Witam. Kilka tys. po wymianie oleju zauważyłem, że auto trochę tego oleju wypiło i w związku z tym, szukam na internecie butelki 1 litr. Na kartce od wymiany napisane jest, że to Professional Series 5w30 syntetyk. Po wpisaniu w wyszukiwarkę, nie mogę tego oleju znaleźć. Szczerze mówiąc, na olejach się nie znam, a jak szukałem normy, to na stronie skody znalazłem informację, że norma oleju to vw 503.01 - do silników benzynowych z turbodoładowaniem, a gdy znalazłem taki olej na aukcji, w opisie jest napisane, że to do nowoczesnych silników diesla. Więc w końcu nie wiem co z tą normą, a dodatkowo nie wiem, czy może występuje on też pod inną nazwą, że "Professional Series" w internecie nie występuje ?
Olej Valvoline
Zwiń
X
-
Dzięki Panowie za pomoc. Ja jeszcze nie wyrobiłem sobie opinii o Valvoline, choć Mobila, przy poprzedniej wymianie ubyło mniej, z tym że poprzedni olej był wlany przez poprzedniego właściciela. Silnik pewnie lekko go pije ze względu na moje użytkowanie, przeważają krótkie odcinki kilku/kilkunastokilometrowe, więc pewnie dlatego. Druga sprawa, że jest ponad 173 tys. przebiegu, więc samochód nie jest nowy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ptasznik Zobacz wpisZdawaloby sie ze valvoline to dobry olej
Obstawiam, że kolega Tiesto ma po prostu wlany jakiś podrobiony syf, bo nie spotkałem się z czym takim jak olej Valvoline Profesional series.
Valvoline doesn’t just set the bar for premium products and services. We raise it. Relentless innovation has been the heart of our company since 1866.
wg tej strony są tylko płukanki do chłodnic i do czyszczenia układu paliwowego a o olejach cisza.
Ja bym zalał jakiegoś Full/Mid SAPSA 5w40 z normą 502.00 z pewnego źródła i obserwował co się będzie wtedy działo. Markę oleju sobie dobierz wg uznania/dostępności. Polecam wątek o olejach do benzyny na tym forum. Czytania co niemiaraO1-->O3--> ?
Komentarz
-
Komentarz