Czujniki parkowania z przodu w autach z roku modeloweg 2011?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marx
    Elegance
    • 2009
    • 865

potem ktos powie ze walona bo powinna miec czujniki - a nie ma

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

voytek, jakbys nie zauważył to rok modelowy 2011 jeszcze nie wszedł do produkcji

po lipcowej przerwie dopiero będą produkowane auta modelowe 2011, więc raczej teraz nikt nie może mieć auta z roku modelowego 2011
      pan w salonie walnął cos na odczepnego w mojej ocenie
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• theOne
        Ambiente
        • 2010
        • 177

Po prostu żałosne, jeszcze jakieś wymówki - a bo to rok modelowy 2011, a bo to na rynek niemiecki, szkoda że nic z tego nie jest prawdą. Męcz ich o zniżkę, bo pewnie na nowe auto się nie zgodzą lub ty nie będziesz chcieć czekać na produkcję... Widzę coraz gorzej się dzieje w salonach :evil:
        Witam

Passat 1.8 TSI R-Line MY2010

Komentarz

• Mihau
          RS
          • 2009
          • 7460
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
          więc raczej teraz nikt nie może mieć auta z roku modelowego 2011
          pan w salonie walnął cos na odczepnego w mojej ocenie
          na allegro jest S2 Combi z MY2011

[ Dodano: Sro 28 Lip, 10 14:43 ]
          tfu! to tylko bolero jest z MY2011
          mea culpa
          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• piotrek_gdy
            RS
            • 2008
            • 7723
            • Volkswagen

Mihau, to auto miało być dla mnie-tylko jak weszło do produkcji to sie okazało, że jest w manualu i zrezygnowałem :evil:

rok 2011 powinien zacząć pojawiać się na dniach w salonach; przerwa trwała chyba do polowy lipca, więc dodaj jakieś 3 tyg i bedziesz miał auta z 2011 roku

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• theOne
              Ambiente
              • 2010
              • 177

Jak to się okazało?
              Witam

Komentarz

• piotrek_gdy
                RS
                • 2008
                • 7723
                • Volkswagen

Zamieszczone przez theOne
                Jak to się okazało
                zalezało mi na czasie, jak zaczęli przesuwać terminy i auta z magazynu i do produkcji to ktos niedopatrzył skrzyni i zamiast DSG zaczął sie produkować manual
                no offence- zamiast tego będę śmigał Rskiem i nie musze zmieniać klubu na S2 :diabelski_usmiech

Komentarz

• theOne
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 177

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło
                  Witam

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7460
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez theOne
                    Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło
                    lepiej bym tego nie ujął

piotrek_gdy, to kiedy odbierasz nową furmankę?
                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• marbab
                      RS
                      • 2009
                      • 4713
                      • Fiat
                      • BMM 2.0 TDI 140 KM

Oj to bedzie wydarzenie w 3-city, pierwszy RS na spotach Dobrze ze nie wyszlo z tym S2
                      Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                      Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez Mihau
                        kiedy odbierasz
                        Mihau, między 30.08 a 4.09 będzie sie produkować
                        myślę( i modlę się o to :szeroki_usmiech ) że jakieś 3 tygodnie później :drive:

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

piotrek_gdy, troche Ci wspolczuje bo ksiegowosc przygotowala fajna niespodzianki na 2011

Np tylnie boczki + wykonczenie kieszeni oparcia w przednich fotelach ... Zrobisz wielkie :shock:

No, ale zazdroscic tez zazdroszcze
                          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen

misiek^wro, nie bądź taki-powiedz co wiesz :shock:

Komentarz

• misiek^wro
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8321

piotrek_gdy, brak materialu w kieszeniach ... jak wsadzicie ta reke, to ksiegowy zadbal, aby byla pustka, zas tylnie boczki wiem ze sa z mega twardego materialu, nie takiego miekkiego jak w O2 przed FL ... a przednie juz sa z miekkiego ... ale nie tak jak kiedys. Moze to i dobrze, bo sie od lokcia w boczku kierowcy dziura nie bedzie robic
                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• tomek
                                L&K
                                • 2005
                                • 1078

misiek^wro, skąd masz takie informacje? To bardzo ciekawe i raczej nie spotykane, aby w trakcie liftu samochód pogarszać - raczej się ulepsza
                                piotrek_gdy, który to jest tydzień produkcji? Ja mam 37, ale gość w salonie powiedział, że w praktyce po przerwach wakacyjnych potrafią znacznie przyśpieszyć i mogę mieć nawet dwa-trzy tygodnie wcześniej. Więc może się miło zaskoczymy
                                O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

nikt nie może mieć auta z roku modelowego 2011
                                  ja właśnie kupiłem 22 lipca ...O II Liftback rok produkcji 2010 ... rok modelowy 2011 wersja ambiente (Szkoda uprzedzę Twoje pytanie...- pochwalę się na forum fotki już mam ) ...po rozmowie z SAP wiem, że czujniki parkowania zarówno z tyłu jak i z przodu są montowane w danej wersji wyposażenia ...jednak uwaga! może wystąpić błąd montażu po stronie Czeskiej lub nie sprecyzowanie zamówienia po stronie zamawiającego salonu i wtedy otrzymujemy wersję ambiente np bez czujników parkowania z tyłu lub wersję elegance bez czujników z przodu (albo nawet i z tyłu) czujniki są w takich "opcjonalnych pakietach i zamawiający Salon musi w złożonym zamówieniu zaznaczyć że w/w muszą być zamontowane (wiadomość od SAP)...
                                  Zamieszczone przez voytek
                                  złożyłbym reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową i zgodnie z ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej zażądał przywrócenia towaru do stanu zgodnego z umową
                                  NO WŁAŚNIE ...powiem lepiej mam taką Ambiente bez tych czujników z tyłu ...zarządałem wymiany na samochód zgodny z zamówieniem - Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. "O szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego" Jest to bezpośrednia odpowiedzialność sprzedawcy za sprzedany konsumentowi towar. Sprawa zakończyła się tym, że dostałem gratis skórzaną kierownicę jak rekompensatę ...gdyż nie zgodziłem się na ściąganie zderzaka i montaż czujników ( i tak mi są nie potrzebne :P ) - ja jestem zadowolony :wink:

Art. 8. 1. ustawy stwierdza: "Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy"
                                  Art. 10. 1. "Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku."

1. Czym jest gwarancja?

Gwarancja (w skrócie) jest odpowiedzialnością producenta sprzętu za ten sprzęt i wiąże się bezpośrednio z dokumentem gwarancyjnym wystawionym przy zakupie sprzętu. Są tam określone zasady (np. ilość napraw koniecznych do wymiany sprzętu na nowy, czas trwania gwarancji, tryb zgłaszania usterek itp), podane punkty serwisowe (czyli firmy, które zajmują się naprawą sprzętu w imieniu producenta).

2. Zalety gwarancji
                                  -Obowiązywanie gwarancji na terenie całego kraju (a czasem także poza Polską)
                                  -często dłuższy niż 2 lata okres jej obowiązywania (zależny od rodzaju sprzętu i wyraźnie wpisany w dokumencie gwarancyjnym)

3. Czym jest niezgodność towaru z umową?

Jest to bezpośrednia odpowiedzialność sprzedawcy za sprzedany konsumentowi towar.
                                  Art. 8. 1. ustawy stwierdza: "Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy"
                                  Art. 10. 1. "Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku."

Czyli podsumowując, niezgodność towaru z umową jest odpowiedzialnością sprzedawcy za towar, a nie producenta. Trwa 2 lata od wydania towaru. W przypadku wymiany na nowy także trwa 2 lata od początku.

4. Jak składać reklamację sprzętu u sprzedawcy?
                                  wzór dokumentu reklamacji zamieszczam w załączniku.
                                  załączam także pełny teks ustawy na którą należy powoływać się u sprzedawcy.

5. Dlaczego warto korzystać z niezgodności towaru z umową?

Przykład1: wyząbkowane nowe opony przy zakupie nowego samochodu.

Jeśli wystąpimy z gwarancją do producenta opon lub do skody to każda z firm wyda niezależną ekspertyzę orzekając o tym, że winien jest producent samochodu (usterka zawieszenia i dlatego opony wyząbkowały) albo zawieszenie jest dobre tylko opony kiepskiej jakości. czyli będziemy odsyłani od serwisu do serwisu. Składając Reklamację do sprzedawcy załatwiamy sprawę od razu bo odpowiedzialny jest on za całe auto. Niech się martwi co jest przyczyną usterki.

Przykład2:
                                  malowanie rdzewiejącej tylniej klapy drzwi (kombi).

Jeśli zgłosimy usterkę korzystając z gwarancji serwis może np. pomalować je na nowo ale da na naprawiony element już tylko np pół roku gwarancji bo powie, że ten typ tak ma.
                                  Jeśli zgłosimy tą usterkę wg "niezgodności towaru z umową" to tam ustawowo nie ma pojęcia TTTM. Towar jest naprawiany, wymieniany na nowy, a jeśli nie ma takiej możliwości to konsument ma wybór albo kupuje go jako sprzęt o obniżonej wartości albo odstępuje od umowy czyli zwrot kasiorki za auto. Jeśli zaś sprzedawca naprawi sprzęt to odpowiedzialność sprzedawcy biegnie dalej do 2 lat. W przypadku gdy coś wymienił na nowe, to na ten element mamy od nowa 2 lata odpowiedzialności sprzedawcy.

6. Na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Jeśli chcemy złożyć reklamację u sprzedawcy to pamiętajmy, ze ustawa nakłada pewne ograniczenia tak na reklamującego jak i na sprzedawcę:

-Usterkę należy zgłosić nie później niż 2 miesiące od jej zauważenia.
                                  -Jeśli na nasze pismo sprzedawca nie odpowie do 14 dni kalendarzowych oznacza to, że zgodnie z ustawą przyjął reklamację do wiadomości i akceptuje nasze rządania.
                                  -Jeśli usterka miała miejsce do 6 miesięcy od zakupu sprzętu to przyjmuje się tak jakby towar był wadliwy od nowości. To jest Bardzo ważny zapis.
                                  -do sprzedawcy przychodzimy z pismem reklamacyjnym w 2 egzemplarzach i rządamy podpisu sprzedawcy lub upoważnionego pracownika. Niech nam napisze także własnoręcznie datę przyjęcia obok podpisu. Można także przesłać 1 egzemplarz reklamacji listem poleconym za potwierdzeniem odbioru.

[ Dodano: Czw 29 Lip, 10 07:41 ]
                                  aha a teraz jeszcze lepsze !!! .... :twisted:

zamówiłem tempomat do mojej O II ...tempomat ori kupiony w ASO Skoda zgodny z numerem katalogowym - Tempomat (BEA 600 002A) nie pasuje do nowej O II model 2011 ...bo uwaga została zmieniona w produkcji centralka przy kierownicy !!! o czym wie SAP...ale oczywiście 99% serwisów o tym nie wie...dodatkowo , żeby było śmieszniej Czesi nie opracowali jeszcze tempomatu pod nową centralkę...czas w którym powinien się on pokazać to około 3-4 mce... jak ja lubię serwisy !!! :diabelski_usmiech
                                  przy zamówieniach w salonie auta do produkcji wraz z tempomatem - w fabryce montowana jest stara centralka :lol: model rocznikowy 2011 zamawiany bez tempomatu ma montowaną nową centralkę... "SKODA WIESZ CO DOBRE...przemyślane rozwiązania" :roll: ...o żesz w mordę...
                                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• mrfazi
                                    • 2010
                                    • 3103
                                    • Superb III (3V3)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

między 30.08 a 4.09 będzie się produkować
                                    u mnie zamówienie 06-07-2010 -> planowany odbiór 30-09-2010 (rzekomo ma być 36 tydzień produkcji)

Jak czytam w/w wpisy to teraz się zastanawiam co będzie w mojej "ambiente", czym się będzie różnił rok modelowy 2010 od 2011 niż tu opisane.

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez tomek
                                      To bardzo ciekawe i raczej nie spotykane, aby w trakcie liftu samochód pogarszać - raczej się ulepsza
                                      no raczej często spotykane i normalne jak uczy doświadczenie
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• piotrek_gdy
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 7723
                                        • Volkswagen

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                        bo uwaga została zmieniona w produkcji centralka przy kierownicy
                                        została zmieniona wiekszość elektroniki w ramach "ujednolicania" części na takie same jak są w nowej poliftowej Fabii(info od mojego sprzedawcy)

no to wychodzi, że będę miał starą elektronike bo wziąłem z tempomatem

Zamieszczone przez misiek^wro
                                        brak materialu w kieszeniach ... jak wsadzicie ta reke, to ksiegowy zadbal, aby byla pustka, zas tylnie boczki wiem ze sa z mega twardego materialu, nie takiego miekkiego jak w O2 przed FL ... a przednie juz sa z miekkiego
                                        wziąłem pełna skorę do swojego-zobaczymy co prezyjedzie :szeroki_usmiech

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

będę miał starą elektronike bo wziąłem z tempomatem
                                          prawdopodobnie...lub zadzwonią, że niestety nie mogą zamontować...już mnie nic nie zdziwi... :roll:

[ Dodano: Czw 29 Lip, 10 09:37 ]
                                          wziąłem pełna skorę do swojego
                                          SUPERRRRR pochwal się na forum fotkami jak odbierzesz :szeroki_usmiech

Komentarz

• tomek
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1078

piotrek_gdy, podjedź do salonu i sprawdź sobie zamówienie u nich w systemie obsługującym produkcję. Ja tak zrobiłem, przeleciałem punkt po punkcie zamówienia patrząc na ekran i się okazało, że nie ma dojazdówki pomimo, że mam w zamówieniu - ale już wyprostowane i dodane, będzie włożone w fabryce.
                                            Z tego co udało mi się ustalić, to salon robi zamówienie i wysyła do poznania. W poznaniu ktoś siedzi i to wklepuje do systemu - dziwne jak dla mnie. Możliwości pomyłki są zatem duże.
                                            O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• kecaj
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1511
                                              • Superb II (3T4)

zaczo, Podaj mi numer nadwozia to sprawdzę zamówienie w czechach.
                                              Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez tomek
                                                W poznaniu ktoś siedzi i to wklepuje do systemu - dziwne jak dla mnie.
                                                jest tak

Zamieszczone przez tomek
                                                Możliwości pomyłki są zatem duże.
                                                owszem
                                                saport techniczny baj DGW
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm
                                                no i nie ma :-)

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez kecaj
                                                  Podaj mi numer nadwozia to sprawdzę zamówienie
                                                  Kecaj...sprawdź mój czy wszystko było ok...jeśli możesz TMBCS61Z2B2010057

Komentarz

• kecaj
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 1511
                                                    • Superb II (3T4)

PAOLO ESCO, co mam sprawdzić?
                                                    Twoja czarna maszyna przez fabrykę przeszła jak burza........
                                                    Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

Pracuję...