Opony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alif
    Classic
    • 2011
    • 7

Opony

Ja sam przy myciu szyb urwałem ten plasticzek. kamel1980, dzięki wielkie za linka z poradą jak to wymienić :wink:
  • bialy104
    Drive
    • 2010
    • 52

Opony

Witam mam w swojej 4x opony 215/50/17 ale przednia prawa postanowiła wyhodować bąbla a lewa tylnia mi nigdy powietrza nie potrafi utrzymać. Dlatego postanowiłem kupić 2 oponki (na 4 nie ma pieniążków :? ) i po chwili poszukiwań dostałem w super cenie 2 oponki ale 225/50/17 i tu moje pytanie na która oś założyć szersze na przód czy tył ? wg. mojego rozumowania szersze opony na przód = lepszy zryw hamowanie itp. Za to na tył bezpieczniej bo w razie zerwania przyczepności szerszy tył może coś uratować...

Jak sądzicie ?

Komentarz

• mg1976
      Drive
      • 2007
      • 74

Well, skoro chwilowo nie ma innej opcji, tylko wymiana dwóch opon, to ja wrzuciłbym te nowe na tył - bardziej sugerując się tu ogólnymi założeniami, niż różnicami w szerokości. Zerknij jeszcze zresztą do tego artykułu: http://www.oponeo.pl/artykuly/v/182/..._na_tyl_.htmlx

Komentarz

• maxpaynemm
        RS
        • 2008
        • 1764
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja też w jakimś programie na TVNTURBO oglądałem jak testowali auta i wyszlo ze jak 2 nowe opony to zawsze na tył. Nowe opony na tyle pozwalają wyprowadzić auto z poślizgu.
        Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

jak zwykle nie dociera do mnie ta teoria z wiekszym niebezpieczeństwem uslizgu tyłu, cały czas mam wrażenie, że jest skierowana do wiekszosci "przeciętnych" kierowców, czyli niedzielniaków, działkowców, bab z dzieciakami i ewrydejowych lamusów, co więcej, uważam, że w tym przypadku jest jak najbardziej prawdziwa.
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• rkb
            RS
            • 2008
            • 2152
            • Rapid Spaceback (NH1)
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

warto sie zastanowić z jaką prędkościa musiałbyś wejść w zakręt zeby zarzuciło Ci dupą chyba ze każdą krzyżówke bierzez na ręcznym :P
            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• bialy104
              Drive
              • 2010
              • 52

Zamieszczone przez rkb
              warto sie zastanowić z jaką prędkościa musiałbyś wejść w zakręt zeby zarzuciło Ci dupą chyba ze każdą krzyżówke bierzez na ręcznym :P
              Jeżdżę raczej spokojnie

Komentarz

• mg1976
                Drive
                • 2007
                • 74

szkoda, nie miej sobie za złe - do mnie na przykład nie dociera teoria "palenie zabija" drukowana na paczkach papierosów i też mam wrażenie, że jest skierowana do kogoś innego.

rkb, tu chyba należy założyć, że tak naprawdę nie chodzi o zwykłe "codzienne" zakręty, tylko takie sytuacje, w których zmiana kierunku jazdy następuje gwałtownie i w sposób wcześniej nie zaplanowany. Cytując: Najgroźniejszą i najtrudniejszą do opanowania sytuacją jest silne i niespodziewane zarzucenie tyłu samochodu (lub nawet obrócenie wokół własnej osi) w przypadku hamowania na śliskiej nawierzchni lub jazdy po łuku. A w takich sytuacjach, to Rauno Aaltonen zwykł sobie doskonale radzić, a nie kierowca przeciętny tak jak my. Przepraszam - jak ja 8)

Komentarz

• abrymarz
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 200
                  • Octavia III (5E3)
                  • DKTB 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez bialy104
                  Jak sądzicie ?
                  Nowe bym założył na tył.
                  Z przodu zostają starsze.
                  Po jakimś czasie przód się bardziej ściera i nadaje do wymiany.
                  Kupujesz 2 nowe.
                  Dotychczasowy tył przekładasz na przód a nowe na tył.
                  I tak w kółko
                  A szerokością bym się nie kierował (przejmował) - mała różnica szerokości: 225 do 215.
                  Różnica w rozmiarze opon 225 do 215 (przy takim samym profilu) to 1 cm różnicy w średnicy koła
                  plus 2-3 mm (wynikające ze starcia bieżnika starszych opon). Ale i tym bym się nie przejmował - za małe różnice.

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez mg1976
                    szkoda, nie miej sobie za złe - do mnie na przykład nie dociera teoria "palenie zabija" drukowana na paczkach papierosów i też mam wrażenie, że jest skierowana do kogoś innego.
                    ależ nie mam
                    do mnie ta akurat teoria niestety dociera, chociaż WOLAŁBYM, żeby była skierowana do kogoś innego

a co do panowania nad samochodem, to polecam zwłaszcza zimą, ale jak najbardziej i na suchym i mokrym pojechać sobie w ustronne miejsce i sprawdzić jakie są granice mozliwości naszego samochodu, aktualnie używanych opon, zawieszenia i jak sami reagujemy w sytuacjach podbramkowych i w miarę mozliwości regularnie robić sobie takie zabawy, żeby nie wychodzić z wprawy i wyrobic sobie odpowiednie odruchy.
                    to naprawdę daje dużo, dużo więcej niż czytanie jakichkolwiek tekstów.
                    a reszta niech zakłada sobie opony gdzie chce
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• locaj85
                      Rider
                      • 2009
                      • 482

szersze z tyłu nie oznaczają lepszej przyczepności, na deszczu jest wręcz odwrotnie i wtedy może Ci dupa uciec... węższe opony ( i tak dość szerokie) pozwolą na stabilniejszy tor jazdy w wodzie i koleinach

a tak nawiązując do tematu przód- tył

odpowiedz sobie na pytanie:

CZY ŁATWIEJ WYPROWADZIĆ TYŁ Z POŚLIZGU CZY MIEĆ PODSTERWONY PRZÓD??

(jak Ci przód ucieknie z łuku to dobre opony na tyle nie pomogą, w moim przypadku jeżeli zdarzy się uślizg to zdecydowanie wolę go z tyłu )

[ Dodano: Sro 14 Lip, 10 10:06 ]
                      jak zwykle nie dociera do mnie ta teoria z wiekszym niebezpieczeństwem uslizgu tyłu, cały czas mam wrażenie, że jest skierowana do wiekszosci "przeciętnych" kierowców, czyli niedzielniaków, działkowców, bab z dzieciakami i ewrydejowych lamusów, co więcej, uważam, że w tym przypadku jest jak najbardziej prawdziwa.

pod tą teorią się podpisuję

[ Dodano: Sro 14 Lip, 10 10:10 ]
                      Zamieszczone przez rkb

oj uwierz mi że BERTĄ bardzo łatwo osiągnąc taki efekt przy dynamicznej jeździe ( przy dobrych oponach będzie to kontroowany uślizg)

Komentarz

• mg1976
                        Drive
                        • 2007
                        • 74

Zamieszczone przez szkoda
                        co do panowania nad samochodem, to polecam zwłaszcza zimą, ale jak najbardziej i na suchym i mokrym pojechać sobie w ustronne miejsce i sprawdzić jakie są granice mozliwości naszego samochodu, aktualnie używanych opon, zawieszenia i jak sami reagujemy w sytuacjach podbramkowych i w miarę mozliwości regularnie robić sobie takie zabawy, żeby nie wychodzić z wprawy i wyrobic sobie odpowiednie odruchy.
                        Pewnie, że tak jest najlepiej - pod warunkiem, że będzie to miejsce na kształt płyty lotniska, gdzie można bezkarnie sprawdzić to wszystko przy większych prędkościach. Bo kręcenie bączków pod hipermarketem jest dobre dla licealistów w 126p. Bez obrazy, sam się tak kiedyś bawiłem

Komentarz

• rkb
                          RS
                          • 2008
                          • 2152
                          • Rapid Spaceback (NH1)
                          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

W O1 nigdy nie przetestowalem granicy mozliwosci jesli chodzi o przyczepnosc, po prostu to auto ma taki przechył ze nie ryzykowałem ze kierownice mi z rak wyrwie przy gwałtownych manewrach :lol:

Komentarz

• locaj85
                            Rider
                            • 2009
                            • 482

kręcenie bączków pod hipermarketem jest dobre dla licealistów w 126p.
                            tu też się nie do końca zgodzę...
                            taki gość co się trochę poślizga z głową pod hipermarketem będzie miał dużo większe umiejętności od takiego co w życiu nie "szarpnął rękawa" :diabelski_usmiech

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Bo kręcenie bączków pod hipermarketem jest dobre dla licealistów w 126p. Bez obrazy, sam się tak kiedyś bawiłem
                              tam dla licealistów, tak to się bawiłem z dziadkeim i ojcem w wieku 12 lat
                              no chyba, że teraz nas tu z kolegami raz na jakiś czas najdzie ochota przypomniec sobie lata dzieciństwa :lol:

Pewnie, że tak jest najlepiej - pod warunkiem, że będzie to miejsce na kształt płyty lotniska, gdzie można bezkarnie sprawdzić to wszystko przy większych prędkościach.
                              dokładnie tak

ale szczerze mówiąc w zimę, na śliskim, wystarczy też wiekszy parking, żeby chociaż trochę uświadomić sobie czym skutkuje uslizg przodu a czym tyłu i jak się instynktownie zachować w takiej sytuacji.
                              potem już na drodze wszytko jest "bardziej".

bo jeżeli jako argument za lepszym przodem podaje się to, że w przypadku poslizgu przodu wystarczy ująć gazu i mamy spokój, to w analogicznej sytuacji poślizgu tylnego wystarczy delikatna kontra, natomiast w sytuacji POŚLIZGU przodem, nie można już zrobić NIC w odróżnieniu od tylnego mimo wszystko dającego jakąś szansę ratowania się przynajmniej w pewnym stopniu, komuś kto jakoś się za tym kółkiem ogarnia.
                              ale to jest oczywiscie tylko moje zdanie na ten temat.
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• rkb
                                RS
                                • 2008
                                • 2152
                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

przyznam ze miałem kiedyś akcje gdzie juz octavia prawie bokiem szła środkiem ulicy, ale mimo ze nie mialem ESP uratowaly mnie hamulce, nie wiem jaki to system ale z tylu zblokowalo mi jedno kolo i zanim zdazylem zie zorientowac o co kaman juz jechalem prosto swoim pasem

Komentarz

• jatagan
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 34

opony - dobór na osie

Witam. Poczytałem. Fajnie piszecie. Wszyscy maja rację. Oglądałem program w TVN turbo w którym mówiono o "obłożeniu" osi lepszymi oponami. Stwierdziłem , że panowie redaktorzy maja diametralnie odmienne zdanie od redaktorów w Auto-motor i sport.
                                  Moje zdanie: lepsze opony zakładam na oś napędzaną. Przez analogię: jak jedziecie zimą w np. Austrii i każą wam założyć łańcuchy - to zawsze na oś napędzaną. Wniosek : właśnie oś napędzana ma mieć lepsze parametry trzymania się drogi. I tyle. Jak podkreśla S - takie jest moje zdanie

Komentarz

• bialy104
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 52

Dobra przed chwilą wróciłem od gumiarza i oponki 225/50/17 powędrowały na tył. Różnica przy normalnym użytkowaniu nie widoczna

Komentarz

• t271828
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 928

Zamieszczone przez szkoda
                                      IMO w samochodach bez ABS-u ma to jak najbardziej sens. Tyl jest lzejszy ma naturalne tendencje (podczas ostrego hamowania) do utraty przyczepnosci a samochod jest wtedy naprawde trudno opanowac (szczegolnie na mokrym)

[ Dodano: Czw 15 Lip, 10 11:51 ]
                                      Zamieszczone przez jatagan
                                      Moje zdanie: lepsze opony zakładam na oś napędzaną. Przez analogię: jak jedziecie zimą w np. Austrii i każą wam założyć łańcuchy - to zawsze na oś napędzaną. Wniosek : właśnie oś napędzana ma mieć lepsze parametry trzymania się drogi. I tyle. Jak podkreśla S - takie jest moje zdanie
                                      Lancuchy zaklada sie glownie po to zeby wjechac pod gorke - w takiej sytuacji gdyby ktos zalozyl je tylko na tyl (nienapedzany) to :shock:

Samochodem z lancuchami na kolach jedzie sie powoli wiec uslizg tylu nie bedzie bardzo grozny

Najlepiej byloby je zalozyc na wszystkie kola ale poniewaz zakladanie jest dosc uciazliwe wiec z wymienionych wyzej powodow malo kto tak robi

Komentarz

• jatagan
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 34

Opony

Witaj t271828.dzięki za odpowiedź i pouczenie. Chyba jednak źle przedstawiłem sens mojej wypowiedzi. Temat dotyczył kwestii "gdzie założyć nowe (lepsze) opony jeśli zakładamy tylko na jedną oś". Uważam - przez analogię do łańcuchów - ze na oś napędzaną. Jak jest naprawdę gładko, to szybko też nie pojedziesz :lol:
                                        Pozdrawiam

Komentarz

• t271828
                                          Elegance
                                          • 2008
                                          • 928

Re: Opony

Temat dotyczył kwestii "gdzie założyć nowe (lepsze) opony jeśli zakładamy tylko na jedną oś". Uważam - przez analogię do łańcuchów - ze na oś napędzaną. Jak jest naprawdę gładko, to szybko też nie pojedziesz :lol:
                                          Pozdrawiam
                                          Wiekszosc powaznych wypadkow nie zdarza sie gdy jest super slisko - wystarczy mzawka,
                                          i furmanka za zakretem

Komentarz

• jatagan
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 34

Witaj. To prawda - świeża mżawka i furmanka-. Tylko tematem jest gdzie proponujemy założyć lepsze opony. Obiektywne i subiektywne przyczyny wypadków to zupełnie inny ( i nieskończenie szeroki temat ) Póki co - lepsze opony na oś napędzaną ?

Komentarz

• t271828
                                              Elegance
                                              • 2008
                                              • 928

Witaj. To prawda - świeża mżawka i furmanka-. Tylko tematem jest gdzie proponujemy założyć lepsze opony. Obiektywne i subiektywne przyczyny wypadków to zupełnie inny ( i nieskończenie szeroki temat ) Póki co - lepsze opony na oś napędzaną ?
                                              Jedziesz powiedzmy 90 km/h za zakretem nagle wylania sie przeszkoda, hamujesz,
                                              na tyle masz slabsze opony - tyl wpada w poslizg i Cie wyprzedza, ladujesz w drzewie.

Na przodzie masz slabsze opony, przod wpada w poslizg ale tyl w dalszym ciagu dobrze
                                              hamuje i przez to stabilizuje samochod.

W czasie hamowania nieistotne jest ktora os jest napedzana wiec nie mozna twierdzic, ze dla bezpieczenstwa lepiej jest zakladac lepsze opony na os napedzana.

Komentarz

• locaj85
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 482

hamowanie to eni wszystko

jest jeszcze trakcja podczas jazdy....

poza tym hamować też trzeba umieć ( być może to teoria jeśli sytuacja dzieje się w 1 s....)

trening trening trening .... nawet pod marketem

Komentarz

• jatagan
                                                  Classic
                                                  • 2009
                                                  • 34

Witaj t271828. I tak możemy w nieskończoność opisywać różne sytuacje. Ja może ostatni raz. Mam napęd na przód, tam mam lepsze opony, wychodzę z łuku i hamowanko. Z pedałem w podłodze?! no to ABS. Tył ucieka? to kontra. A jeśli 25 metrów dalej za źle widocznym łukiem stała furmanka i ja mam 90 - to jeśli zdążysz -rączki do bozi.
                                                  locaj85 słusznie napisał - hamulce to nie wszystko "trening ..."
                                                  A przy kontrze kółeczka z lepszymi oponkami mają lepszą przyczepność
                                                  Pozdrawiam.

[ Dodano: Sro 21 Lip, 10 23:32 ]
                                                  Witaj t271828. I tak możemy w nieskończoność opisywać różne sytuacje. Ja może ostatni raz. Mam napęd na przód, tam mam lepsze opony, wychodzę z łuku i hamowanko. Z pedałem w podłodze?! no to ABS. Tył ucieka? to kontra. A jeśli 25 metrów dalej za źle widocznym łukiem stała furmanka i ja mam 90 - to jeśli zdążysz -rączki do bozi.
                                                  locaj85 słusznie napisał - hamulce to nie wszystko "trening ..."
                                                  A przy kontrze kółeczka z lepszymi oponkami mają lepszą przyczepność
                                                  Pozdrawiam.
                                                  PS> do T271828 Tył Cię "stabilizuje a łysawy przód kieruje samochód na drogę do nieba - czyli wyprowadza Cię wprost na pobocze :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...