Climatronic - raz a dobrze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TAnnA
    Drive
    • 2007
    • 44

nie, podobno to sa max rabaty jakie daje Skoda (tez mam złota karte)
  • Pulse
    Rider
    • 2006
    • 461

Witam,

Przeszukiwalem forum, ale nigdzie nie znalazlem. Mam Octavie z climatronikiem i mam pare pytan.

1. Nie ma napisu ani Econ ani Auto a mimo to wydaje mi sie ze auto trzyma ustawiona temperature - o to o tej porze roku akurat nie trudno, ale zastanawiam sie co to za tryb pracy. W aucie bez klimy raz jest za cieplo raz za zimno a tutaj nie trzeba sie bawic bo caly czas jest ok, ale tak jak mowilem zastanawiam sie co to za tryb pracy.
    Oczywiscie moge wlaczyc ECON lub AUTO ale narazie nie ma takiej potrzeby bo jest dobrze.
    2. Czy w lecie tryb econ dziala mniej wiecej jak auto z dmuchawa ustawiona na zimny nawiew?
    3. Czy jezeli z klima jest wszystko ok i nie ma zadnych nieprzyjemnych zapachow to trzeba jechac od specow od klimy - nie wiem kiedy ktos ja konserwowal czy klima sama da znac o sobie i wtedy lepiej jechac?

Pozdrawiam
    -
    Marek - Octavia I 110KM, Kombi Elegance
    :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• chester121
      L&K
      • 2005
      • 1053

poszukaj forum bo bylo pelno o climatronicku
      na wszystkie pytania NAPEWNO znajdziesz odpowiedz :zabaup ad:

Komentarz

• Pulse
        Rider
        • 2006
        • 461

sprawdzilem na 100% chodzi mi o to co to za tryb pracy kiedy nie wyswietla sie ani econ ani auto i czym on sie rozni od econ

Dzieki
        :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez Pulse
          sprawdzilem na 100% chodzi mi o to co to za tryb pracy kiedy nie wyswietla sie ani econ ani auto i czym on sie rozni od econ
          Dzieki
          nie wiem co tam sie dzieje u ciebie, ale normalnie kiedy jest "auto" a ty recznie zmienisz sile albo kierunek nawiewu, gasnie "auto" i wtedy masz sytuacje kiedy "nic sie nie swieci" - ani auto, ani econo, czyli klimatyzacja dziala, ale jest sterowana recznie - w trybie econo klima nie dziala, co najwyzej moze jeszcze przez jakis czas troche powiac chlodem, ktory tam zostaje w przewodach itd.

drugie rozwiazanie jest takie, ze masz poprzepalane te kontrolki od auto i econo :diabelski_usmiech
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• paf
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3140

Jest tak jak pisze szkoda, wyświetlanie Auto oznacza osiąganie zadanej temperatury poprzez ustawienie automatyczne przez climatronic mocy nawiewu, kierunków nawiewu itd - po prostu robi co może żeby ustalić jak najszybciej w aucie zadaną temperaturę - ZTCW jak się wciśnie ECON to robi to samo co auto tylko że bez użycia sprężarki klimy - czyli jak jest gorąco to nie zejdzie raczej poniżej temperatury wpadającego powietrza...

zarówno Econ i Auto znikają z wyświetlacza jak się ruszy kierunek nawiewu lun moc nawiewu ale działa wtedy klima w ostatnim trybie czyli albo ze sprężarą albo bez - zależy co było wcześniej ustawione

ja to rozumiem tak

inna sprawa ze jak teraz jest zimno i sprężara i tak nie działa (tak przynajmniej doczytałem) to się tego nie sprawdzi dokładnie - poczekajmy na ciepełko to się wszystko koledze Pulse, wyjaśni

(jeżeli gdzieś usadziłem androna to proszę o poprawkę)

Komentarz

• marcind
              Rider
              • 2005
              • 438

Powiem tak u mnie jest tak jak napisal paf, ale tylko w trybie auto tzn znika napis jak cos zmienie w ustwieniach natomiast w trybie econo nie zawsze a wrecz rzadko znika mi napis jak cos przestawiam recznie.... :roll:
              Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
              mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• Ziomal
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 5841
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Pulse, tryb econ- zwykły nawiew
                tryb auto - klima
                tryb gdzie nic nie wyświetla - klima z ustawieniem prędkości i kierunku nawiewu
                przynajmniej tak jest u mnie
                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Jabar1975
                  RS
                  • 2006
                  • 3331

1. jw
                  2. tak
                  3. Dla wlasnego spokoju dobrze jest raz w roku jechac do fachowca, niech sprawdzi cisnienie, ilosc oleju itd. Co do zapachu to w moim nowym aucie pojawia sie przez chwile ten dziwny zapach (zreszta jak pamietam w kazdym aucie jakie mialem sie pojawial) ale bardzo szybko ustepuje. Jak klima da ci znac sama to juz moze byc za pozno.
                  nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

Pracuję...