Spalanie gazu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

huwe, No wlasnie. A ja nie pytam bez przyczyny. Potrzebuje realnie policzyc czy oplaca sie dolozyc do starego sztrucla ktory jezdzi 15kkm/rok LPG przy jego spalaniu obecnie rzedu 12l Pb, no jak sie mocno staram to schodze w trasie do 8l

Rozumie, ze dla wyzej przytoczonych podajesz spalanie srednie.
    Spritmonitor.de

Komentarz

• huwe
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2005
      • 976

tak, oczywiście - średnie spalanie. co rozumiesz pod pojęciem stary sztrucel?
      Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

1.8 8V konstrukcji VW na monowtrysku w starym Toledo. Jedna opcja jest zalozyc w nim LPG i jezdzic, az sie nie rozsypie, a druga, sprzedac w cholere i kupic Ibize '97-'99 TDI, bo auto nie mus byc az tak duze.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• huwe
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2005
          • 976

a tak dla wyliczeń:
          II generacja , założenie, że autko powiedzmy pali ok9 l/100 Pb
          litr Pb ustalmu na 4,60 zł.
          rocznie 15 tys km.
          koszt roczny tylko Pb = ok 6200 zł.
          LPG dla tych samych zmiennych ( oczywiście zużycie większe o ok 15%/100km )
          litr LPG = 2,10 zł
          koszt roczny = ok 3400 zł.
          koszt instalacji około hmmm 1500 do 1800 .
          koszt paliwa na rozruchy - ok 70 zł miesięcznie ( uśrednijmy lato a zima ) na rok 840 zł.
          więc w rok czasu wyjdziesz do przodu na II generacji o około 200 zł.
          jeśli założysz sekwencję, to po roku jeszcze będziesz na minusie o paliwo na rozruch. ( przy założeniu, że nie będzie to PRINS, bo na odrobienie tego potrzebujesz dwóch lat.

[ Dodano: Wto 17 Lip, 07 12:33 ]
          do takiego "sztrucla" tylko II generacja. monowtrysk boscha. mikser z oczkiem 31 lub 36 (dobierany eksperymentem- aby dławienie na Pb było jak najmniejsze)kolektor metalowy , więc nawet jak huknie to nie ma co rozpirzyć. z tego co pamiętam tam chyba nie ma nawet przepływki. całkiem przyjemnie chodzą te silniczki na LPG. jeśli mechanicznie autko jest w porządku to ja bym zapakował LPG i jeździł.

[ Dodano: Wto 17 Lip, 07 12:41 ]
          przeoczyłem - dla spalania rzędu 12 litrów PB zwiększa się różnica na korzyść LPG. zysk po roku dochodzi do 1400 zł.
          Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• nosferatus
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 601

Maicroft - odpowiedzi na twoje pytania udzielił Huwe,któremu dziękuję.
            Silnik BFQ + sekwencja KME
            CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
            Hertz HSK 165
            Hertz DBX 250
            KICX Kap 45
            KICKER ZX 200.2
            Kable - Dietz, Caliber
            Kondzio 1F
            wygłuszenie drzwi

Komentarz

• lolorama
              Drive
              S_OCP Member
              • 2007
              • 62

Witam

Jeżeli ktoś chce to mogę przesłać plik w OpenOffice (Calc) do przeliczenia kosztów jazdy na LPG i PB. Jest tam zrobione porównanie obu paliw (arkusz: oplacajnosc_instalacji). Dodatkowo jest zestawienie kosztów użytkowania auta - od kupna do dziś (wszystko, cena za przejechany 1km, średnie spalanie Pb i LPG, ilość kilometrów itp) (arkusz: oplaty).

Piszcie na pw.

Pozdrawiam
              Dwa moje wielkie szczęścia - Ewa & Tymon.

Komentarz

• FELICJAN
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2007
                • 118

Ja mam brc seq.24 i powiem tak...
                śmigam tylko w stolicy i korasach w 80 % - spalanie bez klimy 12.5 -13l i do 4000 tyś obr.max.... ale muszę jeszcze zmienić termostat bo mam ''walnięty'' i wiadomo że spalanie jest większe, natomiast z klimą ostatnio wyszło 14.7l. na 100.
                Różnicy w mocy ''teoretycznie'' nie odczuwam więc gdyby nie kontrolki to bym nie wiedział żę śmigam na gazie a dlaczego teoretycznie...bo jak śmigam na bęzynce i jak włącze klimę to spadek mocy jest mało odczuwalny a na gazie już bardziej i wtedy wiem że jade na gazie, a koszt instalki w Warszawie to 2900 zł.
                kupując octe tdi z rocznika 2003 musiał bym do tego co wydałem na 1,6 octe i gaz dodać jakieś +- 7tyś a to już było ponad moje siły więc...samo życie

pzdr:
                felicjan
                ...1.6 BFQ SQ24 już jest..piękność i 191.000+ za nami

Komentarz

• Czarny
                  Classic
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 39

Zamieszczone przez Mokart
                  ma ktoś moze klubowiczó w O I 1.6 101 KM założoną instalcję gazową ?
                  Ile moze spalać litrów gazu na 100 km ?
                  Ja mam takowy motorek + sekwencja BIGAS, spala w cyklu mieszanym 8,6

Komentarz

• vernix
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 135

niedawno wróciłem z wczasowania się nad naszym morzem
                    przy spokojnej jeździe bez szaleństw tzn grzecznie za ogonkiem spalał mi w trasie ok. 7l gazu, podczas powrotu i czasami poważniejszym traktowaniu silnika tak do 140 (na 7-ce po wyrwaniu się z korków) na 30l przejechałem 402km od tankowania.
                    po powrocie do domu chyba noga mi spuchła i waży więcej, octavia pali do 10l w mieście (oszczędniejsza jest przy jeździe spokojnej ok 60 km/h ...tylko jak tu się nie spieszyć)
                    BIA 4XXX

Komentarz

• Chosek
                      Classic
                      • 2007
                      • 8

Moja skodzinka 10 litrów gazu w mieście :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...