OCTAVIA 1.2 TSI - RZETELNA INFORMACJA

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

jeżeli to jest ten "problem"

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yjKQRKman6Q[/youtube]

to nie wiem na czym polega jego rozwiązanie

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JXuLjTdDeSQ[/youtube]
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• rkb
      RS
      • 2008
      • 2152
      • Rapid Spaceback (NH1)
      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

szkoda, tam nie chodziło o takie lekkie telepanie jak w BSE tylko gwałtowne skoki obrotów i buda latała jak przy padnietych cewkach.... Zacytuje użytkownika Yeti z innego forum:

"Przy otwarciu zlecenia wyszla akcja serwisowa - aktualizacja oprogramowania, cos z przetwarzaniem sygnalow z czujnika z dolotu."

Po wgraniu softu juz nie telepało. Nowe silniki sa juz z tym softem. Nawet jakis czas temu pisalem do kolegi _tm_ ktory mial jako pierwszy na forum ten silnik i on tego problemu nie mial

"Niesety nie udało mi sie nagrac sytuacji kiedy te obroty falują, cholerka raz to jest raz nie, ale zawsze czuć telepanie sie auta, gdy falują obroty jest bardzo silne( cos w rodzaju dławienia sie, przerywania). Na pewno uda mi sie to nagrac i wrzuce żeby nie było że przesadzam. Zresztą gosc z serwisu, gdy odpalilismy go razem, stwierdził że cos na pewno jest nie tak, bo tak auto nie powinno sie zachowywac. Gdyby było inaczej odesłali by mnie z kwitkiem a nie wymieniali wtryski, softy i sterowniki."

Nie wiem jakie to bylo aso ale troche przesadzili :diabelski_usmiech
      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• loyd
        RS
        • 2010
        • 2342

U mnie się zachowuje silnik dokładanie tak samo jak na tych filmikach.

To jest nie prowidłowe ?

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez loyd
          To jest nie prowidłowe ?
          no to jest IMO jak najbardziej OK

Zamieszczone przez rkb
          gwałtowne skoki obrotów
          a to rozumiem, ale właśnie przeszukałem jutuba i wszystkie "problemy" wyglądały tak jak tych powyższych filmikach, doszedłem do wniosku, że ludziom się cholernie nudzi
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• rkb
            RS
            • 2008
            • 2152
            • Rapid Spaceback (NH1)
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

tutaj zaczynaja sie lamenty mniej wiecej takze jak komus sie chce to moze poczytac

Slyszalem ze na forum Leona walczyli swego czasu tez z drganiami w 1.6 BSE
            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• lukasz.zst
              Drive
              • 2010
              • 47

Jakie są plus i minusy silnika 1.2 TSI DSG
              Ostatnio zastanawiałem sie czy ma sens kupowania nowego samochodu z silnikiem 1.6TDI
              Jakie sa koszta miedzy TSI a TDI w serwisowaniu na gwarancji

Znalazłem coś takiego
              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• lend
                Rider
                • 2007
                • 463

szkoda, co prawda nie mam 1,2 Tsi ale mam ten "problem" a nazywam to "problemem" bo u mnie dzieje się to nie koniecznie na zimnym silniku.Potrafię jechać trasą zjeżdżam na stację , 5 min postoju odpalam i znowu zwiększone obroty - krótko pisząc nie ma u mnie reguły.Działać z tym coś czy i tak w ASO usłysze ten typ tak ma ?
                MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez lend
                  bo u mnie dzieje się to nie koniecznie na zimnym silniku
                  ok, ale jeżeli to nie jest to o czym pisali koledzy, czyli jakies falowanie połączone z trzęsieniem budą i innymi dramatycznymi efektami, tylko chwilowo zwiększone obroty po rozruchu, to JA bym to olał, bo JA nie widzę w tym żadnego problemu.
                  bo niby co to za problem?
                  no ale to ja
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• lend
                    Rider
                    • 2007
                    • 463

[quote="szkoda"]
                    Zamieszczone przez lend
                    bo niby co to za problem?
                    no ale to ja
                    niby żaden tylko głupio czasem jest wsiadać do autka a ono Ci 20 sek wyje bo słychać że to jakaś wymuszona praca.
                    MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

lend, no jak Ci "wyje" to rozumiem, ale to co widziałem na jutubie, to szkoda sobie IMO głowę zawracać, albo niech drogę przetrą bardziej znerwicowani
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• exportsubripp
                        Rider
                        • 2010
                        • 304

u mnie nic nie faluje, a pare razy w nocy byl przymrozek i odpalalem auto zimne , jeszcze dużym plusem jest że piekielnie szybko nagrzewa sie silnik do 90 stopni. Balem sie że bedzie sie dlugo nagrzewal bo ktos tu wczesniej pisal ze 1.4 mu se tak dlugo nagrzewa ze po 15 km jazdy dopiero zaczyna leciec cieple powietrze. U mnie odpalam i momentalnie po 2-3 km jazdy wskazówka sie podnosi i w aucie jest cieplutko. Jeżeli chodzi o spalanie to pali w trasie ok 6 litrów (autostrada) a w cyklu mieszanym jak jezdze do pracy 18 km w jedna strone przy spokojnej jezdzie pali ok 9 litrów przy dobrym wietrze, ale jak jezdzi sie dynamicznie i ostro to w baku robi sie wir Jedno wiem na pewno, choć dla mnie to żaden problem, bo spalanie nie wywołuje u mnie drżenia rąk , to musze stwierdzic że 1.2 na pewno nie pali mniej niż 1.4. To jest moja obiektywna ocena po przejechaniu pierwszgo 1000 km, zobaczymy czy zacznie mniej plaic po dotarciu silnika. Ale z auta jestm zadowolony, jest cichutkie szybkie, eleganckie, przestronne. Pościgałem sie ostatnio z jakimś koleciem w alfie romeo 166 2.4 jtd i przy 170 km na h odpuścił sobie pgoń za mną ale wtedy jak tak jechalem na 4 biegu to dosłownie widzialem jak wskaźnik poziomu paliwa spadał w oczach Masakra.... Teraz znów zalałem 40 litrów i jeźdze od 3 dni po emerycku, robie obliczenia, zobaczymy ile wyjdzie mi srednie spalanie w cyklu mieszanym
                        Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• Carolco
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 116

Zamieszczone przez exportsubripp
                          Jeżeli chodzi o spalanie to pali w trasie ok 6 litrów (autostrada) a w cyklu mieszanym jak jezdze do pracy 18 km w jedna strone przy spokojnej jezdzie pali ok 9 litrów przy dobrym wietrze
                          To mnie zdziwiłeś, bo zamówiłem to autko ze względu na spalanie. Langusta z kolei pisał, że mu 7-8L w mieście pali, a w trasie między 5-6L. Ale oczywiście zależy jak się jeździ. Jak już odbiorę i zrobię traskę z Krakowa do Białegostoku, to dam znać, ile spalił Konto na motostat też założone.

1.4 TSI MINT

Komentarz

• exportsubripp
                            Rider
                            • 2010
                            • 304

he, na trasce to z krakowa do bolesławca też mi mało spalił no i nie jest jeszcze dotarty, ale w miescie spalanie poniżej 10 l jest bardzo trudno osiągnąć, musisz jezdzic tak że nawet trabanty cie wyprzedzają, a to nie o to chyba chodzi prawda? Może po dotarciu spalanie spadnie, ale w wynik 6-7 w miescie nie uwierze, nawet przy jezdzie emeryckiej nie da sie zejść w benzynie tak nisko mając tak ogromną bude.

Komentarz

• Carolco
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 116

No nic, będę dalej wertował neta w poszukiwaniu opinii o spalaniu Ale chyba wychodzi na to, że między 1.2 a 1.4 nie ma dużej różnicy.

1.4 TSI MINT

Komentarz

• sdss
                                Rider
                                • 2010
                                • 353
                                • Seat

Spada po dotarciu i to znacznie koło 1,5l.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• rafik11
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 448

a ja tochę z innej beczki zapytam. Jakie oznaczenie ma silnik 1,2 tsi na klapie z tyłu bo :
                                  1,4 TSI ma srebrne napisy
                                  1,8 TSI ma srebrne TS a czerwone I
                                  Rozsądne byłoby gdyby przyjęto 1,2 TSI srebrne napisy, 1,4 TSI z I czerwonym, a 1,8 TSI z czerwonym SI

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

1.2TSI nie ma nic.

A czerwone SI to tez pokrecone bo sa 3 wersje silnika 1.4TSI, mimo ze w OII dostepna jest tylko 1
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• phoneman
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3374
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Czytelnie to było w 1,9 TDI 90 KM TDI - srebrne, 110 KM TD - srebrne I - czerwone, 130 KM T - srebrne DI - Czerwone , a 150 KM TDI czerwone ale to było oznaczenie dla jednej pojemności silnika. A tu masz rożne pojemności.
                                      .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• exportsubripp
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 304

ja ewentualnie jeszcze sie zapytam znawców, bo tak wszyscy piszą że auto jest na dotarciu itp. Zastanawia mnie to bo w salonie mówili że auto jest juz docierane w fabryce i że moge normalnie juz jezdzic, ja w sumie jezdze spokojnie ale w ciągu ostatniego tygodnia zdarzylo mi sie ze 3-4 razy ze na trasie ktoś mnie podpuszczał do ścigania i ostro jechałem, kreciłem go momentami do 6 tys obrotów, czy to źle? czy mogło to spowodowac jakies uszkodzenie silnika? Czy w razie czego od razu widac że z silnikiem byloby cos nie tak czy to może np wyjść teraz po latach? Jak to panowie wygląda? Silnik jak go słucham to wydaje mi sie że pracuje elegancko. Teraz jak poczytalem na forum że dealerzy głupoty gadają o tym dotarciu to już staram sie jezdzic bardzioej po emerycku , ale jak długo mam tak jezdzic trzymając go w dolnych partiach obrotów. Ma ktos wiedze na ten temat ?

Komentarz

• loyd
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2342

exportsubripp, nie słuchaj leśnych dziadków :wink: tylko postępuj zgodnie z instrukcją a będzie dobrze ...

Komentarz

• exportsubripp
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 304

a w tym przypadku te leśne dziadki to kto? Pracownicy aso czy forumowicze?

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

a w tym przypadku te leśne dziadki to kto? Pracownicy aso czy forumowicze?
                                              i jedni i drudzy, czyli i ci, co pieprzą, że można pałować nowe auto i ci co twierdzą, że tylko PSJ.
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 362

he, na trasce to z krakowa do bolesławca też mi mało spalił no i nie jest jeszcze dotarty, ale w miescie spalanie poniżej 10 l jest bardzo trudno osiągnąć, musisz jezdzic tak że nawet trabanty cie wyprzedzają, a to nie o to chyba chodzi prawda? Może po dotarciu spalanie spadnie, ale w wynik 6-7 w miescie nie uwierze, nawet przy jezdzie emeryckiej nie da sie zejść w benzynie tak nisko mając tak ogromną bude.
                                                A Ja wierze, tym bardziej, że moje 1.4 przy zachowawczej jeździe spala 7.5-8.0 zaznaczam że bez korków. 1. Hamowanie na biegu ile się da, 2. przewidywanie sytuacji na drodze tak zeby jazda byla płynna, 3. Zmiana biegu na wyższy przy ok 2200-2500. Pozdro

[ Dodano: Czw 16 Wrz, 10 15:55 ]
                                                ja ewentualnie jeszcze sie zapytam znawców, bo tak wszyscy piszą że auto jest na dotarciu itp. Zastanawia mnie to bo w salonie mówili że auto jest juz docierane w fabryce i że moge normalnie juz jezdzic, ja w sumie jezdze spokojnie ale w ciągu ostatniego tygodnia zdarzylo mi sie ze 3-4 razy ze na trasie ktoś mnie podpuszczał do ścigania i ostro jechałem, kreciłem go momentami do 6 tys obrotów, czy to źle? czy mogło to spowodowac jakies uszkodzenie silnika? Czy w razie czego od razu widac że z silnikiem byloby cos nie tak czy to może np wyjść teraz po latach? Jak to panowie wygląda? Silnik jak go słucham to wydaje mi sie że pracuje elegancko. Teraz jak poczytalem na forum że dealerzy głupoty gadają o tym dotarciu to już staram sie jezdzic bardzioej po emerycku , ale jak długo mam tak jezdzic trzymając go w dolnych partiach obrotów. Ma ktos wiedze na ten temat ?
                                                Doświadczenie osob na forum oraz mechaników mówi jednak o okresie dotarcia również dla nowych samochodów, wg różnych opinii taki okres to od kilku do ok 10tys km.
                                                Ja swoją bryką pierwsze 5tys zrobiłem bardzo delikatnie, od 5ciu jak była potrzeba to już wchodziłem na obroty a po 12tys wymieniłem olej z wlasnej inicjatywy. Pozdro

Komentarz

• paweł2
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1405

Panowie 1.2 czy 1.4 tsi na trasie przy spokojnej jezdzie 100-110 spali 5,2-5.5.W 4 z przodu nie wieze.
                                                  Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• winni77
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2183
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ocho zaczyna się kolejna debata o spalaniu :evil: Zapraszam do http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=30795.
                                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...