Czyli dobrze kumam. tunnel light wystepuje rownoczesnie z comming home / leaving home ale nie jest warunkiem koniecznym do wlaczenia samego ch /lh
[O2] zakup nowego auta z salonu - opcje dodatkowe - kilka py
Zwiń
X
-
tunnel light - jak wjedziesz do tunelu, a masz włączone światła dzienne, to włączą Ci się mijania - po wyjechaniu z tunelu przełączają się na dzienne.
comming home - po wyjściu z pojazdu zaświecają się światła mijania (bądź przeciwmgielne - co tam sobie ustawisz).
Leaving home - po otworzeniu auta z kluczyka zapalają się światła mijania.
W "normalnych" autach, jak moja O2 :-) CH / LH działa tak, że jak zamknę auto z kluczyka lub go otworzę, to światła się zapalają. Czujnik światła jest potrzebny do tego, że jeśli auto uzna, że jest jasno, to funkcja comming home nie zadziała (światła się nie zapalą). To samo jak idziesz do auta - leaving home nie zadziała.
SAP Skoda, jak i wszystkie ASO do których dzwoniłem, powiedzieli, że funkcji Coming Home nie można uruchomić bez czujnika światła. Mi się to udało. Teraz staram się rozpracować Leaving Home :-)
czujnik zmierzchu dba również o to, żeby światła dzienne przełączyły się na mijania, gdy się 'ściemni'. Czujnik zmierzchu pozwala też na uruchomienie opcji (tylko jeszcze nie wiem jak), żeby światłą drogowe (długie) gasnęły, jeśli wyczują jadące z przeciwka auto :-) Ale aby te opcje działały potrzebny jest jeszcze wyłącznik z trybem auto, bo może akurat nie chcesz tych wszystkich gadżetów i wtedy sam decydujesz czy chcesz jechać ciągle na dziennych, czy już na mijania. Ten tryb AUTO właśnie bawi się w przełączanie świateł podczas jazdy, jak również, czy po wyłączeniu auta podświetlić Ci dojście do domu, czy nie (coming home).Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckCzujnik zmierzchu pozwala też na uruchomienie opcji (tylko jeszcze nie wiem jak), żeby światłą drogowe (długie) gasnęły, jeśli wyczują jadące z przeciwka auto :-)O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez voltarZamieszczone przez kropecko tu akurat się nie zgodzę Ostatnio (po naprawdę ciężkich i naprawdę długich bojach) udało mi się tą opcję uruchomić i zgadnąć jak działa
[ Dodano: Wto 31 Sie, 10 01:03 ]
Zamieszczone przez tomekZamieszczone przez kropeckCzujnik zmierzchu pozwala też na uruchomienie opcji (tylko jeszcze nie wiem jak), żeby światłą drogowe (długie) gasnęły, jeśli wyczują jadące z przeciwka auto :-)Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Miałem pytać jak uruchomić leaving home - ale widze że nie tylko ja próbowałem to odpalić
A jak jest z doświetlaniem zakrętów? Dokodowałem to sobie VCDSem, ale zastanawiam się czy i jak można to włączyć/wyłączyć MAXIDOTem (bo nie znalazłem opcji ani w light & vision, ani w komforcie.
Pozwole sobie powtórzyć moje (dosyć laickie) pytania i skieruje je przede wszystkim do kolegi kropeck:
Czy czujnik zmierzchu i nasłonecznienia (ten na środku zaraz przy przedniej szybie) to to samo?
Czy dużo jest zabawy żeby toto dołożyć?
Komentarz
-
-
Czujnik o którym piszesz to czujnik deszczu i świateł. Ma on oznaczenie G397 i jest zainstalowany jako podstawka pod lusterko samościemniające się. Nie ma czegoś takiego (przynajmniej w FL) jak coś zamontowanego rzy szybie. Jest to zintegrowane w jednej obudowie i wiąże się z poważną robotą. Samo podłączenie kabelków to pikuś.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrrudzinCzy czujnik zmierzchu i nasłonecznienia (ten na środku zaraz przy przedniej szybie) to to samo?O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckPiwo?? Jakbyś powiedział, że jakiś Grants, albo inny Jack Daniels to może zacznę szukać :P
Jestem pewien, że Ci się nie uda. Czujnik zmierzchowy nie obsłuży tej funkcji ponieważ:
- nie jest kierunkowy - nie odróżnisz przejazdu pod latarnią od samochodu z naprzeciwka
- jest za wysoko - jadąc po płaskim beż żadnych nierówności światła samochodu z naprzeciwka nie będą świecić bezpośrednio na niego
Do tego moim zdaniem potrzebna jest kamera i algorytm do analizowania obrazu i wykrywania świateł. Nie zdziwię się, jak do działania potrzebny jest jeszcze radar.
Aha, nigdy nie widziałem działania tego systemu na żywo.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marbabkropeck, dobra opcja z tym wykrywaniem dlugich by byla, kombinuj
A tak przy okazji, zachwalacie te cornery, mozna je wlaczyc w O2 przed FL :?:Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez M4ciekwarto brać pakiet "Light Assistant (Coming / Leaving home) i czujnik deszczu z automatycznie ściemniającym się lusterkiem wstecznym" (900zł dopłaty) bo zdecydowanie bardziej mi zależy na czujniku deszczu i tym lusterku (600zł) - ale jak widać w pakiecie większym bardziej się opłaca, tylko czy oby na pewno (auto będzie i tak garażowane)
Pytałem w serwisach o możliwość rozbudowania posiadanego pakietu o Lihgt Assistant (wydawało mi się, że wystarczy wymienić przełącznik świateł na taki z opcją "Auto" i coś przekodować, bo czujnik w lusterku i tak już mam), ale nie chcą się tego podjąć.
Moja rada - bierz pełny pakiet Light Assistant za 900 PLN.
A fotochromatyczne lusterko jest super. Polecam.
Komentarz
-
-
voytek,
moim zdaniem w Twoim przypadku wystarczy wymienić wyłącznik na taki z Auto i ewentualnie dołożyć jeden kabelek do sterownika 09. Ale muszę poszperać w schematach.
[ Dodano: Sro 01 Wrz, 10 21:52 ]
Sprawdź, czy we wtyczce włącznika świateł masz kabelek na pozycji 2. Jeżeli nie, to trzeba go połączyć z pinem 20 wtyczki A modułu 09. Służy do tego kabelek 000 979 009.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez M4ciekWszelkie uwagi mile widziane, bezpośrednio od Was, bo w ASO handlowiec i tak pewnie będzie chciał mi wcisnąć coś co da marżę- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekZamieszczone przez M4ciekWszelkie uwagi mile widziane, bezpośrednio od Was, bo w ASO handlowiec i tak pewnie będzie chciał mi wcisnąć coś co da marżę
Komentarz
-
Komentarz