[O2] zakup nowego auta z salonu - opcje dodatkowe - kilka py

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • voltar
    L&K
    • 2009
    • 1107
    • Octavia II (1Z3)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Czyli dobrze kumam. tunnel light wystepuje rownoczesnie z comming home / leaving home ale nie jest warunkiem koniecznym do wlaczenia samego ch /lh

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• Andys
      Elegance
      • 2007
      • 762

tunnel light wystepuje rownoczesnie z comming home / leaving home ale nie jest warunkiem koniecznym do wlaczenia samego ch /lh
      (w sensie czujnika) jest warunkiem koniecznym do włączenia LH, do CH - nie jest
      Pozdrawiam,
      Andys

Komentarz

• tomek
        L&K
        • 2005
        • 1078

Zamieszczone przez M4ciek
        PS: kolor będzie antracyt
        Kurcze, ten kolor jest fajny, zastanawiam się, czy nie lepszy od czarnego (do którego mam duży sentyment). Niby mój następny będzie czarny, ale zastanawiam się, czy nie zmienić na właśnie antracytowy :?
        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• kropeck
          RS
          • 2009
          • 2319
          • Octavia II (1Z3)
          • BLF 1.6 FSI 115 KM

tunnel light - jak wjedziesz do tunelu, a masz włączone światła dzienne, to włączą Ci się mijania - po wyjechaniu z tunelu przełączają się na dzienne.

comming home - po wyjściu z pojazdu zaświecają się światła mijania (bądź przeciwmgielne - co tam sobie ustawisz).

Leaving home - po otworzeniu auta z kluczyka zapalają się światła mijania.

W "normalnych" autach, jak moja O2 :-) CH / LH działa tak, że jak zamknę auto z kluczyka lub go otworzę, to światła się zapalają. Czujnik światła jest potrzebny do tego, że jeśli auto uzna, że jest jasno, to funkcja comming home nie zadziała (światła się nie zapalą). To samo jak idziesz do auta - leaving home nie zadziała.

SAP Skoda, jak i wszystkie ASO do których dzwoniłem, powiedzieli, że funkcji Coming Home nie można uruchomić bez czujnika światła. Mi się to udało. Teraz staram się rozpracować Leaving Home :-)

czujnik zmierzchu dba również o to, żeby światła dzienne przełączyły się na mijania, gdy się 'ściemni'. Czujnik zmierzchu pozwala też na uruchomienie opcji (tylko jeszcze nie wiem jak), żeby światłą drogowe (długie) gasnęły, jeśli wyczują jadące z przeciwka auto :-) Ale aby te opcje działały potrzebny jest jeszcze wyłącznik z trybem auto, bo może akurat nie chcesz tych wszystkich gadżetów i wtedy sam decydujesz czy chcesz jechać ciągle na dziennych, czy już na mijania. Ten tryb AUTO właśnie bawi się w przełączanie świateł podczas jazdy, jak również, czy po wyłączeniu auta podświetlić Ci dojście do domu, czy nie (coming home).
          Pozdrawiam,
          Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• tomek
            L&K
            • 2005
            • 1078

Zamieszczone przez kropeck
            Czujnik zmierzchu pozwala też na uruchomienie opcji (tylko jeszcze nie wiem jak), żeby światłą drogowe (długie) gasnęły, jeśli wyczują jadące z przeciwka auto :-)
            Stawiam piwo jak to zrobisz moim zdaniem to jest o wiele bardziej skomplikowane, niż Ci się wydaje. Dobra kamera do tego to podstawa
            O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• kropeck
              RS
              • 2009
              • 2319
              • Octavia II (1Z3)
              • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez voltar
              o tu akurat się nie zgodzę Ostatnio (po naprawdę ciężkich i naprawdę długich bojach) udało mi się tą opcję uruchomić i zgadnąć jak działa
              Kropeck : Rozumiem że piszecie o włączeniu tej opcji w FL. Ale też nie rozumiem do czego miałby służyć czujnik zmierzchu w tym przypadku ? to sie nazywa przecież tunnel light i nie wymaga włączania o ile ktoś ma. Pamiętasz jak u mnie włączałeś comming/leaving ? ja nie mam czujnika i mi to działa i to bez tego błyskania długimi jak piszesz w następnym poście.
              Ty nie masz FL'a :-)

[ Dodano: Wto 31 Sie, 10 01:03 ]
              Zamieszczone przez tomek
              Czujnik zmierzchu pozwala też na uruchomienie opcji (tylko jeszcze nie wiem jak), żeby światłą drogowe (długie) gasnęły, jeśli wyczują jadące z przeciwka auto :-)
              Stawiam piwo jak to zrobisz moim zdaniem to jest o wiele bardziej skomplikowane, niż Ci się wydaje. Dobra kamera do tego to podstawa
              Piwo?? Jakbyś powiedział, że jakiś Grants, albo inny Jack Daniels to może zacznę szukać :P
              Pozdrawiam,
              Michał

Komentarz

• mrrudzin
                Rider
                • 2009
                • 403

Miałem pytać jak uruchomić leaving home - ale widze że nie tylko ja próbowałem to odpalić

A jak jest z doświetlaniem zakrętów? Dokodowałem to sobie VCDSem, ale zastanawiam się czy i jak można to włączyć/wyłączyć MAXIDOTem (bo nie znalazłem opcji ani w light & vision, ani w komforcie.

Pozwole sobie powtórzyć moje (dosyć laickie) pytania i skieruje je przede wszystkim do kolegi kropeck:

Czy czujnik zmierzchu i nasłonecznienia (ten na środku zaraz przy przedniej szybie) to to samo?

Czy dużo jest zabawy żeby toto dołożyć?

Komentarz

• Enriquez
                  RS
                  • 2009
                  • 7685
                  • Superb III (3V3)

Czujnik o którym piszesz to czujnik deszczu i świateł. Ma on oznaczenie G397 i jest zainstalowany jako podstawka pod lusterko samościemniające się. Nie ma czegoś takiego (przynajmniej w FL) jak coś zamontowanego rzy szybie. Jest to zintegrowane w jednej obudowie i wiąże się z poważną robotą. Samo podłączenie kabelków to pikuś.
                  Pozdrawiam
                  Marcin

Komentarz

• tomek
                    L&K
                    • 2005
                    • 1078

Zamieszczone przez mrrudzin
                    Czy czujnik zmierzchu i nasłonecznienia (ten na środku zaraz przy przedniej szybie) to to samo?
                    Wydaje mi się, że chodzi Ci o dwa różne czujniki. Tak jak Enriquez napisał w lusterku masz czujnik deszczu/zmierznowy. Na desce rozdzielczej to będzie czujnik nasłonecznienia dla klimatyzacji
                    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

a faktycznie ten od Climatronica ma oznaczenie G107 i G134 i jest podłaczony do sterownika Climatronic J255.
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• tomek
                        L&K
                        • 2005
                        • 1078

Piwo?? Jakbyś powiedział, że jakiś Grants, albo inny Jack Daniels to może zacznę szukać :P
                        Może być Grants nawet litrowy :!:
                        Jestem pewien, że Ci się nie uda. Czujnik zmierzchowy nie obsłuży tej funkcji ponieważ:
                        - nie jest kierunkowy - nie odróżnisz przejazdu pod latarnią od samochodu z naprzeciwka
                        - jest za wysoko - jadąc po płaskim beż żadnych nierówności światła samochodu z naprzeciwka nie będą świecić bezpośrednio na niego

Do tego moim zdaniem potrzebna jest kamera i algorytm do analizowania obrazu i wykrywania świateł. Nie zdziwię się, jak do działania potrzebny jest jeszcze radar.
                        Aha, nigdy nie widziałem działania tego systemu na żywo.
                        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• marbab
                          RS
                          • 2009
                          • 4713
                          • Fiat
                          • BMM 2.0 TDI 140 KM

kropeck, dobra opcja z tym wykrywaniem dlugich by byla, kombinuj

A tak przy okazji, zachwalacie te cornery, mozna je wlaczyc w O2 przed FL :?:
                          Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                          Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• kropeck
                            RS
                            • 2009
                            • 2319
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez marbab
                            kropeck, dobra opcja z tym wykrywaniem dlugich by byla, kombinuj

Można.... zależy od rocznika :-) a ponieważ nie pamiętam od którego roku się dało, to powiem, ze od sterownika :-)
                            Pozdrawiam,
                            Michał

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8030
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez marbab
                              W "normalnych " OII na pewno od roku modelowego 2008 i od wersji Ambiente.
                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

tu macie wszystko co i jak:

Generalnie do OII przed FL potrzeba sterownika AH lub AJ
                                Po FL potrzeba wersji Ambiente wzwyż lub Mint i 800 PLN na części.
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• rrysio
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 493

Zamieszczone przez Enriquez
                                  Generalnie do OII przed FL potrzeba sterownika AH lub AJ
                                  AH nie wspiera świateł przeciwmgielnych, więc doświetlania nimi tym bardziej :!:

Komentarz

• Enriquez
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7685
                                    • Superb III (3V3)

Sam napisałeś, że obsługuje. Przynajmniej na początku tematu.
                                    Pozdrawiam
                                    Marcin

Komentarz

• rrysio
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 493

Poproszę o cytat :wink:

Komentarz

• voytek
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 480
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

warto brać pakiet "Light Assistant (Coming / Leaving home) i czujnik deszczu z automatycznie ściemniającym się lusterkiem wstecznym" (900zł dopłaty) bo zdecydowanie bardziej mi zależy na czujniku deszczu i tym lusterku (600zł) - ale jak widać w pakiecie większym bardziej się opłaca, tylko czy oby na pewno (auto będzie i tak garażowane)
                                        Ja wziąłem tę tańszą opcję, czyli tylko czujnik deszczu+ściemniające się lusterko i żałuję. Warto dołożyć te 300 zł. i wtedy jadąc na światłach dziennych nie musisz pamiętać o przełączeniu na mijania jak np. wjedziesz do tunelu. Już raz przejechałem tunel pod Wisłostradą na dziennych, bo zapomniałem przełączyć na mijania.
                                        Pytałem w serwisach o możliwość rozbudowania posiadanego pakietu o Lihgt Assistant (wydawało mi się, że wystarczy wymienić przełącznik świateł na taki z opcją "Auto" i coś przekodować, bo czujnik w lusterku i tak już mam), ale nie chcą się tego podjąć.
                                        Moja rada - bierz pełny pakiet Light Assistant za 900 PLN.
                                        A fotochromatyczne lusterko jest super. Polecam.

Komentarz

• Enriquez
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7685
                                          • Superb III (3V3)

voytek,

moim zdaniem w Twoim przypadku wystarczy wymienić wyłącznik na taki z Auto i ewentualnie dołożyć jeden kabelek do sterownika 09. Ale muszę poszperać w schematach.

[ Dodano: Sro 01 Wrz, 10 21:52 ]
                                          Sprawdź, czy we wtyczce włącznika świateł masz kabelek na pozycji 2. Jeżeli nie, to trzeba go połączyć z pinem 20 wtyczki A modułu 09. Służy do tego kabelek 000 979 009.
                                          Pozdrawiam
                                          Marcin

Komentarz

• voytek
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 480
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Super, dzięki
                                            Niestety mechanik ze mnie żaden, więc bez fachowej pomocy i tak się nie obędzie, nawet nie wiem, jak wyjąć przełącznik świateł, żeby niczego nie zepsuć. Czy po prostu się go wyciąga?
                                            A, jeszcze gdzie jest ten sterownik i czy trzeba będzie coś przekodować?
                                            Dzięki jeszcze raz.

Komentarz

• arekban
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 208

Zamieszczone przez Enriquez
                                              voytek,

moim zdaniem w Twoim przypadku wystarczy wymienić wyłącznik na taki z Auto i ewentualnie dołożyć jeden kabelek do sterownika 09. Ale muszę poszperać w schematach.
                                              Enriqeez - gdzie mozna zdobyc schematy do O2 FL ?

Komentarz

• paisak
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 96

Witam,

moja octavia jest z sierpnia 2006 i ma czujnik zmierzchu. Czy coming/ leaving home i ewentualnie doswietlanie zakretow wchodzi u mnie w gre? :roll:

Komentarz

• Jac_ek
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1733

Wszelkie uwagi mile widziane, bezpośrednio od Was, bo w ASO handlowiec i tak pewnie będzie chciał mi wcisnąć coś co da marżę
                                                  bierz ogrzewanie postojowe - w cenniku 3600 na mieście 6500
                                                  - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• mirek_p11
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 6630
                                                    • Volkswagen
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
                                                    Wszelkie uwagi mile widziane, bezpośrednio od Was, bo w ASO handlowiec i tak pewnie będzie chciał mi wcisnąć coś co da marżę
                                                    bierz ogrzewanie postojowe - w cenniku 3600 na mieście 6500
                                                    no to sobie samochodzik odbierze z dużym opóźnieniem jak wybierze ogrzewanie postojowe

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                                    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                                    Fotki

Komentarz

Pracuję...