[O2] czujnik deszczu i wycieraczka szyby tylnej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaga-witek
    Classic
    • 2011
    • 34

Zamieszczone przez winni77
    jednak właśnie ona daje mi poczucie przynależności do grupy ludzi którzy niosą sobie nawzajem bezinteresowną pomoc.
    Jestem tego samego zdania. Jak tylko mogę i czas mi pozwala też aktywnie udzielam się na forum, niestety od czasu kupienia szkodnika praca zawodowa mi nie pozwala na uczestnictwie w spocie. Wg opinii "posiadaczy wlepy" jakby jeszcze nie jestem swojakiem, bo jej nie mam gdyż nie byłem na spocie. Dyskryminacja jakaś czy co?!

[ Dodano: Pią 11 Lut, 11 00:07 ]
    Zamieszczone przez Piratka
    Jeśli ktoś nie ma czasu na spot, nie powinien przynależeć do OCP,
    Nie zgodzę się z Tobą. Nie mam czasu jeździć na spoty bo taką mam pracę. Płacę cegiełki na utrzymanie forum aby jakoś pomóc żeby to hulało i co, wg Ciebie nie mogę należeć do OCP ?!
  • macluke
    Elegance
    • 2010
    • 875

jestem tuż przed zakupem więc jeszcze trochę pomęczę

Jak działa czujnik deszczu na wycieraczkę tylnej szyby? Czy wycieraczka ta też się włącza co jakiś czas?
    W VC przy włączonym czujniku uruchamia się wyłącznie przy włączeniu wstecznego biegu. A jak jest w O2FL?

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez macluke
      A jak jest w O2FL?
      tak samo

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

Ale można se przekodować, żeby działało jak się chce.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• arci9
          RS
          • 2004
          • 2007

Zamieszczone przez macluke
          Jak działa czujnik deszczu na wycieraczkę tylnej szyby? Czy wycieraczka ta też się włącza co jakiś czas?
          W S2 jest opcja w MFD, którą możesz wł/wy. I wtedy tylnia wycieraczka działa co 10-20s, gdy dźwignia jest włączona na działanie ciągłe.
          Ale nie wiem czy w O2FL można z poziomu kierowcy to włączyć.

Komentarz

• voytek
            Rider
            • 2010
            • 480
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Można włączyć z poziomu MaxiDota. Przy pracy ciągłej wycieraczek przednich, tylna przeciera szybę chyba co 40 sekund. Jeśli wycieraczki są w trybie automatycznym (czujnik deszczu), tylna też powinna co pewien czas przetrzeć szybę, jeśli przednie pracują w sposób ciągły, tyle, że nie wiem dlaczego u mnie raz to działa, raz nie.

Komentarz

• macluke
              Elegance
              • 2010
              • 875

Zamieszczone przez [b
              voytek[/b]]Można włączyć z poziomu MaxiDota. Przy pracy ciągłej wycieraczek przednich, tylna przeciera szybę chyba co 40 sekund.
              czyli o ile dobrze rozumiem: standardowo - tylna wycieraczka działa po włączeniu wstecznego biegu, natomiast po zmianach parametrów maxi-dot uruchamia się co 40 sekund, tak?

Komentarz

• voytek
                Rider
                • 2010
                • 480
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Tak. Musisz w Setup`ie wejść w Lights & Vision i zaznaczyć opcję Rear wiper.
                Cytat z instrukcji: "Po ustawieniu włącznika wycieraczek w położenie 2 względnie 3, przy prędkości samochodu powyżej 5 km/h wycieraczka szyby tylnej co 30 sekund względnie co 10 sekund wykona jeden ruch. Przy działającym czujniku deszczu (dźwignia w położeniu 1) funkcja zadziała tylko wtedy, gdy wycieraczki szyby przedniej będą pracowały w trybie nieprzerwanym".
                Z moich obserwacji: o ile wycieraczki pracują w trybie ciągłym (dwa lub trzy skoki dźwigni w górę), tylna wycieraczka faktycznie co pewien czas przeciera szybę. W trybie automatycznym (położenie 1, czyli 1 skok do góry) raz działa, raz nie, nawet, jeśli wycieraczki przednie pracują nieprzerwanie.

Komentarz

Pracuję...