Czy jest ktoś zorientowany gdzie mogę znaleźć jakieś informacje techniczne, opis konstrukcji, opinie itp. na temat silnika 2.0 TDI 110KM o oznaczeniu kodowym CFHA, który był montowany w Skodach Yeti ?
Co bym nie szukał to znajduję tylko ofertę części eksploatacyjnych do niego, a o samym silniku nic.
sawic, wydaje mi się, że to jest ten sam silnik co w Golfach więc może na forach z Golfem się dowiesz więcej. Mój kolega ma właśnie taki silnik, przelatane ma 35k km i jedyne co to ma do wymiany na gwarancji 2-masę albo sprzęgło. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37601 tu masz wykres po chipsie tego silnika. Napisz do kolega KriSSo może on będzie wiedział coś więcej.
sawic, wydaje mi się, że to jest ten sam silnik co w Golfach więc może na forach z Golfem się dowiesz więcej. Mój kolega ma właśnie taki silnik, przelatane ma 35k km i jedyne co to ma do wymiany na gwarancji 2-masę albo sprzęgło. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37601 tu masz wykres po chipsie tego silnika. Napisz do kolega KriSSo może on będzie wiedział coś więcej.
Uuuuu. Faktycznie nieźle można mu podnieść moc
Tylko żeby po 35kkm padał dwumas :shock:
W sumie zawsze istnieją jakieś alternatywne sprzęgła i po prostu trzeba je wliczyć w koszty przy okazji moda oprogramowania.
sawic, wiesz co wydaje mi się, że to może zależeć od stylu jazdy bardziej. Jak się nie dba to pasa szybciej proste. Skrzynia tam jest 5-ka. A co do chipsa to chyba się da ustawić, żeby niutony były wyżej ustawione co lekko będzie chroniło skrzynie i resztę podzespołów ale to muszą się bardziej rozeznani w tym temacie odezwać
edit
Styl jazdy jest oczywiście najważniejszy, ale jak skrzynia awaryjna to nie ma zmiłuj
Co do jazdy tą Yeti na seryjnej mocy i skrzyni piątce powiem, że jest tak sobie.
Pierwsze 3 biegi są dość krótkie, co daje niby wrażenie dużej(wystarczającej) mocy, ale trzeba się nimi trochę namachać. Z kolei 4 i 5 są długie, ale już czuć wtedy mało aerodynamiczny kształt samochodu i braki w mocy. Przy 140 km/h jest wyraźnie odczuwalna "ściana", a max to 170 km/h. Można parę km/h wyciągnąć z niego więcej, ale nie zwykłem tak męczyć samochodu.
Po chipie z kolei prawdopodobnie będzie dobrze na wyższych biegach, a z kolei nie za ciekawie na pierwszych trzech bo są po prostu za krótkie.
Żeby tak się dało tą wyższą moc uaktywniać tylko na 4 i 5, wtedy by było idealnie
Komentarz