Witam. Kilka tys. po wymianie oleju zauważyłem, że auto trochę tego oleju wypiło i w związku z tym, szukam na internecie butelki 1 litr. Na kartce od wymiany napisane jest, że to Professional Series 5w30 syntetyk. Po wpisaniu w wyszukiwarkę, nie mogę tego oleju znaleźć. Szczerze mówiąc, na olejach się nie znam, a jak szukałem normy, to na stronie skody znalazłem informację, że norma oleju to vw 503.01 - do silników benzynowych z turbodoładowaniem, a gdy znalazłem taki olej na aukcji, w opisie jest napisane, że to do nowoczesnych silników diesla. Więc w końcu nie wiem co z tą normą, a dodatkowo nie wiem, czy może występuje on też pod inną nazwą, że "Professional Series" w internecie nie występuje ?
Olej Valvoline
Zwiń
X
-
Dzięki Panowie za pomoc. Ja jeszcze nie wyrobiłem sobie opinii o Valvoline, choć Mobila, przy poprzedniej wymianie ubyło mniej, z tym że poprzedni olej był wlany przez poprzedniego właściciela. Silnik pewnie lekko go pije ze względu na moje użytkowanie, przeważają krótkie odcinki kilku/kilkunastokilometrowe, więc pewnie dlatego. Druga sprawa, że jest ponad 173 tys. przebiegu, więc samochód nie jest nowy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ptasznik Zobacz wpisZdawaloby sie ze valvoline to dobry olej
Obstawiam, że kolega Tiesto ma po prostu wlany jakiś podrobiony syf, bo nie spotkałem się z czym takim jak olej Valvoline Profesional series.
wg tej strony są tylko płukanki do chłodnic i do czyszczenia układu paliwowego a o olejach cisza.
Ja bym zalał jakiegoś Full/Mid SAPSA 5w40 z normą 502.00 z pewnego źródła i obserwował co się będzie wtedy działo. Markę oleju sobie dobierz wg uznania/dostępności. Polecam wątek o olejach do benzyny na tym forum. Czytania co niemiaraO1-->O3--> ?
Komentarz
-
Komentarz