Ponoć do alufelg i stalowych są inne śruby. Mam do alufelg, zakupiłem stalówki na zimę. Czy wie ktoś jakie wymiary mają śruby i jakie mają być? Mile widziany jakiś link
Śruby kół do O1
Zwiń
X
-
Mogą być inne jeśli masz inne gniazda w felgach zazwyczaj spotyka się kształt stożka, kuli lub płaskie. Jeśli kształt śruby pasuje do gniazda w feldze to jest ok.
Ja akurat ja mam ori alusy skody i mam te same śruby co do stalowych. Kiedyś miałem wątpliwość innego typu czy z ameliniowej felgi gwint śruby nie za mało wystaje, bo ze stalowej felgi wystaje dużo więcej ale wulkanizator co mi akurat wymieniał opony powiedział, że jest wszystko ok. Z felgi stalowej gwint śruby wystaje około 1 cm więcej niż z felgi alu.
EDIT: Cytat z instrukcji. str. 180
Śruby kół
Obręcze kół i śruby kół są konstrukcyjnie do siebie dopasowane. Podczas każdej wymiany obręczy kół na inne – np. na koła z metali lekkich lub koła z oponami zimowymi – należy użyć dostosowanych do nich śrub o właściwej długości i odpowiednim kształcie. Zależy od tego pewne zamocowanie koła oraz działanie hamulców.
Ostrożnie!
Właściwy moment dokręcania śrub kół wynosi 120 Nm zarówno dla obręczy stalowych jak i obręczy ze stopów lekkich.
Czym się różnią śruby jakie powinny być długości do felg stalowych od felg alu nie napisano. Może więc do jednych i drugich felg fabrycznych idą te same śruby.
Ostatnio edytowany przez Bambek1; 38218.
-
-
Kolego podobnie mam w Corsie. Do alu mam stożkowe a do stalówek musiałem dobrać inne bo przy mocniejszym przykręcaniu te z alusów prawie przechodziły przez stalówki.
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zwonko Zobacz wpisDla sprecyzowania, mówie o stożku w śrubie, nie w alusie. Owszem kiedyś pytałem się przy zmianie u wulkaniztora i mówił że nic się nie dzieje, ale widze taki obrobiony kawałek na srubie stożkowej. Potem się okaże że się obrobi za bardzo i trzeba będzie nowe kupić
Komentarz
-
-
Też ostatnio o tym słyszałem i nasunęło mi się pytanie: jakie śruby są w RS-kach? Bo miałem felgi 16" amelinowe i zamieniłem na ori RS 17". Grzebać przy śrubach? Przy dokręcaniu nie zauważyłem żadnych problemów.Srebrna Szczała 1.6 Octavia I FL Classic - sprzedana po 15 latach
Jeszcze srebrniejsza Szczała 1.8T Octavia I FL Elegance
Zapraszam do obejrzenia mojego auta i luźnych pogaduch
Škoda Octavia I FL Elegance+ 1.8T 4x4
Komentarz
-
Komentarz