[O1] Nr kodowy srebrnego koloru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _Piotrek_
    Classic
    • 2010
    • 15

Zamieszczone przez DOBI
    u mnie sprawa była prosta kluczyki na stół i dałem im tydzień czasu na załatwienie tej sytuacji bo inaczej wymiana na nowe wolne od wad fabrycznych
    :szeroki_usmiech

mecholl, DOBI, ale u Was to normalka bo tam były stare uszczelki a tu mowa o FL.
    u mnie w Złotej też było podobnie, z tym, że nie musiałęm nikogo rozstawiać po kątach i dawać ultimatów, bo nawet po 5 latach te otarcia były bardzo delikatne, dodatkowo na jasnym lakierze praktycznie niewidoczne, tym bardziej przy zamkniętych drzwiach :lol:
    ale w FL to nie powinno mieć już miejsca, muszę rzucić okiem jak to u Ojca wygląda...ale raczej na coś takiego zwróciłbym uwagę.
  • aras_
    Ambiente
    • 2008
    • 117
    • Octavia I combi (1U5)
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Koledzy mam takie zapytanie, chodzi o nr kodowy farby octavii I, kolor srebrny. Kupiłem ostatnio pod kolor przedni błotnik i niestety wydaje się jaśniejszy, chciałbym się dowiedzieć czy występowały różne odcienie srebrnego koloru, chciałbym prosić o nr farby jakie macie.
    Mój kolor to 9102, auto z 99r.
    aras

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

jak kupiłeś pod kolor a nie malowałeś dobierając do swojego to raczej nie ma szans, żeby pasowało, zwłaszcza jak auto ma juz parę lat.
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Re: Nr kodowy srebrnego koloru

Zamieszczone przez aras_
        Koledzy mam takie zapytanie, chodzi o nr kodowy farby octavii I, kolor srebrny. Kupiłem ostatnio pod kolor przedni błotnik i niestety wydaje się jaśniejszy, chciałbym się dowiedzieć czy występowały różne odcienie srebrnego koloru, chciałbym prosić o nr farby jakie macie.
        Mój kolor to 9102, auto z 99r.
        Teoretycznie ETKA podaje, że od 01.10.1996 do 31.07.2000 r są kolory oznaczone np. srebrny CSN 9102 ( + standardowe 1B1B ) a od 01.08.2000r to oznaczenie CSN znika ( zostaje tylko np. 1B1B dla srebrnego ). Jest więc możliwe, ze zmieniły się jakoś odcienie kolorów, ale tak jak napisał szkoda bardzo wiele zależy też od efektu "zestarzenia" danej części ( zmiana odcienia od UV ).
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Srebrny diamond jest jeden, z tym ze nie wiem czy przed liftem nie mial innego kodu. Zobacz na naklejce w bagazniku jaki masz code color.

Srebrny to trudny kolor, mozliwe ze byl juz malowany kiedys, albo kupiles mlodszy ladniejszy element.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• aras_
            Ambiente
            • 2008
            • 117
            • Octavia I combi (1U5)
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Kod koloru wiem jaki mam, zresztą dołączę fotkę naklejki, błotnik który kupiłem na 90% nie był malowany, nic na to nie wskazuje, kupiłem błotnik z podobno 2000 rocznika i jest to raczej prawda gdyż miał jeszcze założony pomarańczowy kierunkowskaz, czyli jest o rok młodszy od mojego auta, nie powinno być chyba różnicy wynikającej z wieku aut, różnica jednak jest, nie duża, ale jest, jest jakby jaśniejszy, zdanie podzielają koledzy którzy oglądali aczkolwiek nikt nie jest pewien na 100% bo ciężko jest przyłożyć go pod auto tak aby nie zmienił się kąt padania światła, a wystarczy, że jest inaczej pochylony i odcień całkowicie się zmienia.
            Załączone pliki
            aras

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez aras_
              nie powinno być chyba różnicy wynikającej z wieku aut
              aras_, no proszę Cię, a może przez 10 lat stał w garażu a Twój nie, może ktos go parkował na słońcu a Ty w cieniu, może padały na niego kwaśne deszcze a naTwój źródlana woda, czy tam odwrotnie, no nie jestem w stanie wytłumaczyć, dlaczego kolor lakieru po 10 czy 12 latach MUSI się różnić, tym bardziej, że:

Zamieszczone przez aras_
              różnica jednak jest, nie duża, ale jest
              [ Dodano: Czw 01 Lip, 10 12:11 ]
              Zamieszczone przez aras_
              na 90% nie był malowany
              no i jeszcze to.
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• aras_
                Ambiente
                • 2008
                • 117
                • Octavia I combi (1U5)
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

szkoda, jasne, myślę, że to chodzi o tą źródlana wodę, dzięki za przelanie swoich myśli, z tym, że ja w swoim poście pytałem czy występowały w tych modelach różne odcienie koloru srebrnego różniące się kodami farby. Pisząc, na 90% a nie na 100% daje sobie jakąś szansę, że mogę się mylić, i ja i koledzy, którzy nie są laikami twierdzą, że błotnik nie był malowany, ale przecież nikt nie da sobie za to ręki odciąć, wizualnie nie widać niefabrycznego malowania, grubości lakieru nie mierzyliśmy..
                aras

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

spoko, jak Ci się nie podobają moje wynurzenia, to uderz np. do kecaja, który jak mniemam będzie to wiedział, tak jak wiedział w przypadku O2 i który raczej może to sprawdzić:

Zamieszczone przez kecaj
                  Są dwa odcienie srebrnego. poniżej odpowiednie kody: handlowy, RAL, VW

Brillant-Silber Metallic

Bestellcode: 8E8E
                  RAL: 9156
                  VW-Code: A7W

Diamantsilber

Bestellcode:1B1B
                  VW-Code: F7T
                  Ral: 9102

ja po prostu myślałem, że nie rozumiesz tego, że do dwunastoletniego samochodu, na który przez ten czas działały różne warunki, praktycznie nie masz szans dopasować lakieru z samochodu jedenastoletniego, ale skoro to rozumiesz, to spoko, w ramach ciekawości domknijmy jeszcze sprawę z tymi kodami.

[ Dodano: Czw 01 Lip, 10 12:49 ]
                  zresztą już sam do niego uderzam :idea:
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• b-bar01
                    Elegance
                    • 2007
                    • 985
                    • Octavia I (1U2)
                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

aras_,
                    jak już koledzy pisali "twój" srebrny jest tylko jeden i nie ma odcieni pośrednich.
                    możliwa różnica, którą ty widzisz, może być spowodowana tym że błotnik i twoja skoda były malowane, wprawdzie takim samym, lakierem w fabryce ale nie tym samym.
                    mialem kiedyś podobną sytuację, ja i moich dwóch kolegów, kupiliśmy kiedyś różne modele Fiata, w kilkuletnich odstępach, ale traf chciał że w tym samym kolorze ( ten sam kod rosso barrocco) jakież było nasze zdziwienie kiedy ustawiwszy auta obok siebie stwierdziliśmy że jednak kolor, pomimo że ten sam nie jest taki sam.
                    *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• filipT
                      Rider
                      • 2010
                      • 554

srebrne są przerąbane, każdego lakiernika zapytaj, b. często nie wchodzą nawet malowane na nowych samochodach, jedyne rozwiązanie, poza pomalowaniem po całości, cieniowanie elementów sąsiednich
                      Mój Szkodnik

Komentarz

• kecaj
                        RS
                        • 2009
                        • 1511
                        • Superb II (3T4)

Ty masz auto z kolorem 1B1B ral 9102, a błotnik kupiłeś w kolorze 8E8E ral 9156,

Jezeli jest zmiana w numerach RAL to znaczy, że zmienił się odcień. Stąd masz różnice w kolorach.
                        Napewno 1B1B był jeszcze w Tourach.
                        Na wzorniku kolorów tez jest różnica. 8E8E jest bardziej wpadający w metalik.
                        Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez kecaj
                          Ty masz auto z kolorem 1B1B ral 9102, a błotnik kupiłeś w kolorze 8E8E ral 9156,

Jezeli jest zmiana w numerach RAL to znaczy, że zmienił się odcień. Stąd masz różnice w kolorach.
                          Napewno 1B1B był jeszcze w Tourach.
                          Na wzorniku kolorów tez jest różnica. 8E8E jest bardziej wpadający w metalik.
                          no i
                          punkt dla tego Pana.
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• aras_
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 117
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

kecaj, Dzięki, i to by się zgadzało, bo miałem takie wrażenie, że ten kupiony jest bardziej srebrny od mojego, że jest bardziej metaliczny a mój przy nim wyglądał jakby bardziej wpadał w jakiś odcień białego, szarego, nie potrafię tej różnicy opisać, ale rzeczywiście jest tak jak piszesz... No to dupa, mam błotnik, który będę musiał teraz sprzedać i szukać nowego, albo go pomalować, albo olać to i założyć taki jak jest.. z tym, że do ostatniego rozwiązania jestem póki co najmniej przekonany... Jeszcze raz dziękuję za fachową informację.
                            aras

Komentarz

• Arti_r1
                              RS
                              • 2008
                              • 2626

od kiedy w palecie RAL są nr 9102 i 9156?? Nie ma czegoś takiego. Te nr tą są skodowskie zamienniki nr 1B1B i 8E8E
                              Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                              Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

Pracuję...