OPONY HXL vs V

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • EdKris
    Drive
    • 2010
    • 40

OPONY HXL vs V

Zamieszczone przez zbigniew147
    A miało być tak fajnie... wycieczki, wywiady w zakładach pracy...
    Taak.. a te kolejne cm3 płynu mówią "Jutro też wam uciekniemy!" :lol:

Też musiałem dolać płynu, stało się to po przejechaniu chyba koło 19tys po jednorazowym dystansie 1300km. Więc może faktycznie gdzieś "ulatuje" przez chłodzenie turbo przy ostrzejszym traktowaniu silnika? Od tego czasu sprawdzam regularnie, ubytku już nie stwierdziłem, mimo że (nie wiem za bardzo czemu) dolałem niewielką ilość z miesiąc temu. Ale od zapalenia się tej cholernej kontrolki wożę ze sobą zestaw: 1l 5w30 + rozcieńczony G12++
    O1 SLX AHF
  • locaj85
    Rider
    • 2009
    • 482

OPONY HXL vs V

Witam,

zastanawiam się nad zakupem opon o indexie HXL

początkowo brałem pod uwagę opony SL o indexie prędkości V, ale w miarę zgłębiania tematu co raz bardziej skłaniam się ku HXL

Ciekawi mnie czy opona HXL będzie miała sztwyniejsze "boki" od V mimo, że ma nizszy index predkosci...

co myslicie?

p.s.

problem wynika z faktu iz w aucie( firmowym) mam zalozone 15 .... i chcialbym auto ustabilizowac w łukach i szybkich manewrach

profil uzywanych przeze mnie gum to 205 60 r 15

[ Dodano: Sob 26 Cze, 10 21:25 ]
    troszke lektury:

Odwiedź nasz sklep internetowy z oponami i poznaj szeroką ofertę modeli na każdy sezon. Oponeo.pl – zmieniamy opony na lepsze w 24 godziny.

[ Dodano: Sob 26 Cze, 10 21:31 ]

[ Dodano: Nie 27 Cze, 10 21:07 ]
    hmm czyżby nikt z kolegów nei jeździł na XL??

Komentarz

• krzys301
      Ambiente
      • 2007
      • 244
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

XL , z tego co pamietam to są do samochodow o wiekszej masie( vany), sa szytywniejsze i niezalecane( czasami serwisy je wypychaja, mowiac, ze , bedzie mial Pan mocniejsze gumy.

Komentarz

• locaj85
        Rider
        • 2009
        • 482

Zamieszczone przez krzys301
        XL , z tego co pamietam to są do samochodow o wiekszej masie( vany), sa szytywniejsze i niezalecane( czasami serwisy je wypychaja, mowiac, ze , bedzie mial Pan mocniejsze gumy.
        a wiesz to ze słyszenia, czy to opinia jakiegoś autorytetu?? i dlaczego niezalecane? kto tak powiedział/napisał?

z tego co czytałem to można dzięki nim uzyskać większa sztywność "boków"=mniejsze pływanie przy szybkiej zmianie kierunku jazdy ( coś ala niższy profil)

Komentarz

• Sebastian_M26
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1823
          • Superb II (3T4)

Superb wychodzi na oponach XL aby prowadzenie było lepsze (sztywne boki) a jest tylko o ok. 150kg cięższy.
          Ale komfort zmaleje bo się zwiększy masa nieresorowana.
          Ale pomysł bardzo dobry
          Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• locaj85
            Rider
            • 2009
            • 482

komfort przy takich balonach jakie założę i tak będzie wystarczający, bardziej mi zależy właśnie an poprawie prowadzenia

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

IMO, jeśli zakładasz balon to nie ma znaczenia czy będzie to XL czy nie. Ja mam 225/45/17 XL żeby choć troszkę chroniły rant felgi.

Komentarz

• AndiT
                Rider
                • 2008
                • 332

Wiem, ze nie ma w Skodzie czujnika cisnienia ale zawsze mozna pomyslec nad oponami ROF (run on flat). Na nich jest dopiero twardo i prowadzenie tez poprawione.
                M47N2

Komentarz

• locaj85
                  Rider
                  • 2009
                  • 482

Zamieszczone przez hotrain
                  IMO, jeśli zakładasz balon to nie ma znaczenia czy będzie to XL czy nie. Ja mam 225/45/17 XL żeby choć troszkę chroniły rant felgi.
                  no mysle ze jakas roznica na pewno by byla, po zmianie z 195/65/r15 na 205 /60.r15 odczulem duza zmiane na +

niestety juz zamowilem opony bez xl ( nieokreslony czas oczekiwania)

na pcozatku chcialem yokohame c-drive ac02 niestety nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie z indexem V, po tej informacji chcialem zmaowic toyo proxes z indexem hxl ale sytuacja podobna jak z yoko.... wybrałem toyo z indexem v

Komentarz

Pracuję...