OCTAVIA 1.2 TSI - RZETELNA INFORMACJA

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pawel11
    Drive
    • 2010
    • 99

Zamieszczone przez exportsubripp
    to chyba dokonalem dobrego wyboru,

Dokonałeś, najlepszego wyboru z możliwych, tylko że większość która posiada inne silniki również uważa, że dokonała najlepszego wyboru z możliwych, :diabelski_usmiech w tym i ja. Myślę, że właściciele 1.2 TSI przytwierdzą trafność twojego wyboru dziwiąc się niezmiernie dlaczego inni wybrali, głośne klekoty, mulaste 1.6 i jeszcze włożyli do nich LPG czy paliwożerne 1.4 TSI i większe. Przecież 1.2 TSI jest optymalnym wyborem cichy, zrywny, ekonomiczny. :wink:

Moje naprawdę szczere gratulacje z zakupu i oby koledzy z forum pozwolili zagłuszyć ten dysonans podecyzyjny, który zresztą i mnie jeszcze czasem dopada.

Komentarz

• loyd
      RS
      • 2010
      • 2342

Zamieszczone przez Pawel11
      dysonans podecyzyjny
      k

Komentarz

• Carolco
        Ambiente
        • 2010
        • 116

Od samego początku jezdziłem starszymi autami własnie tak po około 10-12lat miały i w kazdym aucie załatwiłem silnik dlatego się troche zdziwiłem ze ludzie kupują auta własnie po to aby jezdzic nimi te 10-15lat, pełen szacunek dla tych osób

Swoją octę mam z 2006 i zamierzam nią jeszcze pojezdzić tak 3-4 lata az wyjdzie oca3, przez ten okres pewnie zrobie jeszcze około 120-150tys czyli dobije do 250tys, chyba ze tradycyjnie silnik mi padnie :szeroki_usmiech
        Zakładam jeździć tyle lat m.in. dlatego, że mój roczny przebieg to ok.15tys. Na co dzień jeżdżę sam bez obciążenia i praktycznie 100% po mieście. A tak ze 2 razy w roku wyjazd gdzieś dalej w Polskę z żoną i dzieckiem (w listopadzie będę ojcem ) Jak Ci się udało załatwić silniki w poprzednich autach? Duże przebiegi?

1.4 TSI MINT

Komentarz

• rufix
          Drive
          • 2010
          • 50

z spritmonitor.de nie wynika żeby 1.2 tsi był oszczędniejszy niż 1.4 tsi, użytkowników 1.2 jest jeszcze mało -14, ale wg sredniej pali o 0.2 wiecej od 1.4 tsi,

Komentarz

• Carolco
            Ambiente
            • 2010
            • 116

Zamieszczone przez rufix
            z spritmonitor.de nie wynika żeby 1.2 tsi był oszczędniejszy niż 1.4 tsi, użytkowników 1.2 jest jeszcze mało -14, ale wg sredniej pali o 0.2 wiecej od 1.4 tsi,
            Pytałem forumowego kolegę Langusta, który niedawno zakupił to autko z 1.2 TSI i odnośnie spalania wygląda to tak, że na trasie 5-6l, a w mieście 7-8l. Silnik jeszcze na dotarciu. Z tego co wyczytałem, to takie spalanie w 1.4 TSI jest nie do osiągnięcia. Porównywałbym jednak spalanie z motostat.pl z racji tego, że tu są użytkownicy jeżdżący po naszych polskich drogach, a w Niemczech jest sporo autostrad i jednak lepszych dróg i wydaje mi się, że zdecydowanie więcej pokonują właśnie odcinki na trasie, a nie w mieście. Jedyny problem na motostat jest taki, że nie ma jeszcze użytkownika, który by prowadził swoje statystyki odnośnie 1.2TSI. Może będę pierwszy, kto to wie

1.4 TSI MINT

Komentarz

• sdss
              Rider
              • 2010
              • 353
              • Seat

W yetim na oponach 225 w trasie idzie zejść do 5,5 w miescie 7.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• Carolco
                Ambiente
                • 2010
                • 116

Zamieszczone przez sdss
                1.2, czy 1.4TSI? Rozumiem, że dane z komputera.

1.4 TSI MINT

Komentarz

• sdss
                  Rider
                  • 2010
                  • 353
                  • Seat

1.2 z komputera oczywiście, wsumie nie wiem jak on dokładny jest.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• marcink_1
                    Rider
                    • 2010
                    • 312

1,4 TSI też na trasie zejdzie poniżej 6l, tylko trzeba jechać ekonomicznie. Wtedy nawet 5,5 jest do osiągnięcia. Natomiast w mieście, to wszystko zalezy od korków no i od stylu jazdy też. Jednak w 8,5l. to praktycznie zawsze się zmieści. Średnie spalanie mam poniżej 7l.
                    Pozdrawiam

Komentarz

• Carolco
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 116

Racja - zależy jak kto jeździ. Dzwoniłem do Danielcia, to jeszcze muszę poczekać na autko do ok. 20 października, więc czas oczekiwania od momentu zamówienia to ok. 2,5m-ca :/ Pozazdrościć tylko exportsubripp, który już niedługo odbierze swoje autko

1.4 TSI MINT

Komentarz

• exportsubripp
                        Rider
                        • 2010
                        • 304

he, własnie zrezygnowalem z 1.4 bo u danielcia 1.2 stał od ręki do wzięcia w salonie i nie chcialo mi sie czekac tyle czasu na autko. Chcialem jeszcze przed zimą porządnie go potestować
                        Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• _tm_
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 2333
                          • Superb III (3V3)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez sdss
                          Mi Yetim udało się w mieście zejść do 8l/100km, ale tak się nie da jeździć . Przy normalnej jeździe pokazuje mi komputer ok. 9,5l/100km. A rzeczywiste średnie spalanie w mieście to 10,5-11l/100km. No ale od spalania mamy inny wątek, więc nie zaśmiecajmy tego .
                          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                          -------------------------------------------------------------------------
                          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• mrrudzin
                            Rider
                            • 2009
                            • 403

Zamieszczone przez sdss
                            1.2 z komputera oczywiście, wsumie nie wiem jak on dokładny jest.
                            Trzeba zatankować do pełna, wyjeździć i skorelować z wskazaniem komputera. JAk oszukuje w ktorąś stronę to można skorygować zawsze VCDSem

Komentarz

• hornet
                              Classic
                              • 2010
                              • 10

Kilka słow na temat silnika 1.2 tsi. Po pierwsze jego najwiekszą zaletą jest mocny dół, od 1550 masz praktycznie cały dostepny moment obrotowy, powyżej 4500 mozesz go kręcic ale tam już nic nie wycisniesz. Silnik jest cichy, przy łagodnym obchodzeniu się z pedałem gazu spalanie jest bardzo przyjemne, jednak butowanie powoduje znaczny wzrost spalania, bardziej znaczący niz w 1.6 mpi, bo takie auto tez posiadam. W yeti trasa 6,2-6,5, miasto 8-9, w octavi na pewno bedzie mniej. Silnik 1.6 przy tym 1.2 tsi to porażka. Głosny, żarłoczny, zamulony niemiłosiernie. Mam porównanie obydwóch silników, 1,2 tsi w cięzszym yeti to przy 1.6 mpi w octavi tour rakieta. Te silniki dzieli przepasc technologiczna, 1.6 mpi ciagnie słabo na dole, żeby normalnie jechac trza go trzymac na wysokich obrotach, a to zwieksza spalanie i powoduje hałas. Powyżej 110-120 km/h obydwa nie maja juz za duzo siły, wyprzedzanie żadnym z nich nie jest juz przyjemnoscią, jednak wiekszą frajdę z jazdy daje 1.2 tsi. Jesli ktos zastanawia sie nad wyborem miedzy tymi silnikami, to zdecydowanie polecam 1.2 tsi.

Komentarz

• dudek_t
                                L&K
                                • 2008
                                • 1421

Ja nie wiem jaką wersję silnika 1.6 ma BIG ale jeśli ten silnik jest dynamiczny to ja wysiadam :shock:
                                W silniku 1.6 największą wadą nie jest słaba dynamika, ale to że ma skrzynię 5cio biegową i że nie można go połączyć z DSG. Przy mojej prędkości na trasie ten silnik na 5-tym biegu nie schodzi poniżej 3500 obrotów a często utrzymuje się stale w okolicy 4000 obrotów. Nie jedzie a w dodatku hałasuje i baaardzo dużo pali jak na takie osiągi. Przypuszczam że na 6tym biegu miała by około 3000 obrotów i wtedy przynajmniej by tyle nie żłopał co 1.8tsi :roll:

Komentarz

• firmek
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 477

1.2 TSI

1.4TSI

1.6BFQ

1.9TDI

Jesli chodzi o 1.6 to jak najbardziej zgadzam sie z przedmowca. Najwieksza porazka jest brak 6 biegu, przez co w trasie auto utrzymuje stosunkowo wysokie obroty, duzo pali i do tego halasuje. Swoja droga czy w Skodzie wszystkie 1.6 maja tylko 5 biegowe skrzynie? W Golfie 1.6FSI byly skrzynie 6 biegowe.
                                  Mi natomiast podoba sie elastycznosc, ze silnik w miare od dolu przyzwoicie ciagnie (tylko ze ja mam 8 zaworowa, stara wersje). Z tym ze w silnikach doladowanych jak wynika z wykresow jest o wiele lepiej z momentem przy niskich obrotach no i 1.2TSI ma wiekszy moment niz 1.6 wiec powinien tyci lepiej przyspieszac. W dodatku jesli sie nie myle 1.2TSI maja skrzynie 6 biegowa. Porownujac 1.2TSI i 1.6, przy takich samych cenach i pomijajac obawy o awaryjnosc 1.2TSI wydaje sie byc lepszym rozwiazaniem. Tyle, ze osobiscie i tak bym wzial przynajmniej 1.4TSI.

Komentarz

• Carolco
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 116

Czy ktoś może powiedzieć, jak szybko się nagrzewa ten 1.2TSI? Podobno bardzo szybko, ale to tylko teoria - jak jest w praktyce?

1.4 TSI MINT

Komentarz

• Jahu55
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 107

Jestem ciekaw czy kolega exportsubripp odebrał już Octavię. Bo chętnie bym przeczytał jak ten silnik się sprawuje i czy spełnił oczekiwania.

Komentarz

• rkb
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2152
                                        • Rapid Spaceback (NH1)
                                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Carolco, nagrzewa sie szybko bo na poczatku odcina obieg wody, gdzies byl filmik na youtube. Z tej samej przyczyny w zime spada odrazu na niskie obroty, co niektorzy uwazali to za awarie
                                        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• exportsubripp
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 304

Zamieszczone przez Jahu55
                                          Jestem ciekaw czy kolega exportsubripp odebrał już Octavię. Bo chętnie bym przeczytał jak ten silnik się sprawuje i czy spełnił oczekiwania.
                                          .
                                          jahu55 , czekam z niecierpliwoscią , w sobote odbieram octavie u danielcia w krakowie, do krakowa mam kilkaset km wiec jak wróce to już bede wiedzial czy autko spełnia moje oczekiwania czy nie ale mysle ze spełni jak najbardziej, wiesz turbinkai te sprawy... mam nadzieje po cichu że ten silnik pozytywnie mnie zaskoczy, niemniej jednak na pewno opisze niebawem swoje wrażenia z jazdy swoim pierwszym w życiu nowym samochodem, mialem juz 12 samochodów ale ten bedzie pierwszym nowym z salonu, mam nadzieje ze posłuży chociaż te dwa lata
                                          Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• sdss
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 353
                                            • Seat

Zamieszczone przez Carolco
                                            Czy ktoś może powiedzieć, jak szybko się nagrzewa ten 1.2TSI? Podobno bardzo szybko, ale to tylko teoria - jak jest w praktyce?
                                            Przeciętnie, nie bardzo jest jak sprawdzić. Gdzieś kiedyś czytałem, że kiepsko grzeje w zime, ale nie pamietam gdzie.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• Jahu55
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 107

exportsubripp w takim razie czekam w niedziele na sprawozdanie. Bo przypuszczam, że w sobotę oblejesz auto inaczej zardzewieje

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez Jahu55
                                                exportsubripp w takim razie czekam w niedziele na sprawozdanie. Bo przypuszczam, że w sobotę oblejesz auto inaczej zardzewieje
                                                wszyscy czekamy
                                                załóż nowy topik z obszernym opisem i fotkami
                                                saport techniczny baj DGW
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm
                                                no i nie ma :-)

Komentarz

• rkb
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2152
                                                  • Rapid Spaceback (NH1)
                                                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ciotka czeka na Fabke z tym motorkiem ,tam to to hula Ogolnie w rodzinie przy ostatnim spedzie naliczylem 5 fabii i 2 octy zdziwko mnie chapło :wink:
                                                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Coke
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 771
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                                    • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

ja dzisiaj jechłem fabią 1,2 tsi 85 KM 195 km/h na autobanie, jak dla mnie ogromny szacun, strach pomysleć ile wyciąga wersja 105 konna
                                                    Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

Pracuję...