dzis kolo 13 na Halembie - rondo solidarnosci, czarna O1 kombi, z cb na dachum ksenon, przyciemniane szybki, czarny grill, ogolnie super wyglad. Na boku adres strony www chyba "farby lakiery" czy cos takiego. Pozdrawiam kolege.
Dostałem strzała !!!
Zwiń
X
-
Dostałem strzała !!!
Witam wszystkich. Tydzień temu miałem wypadek swoim szkodnikiem z mojej winy. Mam ubezpieczenie AC w PZU i w związku z tym mam pytanie czy po obejrzeniu zdjęć dało by się stwierdzić czy rzeczoznawca może orzec w tym przypadku szkodę całkowitą czy ten samochód nada się jeszcze do naprawy. Rzeczoznawcy jeszcze nie było na oględzinach więc mogę zasięgnąć troche informacji co i jak. Dla mnie osobiście nie wygląda to groźnie bo tylko blacha pognieciona, boczna poduszka wystrzelona a wszystkie szyby i lampy całe nieruszone no i belka tylna troche się wygieła ale patrząc na punkty mocowań belki to wyglądają na nieruszone. Na koniec mam małą prośbe. Czy ma ktoś może dostęp do aplikacji z których korzystają rzeczoznawcy przy ocenie uszkodzeń pojazdu powypadkowego ??
Poniżej zamieszczam kilka zdjęć rozbitka.
-
-
Zamieszczone przez skalarraczej całkowitej szkody nie bedzie.Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Może być całkowita - z tego co widać pewno dostał słupek srodkowy , co swiadczy o załamaniu się geometrii auta ( m.in dach - to też widać) zadna firma ubezpieczeniowa nie zgłosi takiego auta do naprawy ( gdyz nie ma gwarancji przywrócenia stanu z przed wypadku , a pozatym uzytkownik bedzie reklamował naprawę ze wzgledu na złą trakcję auta ) . Ale jest to tylko sugestia po pobieznym obejrzeniu zdjęć
Komentarz
-
-
szkoda będzie na 100% całkowita. I nie ma co tutaj dyskutowaćOpel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Sorry, że się wtrącę, ale nie miałem jeszcze "przyjemności". Czy całkowita wystąpi wtedy jeśli, np. w przypadku djquest koszt naprawy przewyższy 19000zl?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Deo, no to czy 60 czy 80? bo to jest różnica. nie wprowadzajcie w błąd. Każde TU ma w swoich ogólnych warunkach zapisane takie rzeczy. I zazwyczaj w każdym TU jest to 70% rynkowej wartości pojazdu.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukasz3112nie wprowadzajcie w błąd
Zamieszczone przez lukasz3112I zazwyczaj w każdym TU jest to 70% rynkowej wartości pojazdusaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
W przypadku likwidacji szkody z AC własciciela limit jest 100% (wartości auta w momencie wypadku)
Zawsze możesz się nie zgodzić na szkodę całkowitą. Znaleźć dobry zakład (niekoniecznie ASO) który zrobi to porządznie za dobre pieniądze i przedstawić ubezpieczycielowi rachunki.
Jeśli łaczny ich koszt nie przekroczy wartości auta w momencie szkody nie mają prawa odmówić wypłaty świadczenia.
Pies pogrzebany jest w tym, że liczą tutaj wartość auta w momencie wypadku a nie kwotę jaką masz na polisie. I tutaj najczęściej dochodzi do bardzo dużych rozbiezności.
Dlatego też nie warto ubezpieczać się na zawyżone kwoty bo i tak nic to nie daje!Powered by Rogalotti + DSG
Komentarz
-
-
Moim zdaniem na 100% będzie szkoda całkowita. Ja miałem mniejszego "dzwona" w zeszłym roku. Sprawca na szczęście był ubezpieczony w PZU. Rzeczoznawca naprawy z cześci oryginalnych ( nie było zamienników) wycenił na 90% wartości auta. Wziąłem kasę , wyremontowałem auto i jeszcze coś zostało. Rzeczoznawcy trzeba podpowiadac co ma dopisac do protokołu. Nawet najdrobniejsze części maja swoją wartość i wpływ na końcową decyzję TU.
Komentarz
-
-
ostatnio znajomy rozwalił 02 ale z przodu - szkoda całkowita (naprawa około 90 % wartości) ale TU zastosowało pewien myk: wystawiło rozbity na aukcji i kasa po sprzedaży trafiła do właściciela (gotówka od kupującego)a TU pokryło różnce do wartości ubezpieczenia.
3 strony zadowolone: TU mała wypłata odszkodowania, właściciel dostał pełną wartość pojazdu i kupujący ma temat do zabawy.
jeden minus - na rynek trafi nastepny wrak wyklepany na handel przez kowalaNabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
A teraz jest 1,4 TSI z 2012
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kkuligowskiostatnio znajomy rozwalił 02 ale z przodu - szkoda całkowita (naprawa około 90 % wartości) ale TU zastosowało pewien myk: wystawiło rozbity na aukcji i kasa po sprzedaży trafiła do właściciela (gotówka od kupującego)a TU pokryło różnce do wartości ubezpieczenia.
3 strony zadowolone: TU mała wypłata odszkodowania, właściciel dostał pełną wartość pojazdu i kupujący ma temat do zabawy.
jeden minus - na rynek trafi nastepny wrak wyklepany na handel przez kowala
Komentarz
-
-
Robią tak i PZU przymierzało się do likwidacji całkowitej mojej OII w marcu po dzwonku, ale zależało nam by auto zachować i naprawić i nie daliśmy się nadmuchać w butelkę agentowi. Nigdy nie wiesz jaka będzie kwota z aukcji. A tak auto naprawione i bezproblemowo jeździ dalej. Tylko, że nie było pasztetu z geometrią.
To co widać po zdjęciach chyba pójdzie na całkowitą IMO.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez blackspotW przypadku likwidacji szkody z AC własciciela limit jest 100% (wartości auta w momencie wypadku)
Więc NIE jest to 100% aby była szkoda całkowita.
Chyba że miałeś na myśli, że odszkodowanie nie będzie wyższe niż..
U mnie po wyliczeniach naprawa wyszła kosmiczna. Więc PTU obliczyło wartość pozostałości, odjęło to od wartości w chwili zdarzenia i wyszło odszkodowanie. Auto wyceniono na 14k w chwili zdarzenia, dostałem 8,6k odszkodowania.
Komentarz
-
Komentarz