę warto zapłacić 2 tys.

Mój przypadek z Climatronikiem był następujący. W lato, upalny dzień otwieram szybę aby zapłacić za przejazd autostradą. Super automatyczna klimatyzacja wyczuła ciepłe powietrze i zwiększając moc dmuchawy wywaliła na nas zimnym na maksa. O mało nie zamarzłem :szeroki_usmiech

Osobiście nie jestem zwolennikiem tego, jak jakiś komputer wie lepiej czego ja chcę i uważam że Climatic jest optymalnym rozwiązaniem.
                          Perfee

Komentarz

• guzolot
                            Rider
                            • 2010
                            • 473

Aaaaaa to co innego. Myślałem, że Klimatic to inaczej klima manualna a nie coś pośredniego między manualem a pełną automatyką.

Zaraz, czyli klimatic utrzymuje stałą temp i siłę nadmuchu, a nie stałą temp w kabinie?

Andrzej
                            ---

A to moja skodzinka:

Komentarz

• dfq
                              Drive
                              • 2010
                              • 54

a gdzie on tą stałą temp i siłe nadmuchu ma utrzymywac ??? :roll: .
                              Siłe nadmuchu i kierunki nadmuchu regulujesz sam MANUALNIE w Climaticu

Komentarz

• guzolot
                                Rider
                                • 2010
                                • 473

Zamieszczone przez dfq
                                a gdzie on tą stałą temp i siłe nadmuchu ma utrzymywac
                                A nie wiem, kombinuję...
                                czyli tylko zadaną temp nadmuchu utrzymuje stałą? reszta manual?
                                ---

A to moja skodzinka:

Komentarz

• loyd
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2342

Tak właśnie sądzę, ale mnie tu kiedyś zakrzyczeli, że nie mam racji.

Według mnie ustawiasz w climaticu np. 20 st. i on tak wieje z taką temperaturą choćby nie wiem co się działo (nie zmieni sam temperatury powietrza w zalezności od okoliczności).

Ale na 100 % pewny nie jestem więc się nie upieram.

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

To na czym polegałby ten półautomat? I czym różniłby się od manualnej klimy? Chyba, że "półautomatyczna" to tylko nazwa marketingowa...
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Na co dzien jeżdżę O II z climatronikiem, ale od czsu do czasu jadę w trasę służbową O II z Climatikiem i zdecydowanie bardziej wolę climatronic
                                      Climatronic jest bardziej dokładny w ustawieniach i trzymaniu tych ustawień. Dodatkowo autmatyka w Climatronicu w dużo lepszy sposób niż ręka rozkłada powietrze po kabinie i dostosowuje się do warunków panujących w kabinie.
                                      Przy climatiku co jakiś czas trzeba coś kręcić. Przy Climatronicu nie ma takiej potrzeby - przynajmniej u mnie.
                                      Dodatkowo climatronic ma jedną POTĘŻNĄ przewagle nad climatikiem. Mianowicie, gdy nie chcesz korzystać z automatyki po prostu ją .. wyłaczasz i przechodzisz na tryb reczny :szeroki_usmiech Niestety w Climatiku nie mozna włączyć sobie trybu automatycznego gdy ma sie taką ochotę
                                      Jak dla mnie tylko climatronic.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• adym
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 179

Mój przypadek z Climatronikiem był następujący. W lato, upalny dzień otwieram szybę aby zapłacić za przejazd autostradą. Super automatyczna klimatyzacja wyczuła ciepłe powietrze i zwiększając moc dmuchawy wywaliła na nas zimnym na maksa. O mało nie zamarzłem :szeroki_usmiech
                                        Bo nawiewów nie ustawia się w za przeproszeniem prosto w pysk :lol:
                                        Ja ustawiam tak by dmuchaly w strone podsufitki, taki sposob wymusza plynna cyrkulacje powietrza.
                                        ..a jak za mocno wieje mozna skręcić siłę nadmuchu, wtedy wejdzie w tryb półauto i tak zostanie dopoki go nie uaktywnisz. ..ale efekt bedzie taki, ze schlodzenie wnetrza to ustawionej temp. nastapi duzo pozniej.
                                        Dlatego warto sensownie ustawiac kierunek nadmuchu i korzystac z auto.
                                        ..a czy warto dolozyc 2tys? moim zdaniem warto ale ja sie juz w przeszlosci nadusilem jezdzac bez klimy wiec teraz jest to dla mnie bezcenne

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez adym
                                          Bo nawiewów nie ustawia się w za przeproszeniem prosto w pysk
                                          Dokładnie tak !! jesli ktoś ustawia sobie nawiewy klimy prosto na siebie to nie bardzo chyba umie obchodzić sie z klimą
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• krzysn
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 515

:-)

Ręcznie ustalasz temperaturę w kabinie, siłę i kierunek nadmuchu. Automat reguluje temperaturą dmuchanego powietrza aby osignąć zadaną przez kierowcę.

Czyli ustalam na 20 st celsjusza w upalne lato - automatyka dmucha lodowatym az do osiągnięcia 20 st. i potem dmucha powietrzem o takiej temperaturze aby utrzymac to 20 w kabinie.

pozdr, krzysn

Komentarz

• dfq
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 54

I to jest właśnie Climatic

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Climatronic ma również dużo zalet zimą, bo dopóki silnik się nie nagrzeje to dmucha słabiutko, a jak silnik złapie temperaturę to stara się nagrzać szybko wnętrze. W climaticu trzeba to robić ręcznie. Jak dopłacać to wg mnie nie warto, ale targować o climatronic warto, tym bardziej, że w Octavii jest dwustrefowy i całkiem dobrze działający w porównaniu do np. Mitsubishi, gdzie nie sposób obejść się bez poprawiania automatu.

Komentarz

• didku
                                                  Classic
                                                  • 2007
                                                  • 23

No wlasnie rezon, w outlanderze to jednak jest tylko Climatic, co do klimatronica to tylko przeszkadza mi ze jest nieco slabo wydajny, ale powolne schladzanie jest bezpieczniejsze dla naszych gardel (chodzi o mozliwosc przeziebienia). Poza tym super ten czujnik naswietlenia, czuc ze automat zyje i dostosowywuje sie do temperatury i naslonecznienia. W outku to porazka, alczkolwiek pokretla wydaja sie mi lepsze niz przyciski w Climatronicu. Co do tematu - ja bym bral Climatronica, wiem to po Outlanderze z cala pewnoscia
                                                  Skoda OCTAVIA Tour Combi 1,9 TDI
                                                  Mitsubishi Outlander II 2,2 HDi Instyle

Komentarz

Pracuję...