Moja pierwsza usterka O II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nexus6
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4847
    • Volkswagen

Pewnego razu w piątek pod wieczór, do jubilera przyszedł starszy, obleśny dziadek z towarzyszącą mu, przecudnej urody, ok. dwudziestoletnią, zgrabną panienką. Zaczęli oglądać pierścionki. Po dłuższej chwili ona wybrała sobie jakiś piękny egzemplarz. Dziadek upewnił się, czy ten pierścionek na pewno jej się spodobał i mówi jubilerowi, że go kupuje.
    A jubiler na to:
    - Ale ten pierścionek kosztuje 100 tys. złotych!
    Na co dziadek bez wahania:
    - Nie szkodzi; biorę!
    A jubiler się pyta:
    - Zapłaci pan gotówką, czy kartą?
    - No, wie pan - mówi dziadek - taką kwotę trudno mieć w portfelu, więc zapłacę kartą. Sprzedawca się lekko zafrasował i mówi:
    - Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale przy takiej kwocie do zapłaty muszę sprawdzić, czy pańska karta ma pokrycie na koncie, a w piątek o tej godzinie banki są pozamykane. Do poniedziałku nie będę mógł zweryfikować pańskiej karty, więc co pan proponuje? Na co dziadek ze zrozumieniem:
    - Proszę pana! Nam naprawdę zależy na tym pierścionku, więc aby nikt go nie kupił proszę go zdjąć z wystawy i schować do sejfu wraz z moją kartą kredytową. W poniedziałek rano sprawdzi pan w banku jej pokrycie i zadzwoni do mnie pod numer, który panu zostawię, a ja wtedy się ponownie u pana zjawię. No to jubiler się ucieszył i zrobił tak, jak zaproponował klient. W poniedziałek rano po przyjściu do pracy zadzwonił do banku, podał numer karty, a tam mu mówią:
    - Panie! Ta karta nie ma pokrycia od 3 lat!!!
    Sprzedawca zbladł i dzwoni do dziadka:
    - Proszę pana! Co to ma znaczyć! W banku powiedzieli, że pańska karta nie ma pokrycia od 3 lat! Jak pan to wyjaśni? A dziadek na to z uśmiechem:
    - Proszę pana, ja doskonale wiem, że moja karta od 3 lat nie ma
    pokrycia na koncie. Ale czy pan wie, JAKI MIAŁEM WEEKEND?
    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
  • jacq
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2004
    • 195

Jak w opisie tematu - zaginął dźwięk gongu niezapiętych pasów. Szafa również nie wyświetla pictogramu na desce. Również zaginął gong "odliczania" po przekręceniu kluczyka. :?:
    Brak sygnalizacji pasów to pestka, ale przyzwyczaiłem się do tego i jak pies pawłowa po gongu sięgałem ręką do zapięcia. A teraz mogę podpaść chłopakom bo brak bodźca i brak odruchu. Jest akcja na pasy i ostrooo policjanty jadą.
    To oczywiście żarty, ale niepokoii mnie fakt iż głupieje elektronika w tak świeżym pojeździe. Co będzie dalej :?: :evil:
    Umówiłem się na sprawdzenie w ASO. A przy okazji zgłoszę trzeszczące tapicerki i dziwny dźwięk tłumika (jakby jakaś nieszczelność ) objawiający się po mocniejszym butowaniu słychać to przy hamowaniu silnikiem od ok 3k obrotów do 2k. Piszę po mocniejszym butowaniu bo usłyszałem to po przejechaniu ok 40 km z prędkościami rzędu 150-190km/h. Wydaje mi się że ma to związek z mocno rozgrzanym układem wydechowym.
    A poza tymi drobnostkami jest wszystko OK.

Mile widziany komentarz.

pzdr.
    OII ambientna sztuka

Komentarz

• howard7
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1120

jesli chodzi o pasy to prawdopodobnie przyciął sie czujnik w mocowaniu pasow
      sproboj ze dwa razy energicznie wlozyc i wyjac pasy i powinno byc oki u mnie w O1 tez tak bylo ale opisywany sposob pomogł i przeszlo jak reka odjął i przez kolejne 2 lata czyli do dzis problem nie wystąpil

a co do tłumika to nie wiem
      SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
      Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców

Komentarz

• jacq
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2004
        • 195

Zamieszczone przez howard7
        jesli chodzi o pasy to prawdopodobnie przyciął sie czujnik w mocowaniu pasow
        sproboj ze dwa razy energicznie wlozyc i wyjac pasy i powinno byc oki
        Czujnik zapięcia chyba nie bo próbowałem poszarpać (nawet mocno) i nic. Ale co ma wspólnego z pasami brak gongu "odliczania".
        Wydaje mi się, że realizuje ten dźwięk jeden głośnik. Może on padł, ale rozwijając myśl dalej, co ma wspólnego z dźwiękiem brak kontrolki na desce (chyba jednak szafa zdycha).

pzdr
        OII ambientna sztuka

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Rozprogramowalo sie pewnie od szafy.

U nas za 15kkm tylko byl problem ze nie byla zaprogramowana sygnalizacja braku plynu, a tak to 0 problemow puki co, z OI w tym czasie zaczely wariowac xenony, bo tak to tez nic sie nie dzialo.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• jacq
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2004
            • 195

Zamieszczone przez Maicroft
            Coś w tym jest ponieważ Pan z ASO poprosił o zabranie ze sobą drugi komplet kluczy wraz z przywieszkami z numerami. Pewnie będzie szafa programowana.
            Ale dlaczego??? :?:

pzdr
            OII ambientna sztuka

Komentarz

• zeb
              Rider
              S_OCP Member
              • 2004
              • 415

Ile już przelatałeś JACQ? Wpadasz czasami na spota? Wpadnij, posłuchamy swoich silniczków Zobaczymy jak grają, przy okazji przelecisz się z lekka scipowanym :diabelski_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

jacq, Oni jak zawsze zaczynaja od dupy strony. Najlatwiej to jest wywalic wszystko i wgrywac na nowo, a wiem, bo sam widzialem, ze poszczegolne elementy wystarczy ponownie aktywowac i zaczynaja dzialac.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• mirus
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 213

Jacq, co masz na myśli - gong "odliczania"? Nie kojarze czegos takiego u mnie :roll:
                  Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
                  Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Po przekreceniu kluczyka, zanim zapmniesz pasy przez chyba 5sek jest taki przerywany gong.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• rezon
                      RS
                      • 2006
                      • 1894
                      • Volvo
                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Re: Moja pierwsza usterka O II

[zaginął dźwięk gongu niezapiętych pasów. Szafa również nie wyświetla pictogramu na desce. Również zaginął gong "odliczania" po przekręceniu kluczyka.

Sprawdź pod fotelem kierowcy czy nie rozłączyły się kable. Nie jestem pewny, ale tam jest chyba podpięcie do czujnika pasów.

Komentarz

• jacq
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 195

Mało prawdopodobne, aby się coś rozłączyło. Zdarzyło się to dziś w trakcie jazdy. Przy kolejnym wejściu, wyjściu i uruchomieniu silnika zabrakło mi znajomego dźwięku. Potem zauważyłem brak sygnału pasów i obrazka na desce. Wychodziłem na popołudnie do pracy i nie mogłem nic więcej sprawdzić co uczynię rano.
                        Na telefon do ASO czasu starczyło.
                        zeb, przebieg jak w podpisie niewielki.

pzdr
                        OII ambientna sztuka

Komentarz

• NEOrADEk
                          L&K
                          • 2005
                          • 1469

U nas za 15kkm tylko byl problem ze nie byla zaprogramowana sygnalizacja braku plynu, a tak to 0 problemow puki co, z OI w tym czasie zaczely wariowac xenony, bo tak to tez nic sie nie dzialo.
                          Czołem,
                          czy sygnalizację braku płynu udało się aktywować? Mam to samo i zbliża się roczny przegląd więc zastanawiam się czy uda się mi to wydębić przy okazji pobytu w serwisie?
                          Pozdr.
                          O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
                          "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• olej
                            Drive
                            • 2006
                            • 51

A ten gong nie byl wtedy gdy temperatura na zewnątrz jest nizszaniz 5 stopni?? Sygnalizując gołoledź
                            http://www.blask-swieczki.pl Zapraszam

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Pasy sa zawsze, u nas auto stoi w garazu i za kazdym razem to jest, a do tego zawsze zaswieca sie jeszcze taki przesliszny symbol buta :twisted: Wtajemniczeni wiedza o co chodzi :wink:

NEOrADEk, Oczywiscie, ze juz dziala, na poczatku byla tez opcja ze programujemy cala szafe na nowo, tylko na pytanie czy po starych kluczach zostanie slad byla cisza. No to odwrot i do innego serwisu, tam koles powiedzial, ze poszuka w domu materialow :wink: i na drugi dzien juz wiedzial. Wystarczylo doprogramowac w szafie co potrzeba i po sprawie.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• NEOrADEk
                                L&K
                                • 2005
                                • 1469

Dzięki!
                                O jedno jeszcze tylko zapytam, czy do każdej wersjii OII można to doprogramować?
                                Pozdr.
                                O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
                                "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

...a do tego zawsze zaswieca sie jeszcze taki przesliszny symbol buta :twisted: Wtajemniczeni wiedza o co chodzi :wink:
                                  :diabelski_usmiech
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• jacq
                                    Ambiente
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 195

Re: Moja pierwsza usterka O II

Zamieszczone przez rezon
                                    .

Sprawdź pod fotelem kierowcy czy nie rozłączyły się kable.
                                    Sprawdziłem, ale poza połówką czekolady niczego nie znalazłem (była całkiem smaczna :wink niczego nie znalazłem. Więcej nie będe szukać i cierpliwie czekam na poniedziałek. A w temacie sygnalizacji poziomu płynu w zbiorniku to chodzi o spryskiwacz??
                                    OII ambientna sztuka

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Na szafie jak jest malo plynu ma sie zapalac lampka lub napis z duza ikonka, zalezy jaki wyswietlacz.

W kazdej to sie chyba da dobrac, a jak nie to jest jeszcze opcja taka, ze czujnik nad prawym halogenem przy zbiorniczku padl.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Perfee
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 179

Moim zdaniem zepsuł się czujnik zapięcia pasów. Daje cały czas sygnał, że pasy są zapięte. Dlatego nie masz obrazka na desce i nie masz gongu przy wejściu. 8)

ps.
                                        zauważyłem, że ASO jak masz szcęście to jest w stanie naprawić Ci maksymalnie jedną usterkę z podanych na przeglądzie. inne pomijają, bo i tak przyjedziesz, a oni zgarną dodatkową kasę :szeroki_usmiech od fabryki.
                                        Perfee
                                        149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• jacq
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 195

Wracając do tematu O II. Ten model ma opcję samonaprawiania. :wink:
                                          Obecnie wszystko działa. Mądry ten samochód co !!!
                                          Ale tak na marginesie. Jeżeli ten sam komp steruje silnikiem, to co się stanie jak nie będzie mu się chciało wyliczyć dawki paliwa :evil:
                                          A do ASO i tak pojadę.
                                          pzdr
                                          OII ambientna sztuka

Komentarz

Pracuję...