Rejestracja, ubezpieczenie - auto używane

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hunter
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1655

szkoda, kupując auto możesz udać się do Tow. Ubezp. i jeśli poprzedni właściciel nie wycofuje ubezpieczenia - to sporządzają Ci w Tow. Ubezp. aneks do polisy - przepisują ją na Ciebie i możesz śmiało na tym śmigać. Przed końcem polisy jeśli kończy się ważność, a chciałbyś zmienić Tow. Ubezp. to idziesz do nich i wypowiadasz na piśmie umowę. Najpóźniej chyba w ostatni dzień ważności ubezpieczenia. Jeśli chcesz pozostać w tej firmie to towarzystwo sporządza polisę i normalne opłacasz składkę na następny rok. Jeśli nie napiszesz wypowiedzenia, to z automatu przedłużają na następny rok. W przypadku kiedy chciałbyś zatem zmienić tow. ubezp. i podpisałbyś w nowym tow. polisę, a w starym nie wypowiedział to płacisz za 2 polisy :diabelski_usmiech

Przykładowo ja kupiłem auto w kwietniu, ale polisa była ważna do połowy sierpnia. Właściciel nie chciał wycofywać ubezp., więc poszedłem przepisać polisę na siebie. Po tym fakcie jeździłem do sierpnia na opłaconej przez niego polisie, a kiedy kończyła się to wtedy podpisałem nową i to wszystko.
    ...nie ma to jak Octavia :drive:
    >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez szkoda
      jeśli nie wypowiesz OC, to przedłuża się ono na 12 miesięcy ale po upłynięciu 30 dni od daty kupna samochodu.
      coś chyba nie tak ????
      albo źle zrozumiałem autora , według mojej wiedzy (z przed roku) to po kupnie auta wraz z nim dostajesz OC (AC pozostaje u poprzedniego właściciela który dostaje zwrot za nie wykorzystany czas) , po zakupie masz 30 dni na wypowiedzenia OC które dostałeś razem z autem, jeżeli tego nie zrobisz to korzystasz z OC jakie dostałeś z autem do czasu jego zakończenia (musisz uiścić tylko różnice w zniżkach o ile taka wystąpiła) przed końcem okresu ubezpieczeniowego albo na piśmie wymawiasz OC (nie później niż na dzień przed jej wygaśnięciem) albo jest ono z automatu przedłużane na kolejne 12 miesięcy.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez loru
        po kupnie auta wraz z nim dostajesz OC
        o ile poprzedni właściciel nie chce odzyskać kasy i przepiszesz jego OC na siebie to jak najbardziej tak, w przeciwnym wypadku moja wersja jest dobra (chyba )
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez szkoda
          o ile poprzedni właściciel nie chce odzyskać kasy i przepiszesz jego OC na siebie to jak najbardziej tak, w przeciwnym wypadku moja wersja jest dobra (chyba )
          na ogól doliczają ubezpieczenie do ceny auta i po sprawie.
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

no i w ten sposób kupiłem, zarejestrowałem i ubezpieczyłem własny samochód
            dzieki za wszystkie porady
            zwłaszcza dla maxpaynemm :kciukgora
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...