zakup auta/wybór opcji/ Octavia 02 FL - 1.4 TSI AMBIENTE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • millenium77
    Classic
    • 2010
    • 18

Zmodyfikowałam już opcje oceńcie czy to wszystko potrzebne?

1.4 TSI/90 kW (122 KM) AMBIENTE czarny metalik

Uchwyt Isofix na fotelu pasażera z przodu
    Alarm z funkcją monitorowania wnętrza i czujnikiem przechyłu lub blokada skrzyni biegów
    Pakiet na bezdroża (dodatkowa metalowa osłona silnika, zwiększony prześwit o ok. 20 mm)
    Osłony przeciwsłoneczne szyb drzwi tylnych
    Roleta przeciwsłoneczna piątych drzwi dla ©kody Octavia (DEA 610 001)
    Tempomat
    opony i felgi 17 ze stopów lekkich
    opony zimowe na stalowych felgach
    Dywaniki podłogowe 4 szt.Tekstylne polipropylenowe PP (DCA 600 001A)
    Pakiet dla palàcych III (zapalniczka, popielniczka z przodu i z tyΠu oraz uchwyt
    na 1,5-litrową butelkę)
    Siatka w komorze bagażnika (dotyczy wersji Limuzyna)
    Schowek na okulary
    Osłony przeciwbłotne tylne
    Osłony przeciwbłotne przednie
    Plastikowa wykładzina podłogi bagażnika: dla ©kody Octavia (DCE 610 001A
    Zestaw śrub zabezpieczających koła przed kradzieżą (CFA 071 004)
    radio fabryczne swing

Komentarz

• MG
      Ambiente
      • 2008
      • 101
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W pierwszym poście pisałaś o ksenonach w tym zestawieniu ich brakuje.

Dealer z reguły proponuje gratisowo lub w mniejszych kosztach alarm montowany w ASO. I tu są różne szkoły. Są tacy którzy nie pozwolą by ASO grzebało w nowym aucie, innym to nie przeszkadza.

Moim zdaniem na polskie drogi lepszy wybór to 16-ki. Na 17-kach jest nieco twardziej ale auto na pewno wygląda lepiej.

Komentarz

• millenium77
        Classic
        • 2010
        • 18

Zamieszczone przez MG
        W pierwszym poście pisałaś o ksenonach w tym zestawieniu ich brakuje.

Dealer z reguły proponuje gratisowo lub w mniejszych kosztach alarm montowany w ASO. I tu są różne szkoły. Są tacy którzy nie pozwolą by ASO grzebało w nowym aucie, innym to nie przeszkadza.

Moim zdaniem na polskie drogi lepszy wybór to 16-ki. Na 17-kach jest nieco twardziej ale auto na pewno wygląda lepiej.

koszt ksenonów to 3300 zł wg cennika trochę drogo chyba ze taniej da się zamontować, cały czas to analizuje,

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez millenium77
          Pakiet na bezdroża (dodatkowa metalowa osłona silnika, zwiększony prześwit o ok. 20 mm)
          to jest do czegos konkretnego potrzebne, nie doczytałem czegoś :?:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• millenium77
            Classic
            • 2010
            • 18

Zamieszczone przez szkoda
            to jest do czegos konkretnego potrzebne, nie doczytałem czegoś :?:

chyba w omijaniu krawężników (mój mąż chciał abym nie za często po nich jeździła , kupując opony '17 nie jest to potrzebne

[ Dodano: Sro 04 Sie, 10 10:11 ]

Autoalarm jest ważny wiec zaryzykuje chyba że inne metody istnieją np blokada skrzyni itp są mniej inwazyjne w elektronikę

Moim zdaniem na polskie drogi lepszy wybór to 16-ki. Na 17-kach jest nieco twardziej ale auto na pewno wygląda lepiej.[/quot

Po prostu ładnie te '17 wyglądają a to ważne dla kobiety i to przewyższa oceny o komforcie jazdy ale dziękuję za info

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

chyba w omijaniu krawężników (mój mąż chciał abym nie za często po nich jeździła , kupując opony '17 nie jest to potrzebne
              to zdecydowanie to odpuść, bo w jeżdżeniu po krawężnikach specjalnie nie pomaga, samochód gorzej wygląda i gorzej się prowadzi a w O2 żadnych problemów z szorowaniem dnem jak w O1 nie ma :idea:

[ Dodano: Sro 04 Sie, 10 10:16 ]
              i to przewyższa oceny o komforcie jazdy ale dziękuję za info
              do czasu
              na 17 jest bardzo twardo
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• millenium77
                Classic
                • 2010
                • 18

[/quote]
                do czasu
                na 17 jest bardzo twardo [/quote]

A na '16 czy będzie lepiej się jeździło?

Faktycznie macie racje to zmieniam na '16

Komentarz

• Leniwiec
                  Rider
                  • 2009
                  • 624
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

koszt ksenonów to 3300 zł wg cennika trochę drogo chyba ze taniej da się zamontować, cały czas to analizuje,
                  Bierz fabryczne, warto bez dwóch zdań.
                  Autoalarm jest ważny wiec zaryzykuje chyba że inne metody istnieją np blokada skrzyni itp są mniej inwazyjne w elektronikę
                  ASO też montuje alarm, chodziło o to, kto ma to zrobić - ASO musi rozebrać trochę auta.
                  Ja mam z ASO, ale teraz brałbym fabryczny, bo tapicerka trzeszczy po tych ich montażach.
                  Chlapacze czy inne dywaniki to gratisy zazwyczaj.
                  Pozdro

Komentarz

• rkb
                    RS
                    • 2008
                    • 2152
                    • Rapid Spaceback (NH1)
                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

ja zostaje na 15-stkach, nie obchodzi mnie ze bedzie wygladac jak deskorolka, tam gdzie jezdze drogi sa z dupy, a silnik typu 1.6 to nawet zmiane o jeden cal wyzej i 1 cm bieznika tez poczuje na minus
                    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• millenium77
                      Classic
                      • 2010
                      • 18

ASO też montuje alarm, chodziło o to, kto ma to zrobić - ASO musi rozebrać trochę auta.
                      Ja mam z ASO, ale teraz brałbym fabryczny, bo tapicerka trzeszczy po tych ich montażach.
                      Chlapacze czy inne dywaniki to gratisy zazwyczaj.[/quote]

Wiesz jabym alarm wymieniła w opcjach aby był fabryczny myślę ze to jest bezpieczne nie będą musieli mi całego auta rozmontować

Komentarz

• rkb
                        RS
                        • 2008
                        • 2152
                        • Rapid Spaceback (NH1)
                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

A ja nie mam alarmu, jakos nie bylo problemu z ubezpieczeniem. Nie jest mi potrzebny i nie dajcie se wmowic ze alarm MUSI byc
                        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• millenium77
                          Classic
                          • 2010
                          • 18

[quote="Leniwiec"]
                          Bierz fabryczne, warto bez dwóch zdań.

OK tak zrobię dzięki

Komentarz

• golibroda
                            Rider
                            • 2009
                            • 530

Twoje wymagania to właściwie wersja Elegance
                            Pozdrawiam
                            Piotr

Komentarz

• millenium77
                              Classic
                              • 2010
                              • 18

Zamieszczone przez golibroda
                              Twoje wymagania to właściwie wersja Elegance

Nie zgodzę się, w wersji ELEGANCE również za te opcje trzeba dopłacać.

Komentarz

• golibroda
                                Rider
                                • 2009
                                • 530

Dlatego napisałem "właściwie" a nie "dokładnie" :szeroki_usmiech
                                Pozdrawiam
                                Piotr

Komentarz

• winni77
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2183
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Uchwyt Isofix na fotelu pasażera z przodu
                                  Alarm z funkcją monitorowania wnętrza i czujnikiem przechyłu lub blokada skrzyni biegów
                                  Pakiet na bezdroża (dodatkowa metalowa osłona silnika, zwiększony prześwit o ok. 20 mm) - tak jak szkoda napisał - odpuść sobie
                                  Roleta przeciwsłoneczna piątych drzwi dla ©kody Octavia (DEA 610 001)
                                  Tempomat
                                  opony i felgi 17 ze stopów lekkich - tu zgodzę się z przedmówcami, że jednak brałbym szestnastki
                                  opony zimowe na stalowych felgach
                                  Dywaniki podłogowe 4 szt.Tekstylne polipropylenowe PP (DCA 600 001A) - wziąłbym gumowe, może trochę gorzej wyglądają, za to są znacznie praktyczniejsze, zwłaszcza w zimie, dodatkowo to powinien być gratis :idea: od sprzedawcy
                                  Pakiet dla palących III (zapalniczka, popielniczka z przodu i z tyΠu oraz uchwyt
                                  na 1,5-litrową butelkę)
                                  Siatka w komorze bagażnika (dotyczy wersji Limuzyna) - to też powinien być gratis
                                  Schowek na okulary - z tytułu praktyczna rzecz, jednak do schowka mieszczą się tylko małe okulary
                                  Osłony przeciwbłotne tylne - to też powinien być gratis
                                  Osłony przeciwbłotne przednie - to też powinien być gratis
                                  Plastikowa wykładzina podłogi bagażnika: dla ©kody Octavia (DCE 610 001A) - to też powinien być gratis i polecam Ci również gumową
                                  Zestaw śrub zabezpieczających koła przed kradzieżą (CFA 071 004) - to też mógłby być gratis
                                  radio fabryczne swing[/quote]

Zdecydowanie do tego wszystkiego dodałbym xenony. IMHO warto wydać te 3kzl niż potem modzić się z HIDami czy innymi pseudowynalazkami.
                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez winni77
                                    Plastikowa wykładzina podłogi bagażnika: dla ©kody Octavia (DCE 610 001A) - to też powinien być gratis i polecam Ci również gumową
                                    dokładnie
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• driven22
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 61

Czarny kolor - jak masz kosteczke na podwórku i możliwość częstego mycia to ładnie wygląda - jednak na codzień niestety widać na nim najmniejszy brud i wszystkie ryski.
                                      Alarm - dopytaj się co dokładnie montują i jaką ma funkcje. 99% serwisów ASO rozbabrze Ci tapicerkę, alarm będzie zamontowany w najbardziej dostępnym miejscu a wyłącznik serwisowy w jeszcze prostrzym miejscu - jak wszystkie skody wyjeżdżające z danego ASO. Wystarczy sprawdzić reklamę ASO na tablicy rejestracyjnej aby wiedzieć jak wyłączyć twój alarm bez rozbierania czego kolwiek. Przemyśl blokadę skrzyni + jeżeli jakies ASO się zgodzi wyłącznik "pstryczek" w miejscu wybranym przez Ciebie.
                                      Jak jeździsz z kimkolwiek z tyłu to warto głośniki na tył wziąć. Ja zamiast kilku "duperelków" z tego wyposażenia jak xenony zastanowiłbym się nad DSG. Co do cen to różnice sa ogromne między każdym salonem, Danielcio pewnie będzie miał najlepsze. Daj znać jak wygląda u termin odbioru, ja zamawiałem 2 tygodnie temu niestety produkcja dopiero 40 tydzień (od tego tygodnia zmienia się wyposażenie samochodu m.in zamiast climatica jest manual).

Komentarz

• millenium77
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 18

dziękuję za pomoc przeanalizuje wszystkie uwagi, ale co z alarmem już sama nie wiem co zrobić a trzeba zabezpieczyć samochód

[ Dodano: Sro 04 Sie, 10 23:53 ]
                                        Nowa specyfikacja z uwzględnieniem Waszych uwag

Przednie reflektory ksenonowe (ze spryskiwaczami reflektorów)
                                        Alarm z funkcją monitorowania wnętrza i czujnikiem przechyłu montowany fabrycznie
                                        Tempomat
                                        Pakiet dla palących III (będzie uchwyt na 1,5 butelkę dla dziecka)
                                        Siatka w komorze bagażnika (dotyczy wersji Limuzyna)
                                        Radioodtwarzacz ©koda Auto Swing - radio zintegrowane z czujnikami parkowania
                                        opony i felgi 16 ze stopów lekkich mogą być nieoryginalne
                                        Zestaw śrub zabezpieczających koła przed kradzieżą
                                        opony zimowe 16
                                        Koło zapasowe stalowe
                                        Plastikowa/Gumowa wykładzina podłogi bagażnika
                                        Dywaniki podłogowe 4 szt.Tekstylne polipropylenowe lub lepsze
                                        Osłony przeciwbłotne tylne
                                        Osłony przeciwbłotne przednie

Komentarz

• majkel123
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 570

Co do alarmu to mogę podpowiedzieć tyle, że jeżeli zamówisz z alarmem fabrycznym nie jest możliwe dołożenie opcji domykania szyb i szyberdachu z pilota, a do montowanego w ASO tak. Nie jestem pewien czy jest to prawda na 100% ale takie info otrzymałem w ASO.

Nie wiem jak dla Ciebie, czy ma to znaczenie - ja samochód nabyłem na lat wiele i to domykanie mieć poprostu muszę.

Kilkanaście razy zostawiłem otwarte okno gdy dobrze umyłem szybki :szeroki_usmiech
                                          Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• Leniwiec
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 624
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez majkel123
                                            Co do alarmu to mogę podpowiedzieć tyle, że jeżeli zamówisz z alarmem fabrycznym nie jest możliwe dołożenie opcji domykania szyb i szyberdachu z pilota, a do montowanego w ASO tak. Nie jestem pewien czy jest to prawda na 100% ale takie info otrzymałem w ASO.
                                            No właśnie, a jak jest faktycznie :?:
                                            Bo mi przy zamawianiu O2 też ASO mówiło, że tylko w niefabrycznym jest domykanie szyb. I zamówiłem montowany w ASO.
                                            Tyle że w opcjach komputera można włączyć/wyłączyć domykanie szyb. Czyli co? Działa z montowanym w ASO a z fabrycznym nie :?:

Chyba że może chodzi o samą możliwość otwarcia/zamknięcia wszystkich okien z pilota (tak jak składanie lusterek), a domykanie jako takie jest w obu alarmach.
                                            Takie małe niezrozumienie, co klient ma na myśli :twisted:
                                            Pozdro

Komentarz

• millenium77
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 18

Zamieszczone przez Leniwiec
                                              No właśnie, a jak jest faktycznie :?:
                                              Bo mi przy zamawianiu O2 też ASO mówiło, że tylko w niefabrycznym jest domykanie szyb. I zamówiłem montowany w ASO.
                                              Tyle że w opcjach komputera można włączyć/wyłączyć domykanie szyb. Czyli co? Działa z montowanym w ASO a z fabrycznym nie :?:

Chyba że może chodzi o samą możliwość otwarcia/zamknięcia wszystkich okien z pilota (tak jak składanie lusterek), a domykanie jako takie jest w obu alarmach.
                                              Takie małe niezrozumienie, co klient ma na myśli :twisted:
                                              Powiem szczerze, że nie pomyślałabym o tym dziękuje za istotne podpowiedzi, ale zapytam czy fabrycznie można zaprogramować alarm aby domykał np. szyby może to wymaga wyraźnego napisania w zamówieniu samochodu do fabryki, chyba że takimi szczegółami się nie zajmują

Komentarz

• majkel123
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 570

Za moduł domykania szyb sprzedawca dopisał mi 100 zł - łachudra :shock:
                                                A informacje o braku domykania szyb w alarmie fabrycznym potwierdził mi kolega Danielcio.
                                                Arctic 1.8 TSI DSG7

Komentarz

• millenium77
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 18

Za moduł domykania szyb sprzedawca dopisał mi 100 zł - łachudra :shock:
                                                  A informacje o braku domykania szyb w alarmie fabrycznym potwierdził mi kolega Danielcio.
                                                  To do opcji jak dopisze alarm z modułem domykania szyb z pilota to fabrycznie powinni skonfigurować mi alarm poprawnie, skoro dopłaciłeś za to 100 zł to można to mieć.

Komentarz

• voltar
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1107
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Domykanie szyb automatyczne jest niezgodne z przepisami dlatego Skoda w swoich alarmach domyślnie tej funkcji nie ma . Ale nie ma znaczenia czy jest to alarm fabryczny czy dokładany. Technicznie można to załączyć taże w alarmie fabrycznym - tyle że tego serwis nie zrobi. Co innego domykania szyb za pomocą pilota. Fukcja ta jest w alarmie fabrycznym ale to czy jest aktywna zależy pd sterownika komfortu.
                                                    Tak przy okazji automatyczne domykanie to dosyć zbędny bajer moim zdaniem. Mając klimę jeżdzę z zamknietymi oknami, a same sie podczas jazdy nie opuszczaja więc nie mam potreby domykania okien automatycznie przy każdym zamykaniu auta ... Jedyne zastosowanie jakie widzę to przy automatycznym zamykaniu szyb aktywowanym czujnikiem deszczu w przypadku zostawienia auta gdzies na strzezonej posesji z otwartymi oknami w celu przewietrzenia.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

Pracuję...