DSG tryb S

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GandalfSiwy
    Classic
    • 2011
    • 30

DSG tryb S

jeżeli bezpiecznik nr 1 jest sprawny to może "wysypał" się przełącznik lusterek? Może od kogoś na podmiankę?
  • Morgoth
    L&K
    • 2010
    • 1116

A jak wygląda osiągnięcie Vmax ze skrzynią DSG, ktoś wie? Skrzynia sama zrzuca najwyższy bieg, żeby dojść do Vmax?
    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
    G.B.Show

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez Morgoth
      A jak wygląda osiągnięcie Vmax ze skrzynią DSG, ktoś wie? Skrzynia sama zrzuca najwyższy bieg, żeby dojść do Vmax?
      tak powinno być jak idziesz pełnym ogniem, ewentualnie już na końcu, kiedy prędkość nie rośnie może trochę głupieć i wrzucać 7-6-7-6, tego bym się spodziewał.
      w BKD 6 wrzuca przy ~190, ale to nie nadbieg, więc sobie dalej normalnie radzi.
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Thundi
        L&K
        • 2005
        • 1157

To zależy.
        Jak startujesz od 0 i idziesz do Vmax to zazwyczaj skrzynia zmienia biegi tak że ostatniego nie włącza.
        Jak masz 150-160km/h na liczniku i zapięty max bieg i wciśniesz to skrzynia redukuje i dojeżdża do max znowu na przedostatnim biegu.

Generalnie jak ja jeździłem to auto blisko Vmax wrzucało najwyższy bieg po warunkiem że nie było pedału w podłodze.

Jednak znane mi są przypadki gdy to po wciśnięciu pedału na max auto dobiło do ostatniego biegu i na nim osiągnęło kapkę mniejszą prędkość i dalej się nie rozpędzało a do Vmax dobiło jak ręcznie bieg zbiłem - skrzynia się uczy człowieka i ta pewnie była ospała
        O ortografie dba FF.
        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Morgoth
          L&K
          • 2010
          • 1116

Zamieszczone przez Thundi
          Jednak znane mi są przypadki gdy to po wciśnięciu pedału na max auto dobiło do ostatniego biegu i na nim osiągnęło kapkę mniejszą prędkość i dalej się nie rozpędzało a do Vmax dobiło jak ręcznie bieg zbiłem - skrzynia się uczy człowieka i ta pewnie była ospała
          Dzięx. Na razie nie mam gdzie spróbować, ale to się trzyma kupy co piszesz(-cie).

Teraz kolejne pytanie ... a jak będzie w trybie S? :diabelski_usmiech
          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
          G.B.Show

Komentarz

• Thundi
            L&K
            • 2005
            • 1157

Teraz kolejne pytanie ... a jak będzie w trybie S?
            W trybie "S" jest tak że auto trzyma najwyższe obroty jakie może (lub inaczej - powinno wrzucać najniższy bieg jaki się da w danym momencie) więc przy jeździe (nie ważne czy 50 czy 150 ) po wrzuceniu "S" automatycznie powinno zrucić bieg (no chyba że już jest taki ), więc rozpędzi się do Vmax na przedostatnim biegu.

Uczenie się w trybie "S" też występuje ale mocno przytępione i do zamulenia dochodzi w dużo mniejszym stopniu więc w okolicach Vmax nie powinno i tak wrzucać najwyższego biegu.
            O ortografie dba FF.
            Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
            http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Morgoth
              L&K
              • 2010
              • 1116

Jak dotąd raz ruszałem ze świateł w trybie S, żeby sprawdzić co się dzieje. Może żałowałem deptać gaz, może automat nauczył się od małżonki jeżdżącej na codzień, ale zmieniał biegi przy ok 4.000-4.500 obr, a spodziewałem się wyżej - w Passacie 1.8 TSI DSG, który miałem do testów tryb S zapinał kolejne biegi powyżej 6.000 obr (tam max moment ciągnie się o 500 obr dalej niż w 1.4 TSI, ale to chyba nie jedyny powód)..
              Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

przyspieszając w trybie S nie dzieje się nic innego jak wtedy kiedy trzymasz pedał gazu do oporu, różnica jest taka, że później wrzuca wyższy bieg przy odpuszczeniu gazu, trzyma silnik na obrotach.
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• tomek
                  L&K
                  • 2005
                  • 1078

Ja bym tryb S określił jako tryb, w którym silnik nie schodzi na niskie obroty, tak aby przy ewentualnym wciśnięciu gazu nie było straty czasu na redukcję biegu. Czyli nie jest trzymany najniższy bieg jaki się da, ale powiedzmy taki aby obroty były powyżej np. 2000 obr.
                  Przy kickdownie jest bez znaczenia czy masz na S czy na D.
                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

Nie kickdownuję (jeszcze), a poza tym jestem niemal w 100% zadowolony z DSG ... no może poza BEZNADZIEJNYM hamowaniem silnikiem. Na szczęście mam manetki pod kierownicą
                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• rkb
                      RS
                      • 2008
                      • 2152
                      • Rapid Spaceback (NH1)
                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Proponuje wydzielic temat o Trybie sportowym S i nie robic burdlu
                      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez rkb
                        Proponuje wydzielic temat o Trybie sportowym S i nie robic burdlu
                        proszę bardzo
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...