Mam OI TDI przejechalem sie OI benzyna

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawello
    Classic
    • 2005
    • 18

OBIX, Po dwie sondy sa chyba tylko w benzynkach. Ja tak mam, mam 2.0 benzyne i jedana sonda jestw kolektorze wylotowym a druga w katalizatorze, na jego wylocie.
  • marcind
    Rider
    • 2005
    • 438

Normalnie caly czas smiagam swoja OI AHF i oczywiscie jestem bardzo zadowolony. Dzis rano dostalem polecenie i musialem troche pojezdzic po miescie sluzbowa OI to jest benzyna 1.6. Powiem tak niestety silnik pracuje duzo ciszej..... :? Wiedzialem ze jest ciszej ale nie spodziewalem sie az takiej roznicy niestety.... Praktycznie go nie slychac. Faktem jest ze jest to auto praktycznie tylko dla dyrektora ma 2 lata i okolo 30 kkm na liczniku, pomimo tego jestem pelen uznania. Oczywiscie sa i minusy bo popatrzylem tez na wyswietlacz - na spalanie chwilowe i srednie... :roll: No inne tez sa przelozenia skrzyni biegow, pewnie roznice byly juz opisywane na OCP wiec sie nie rozpisuje....
    Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
    mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• BioBogon
      Elegance
      • 2005
      • 921

marcind, nie miałeś wrażenia, że auto wogóle nie chce jechać?
      Ja zawsze się nie moge nadziwić jak przejade się benzyną, że cisne na gaz, a tu samochód nie jedzie

Ta cisza podczas jazdy jest fajna w benzynie. Kurde no musze to Audi sobie kiedyś kupić z diselem :wink:
      Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• Pulse
        Rider
        • 2006
        • 461

marcind, mogles ja troche przycisnac to juz by tak cicho nie bylo, albo wyjechac na trase i sprobowac wyprzedzac na 5. biegu. Wg mnie przy wyzszych predkosciach - pow 120 km/h roznica zanika, w jezdzie miejskiej da sie ja najbardziej odczuc.
        Ja tez jak jade benzyna to tak samo jak BioBogon sie dziwie ze nie jedzie, a w dieslu gorka nie gorka leci do przodu :-)
        :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• marcind
          Rider
          • 2005
          • 438

No tak to sie zgadza ze ze "inaczej" sie zbiera a jak dalem w pedal to zawyla ale ja smiagalem po miescie wiec generalnie na wolnych obrotach.....
          Tylko zeby byla jasnosc w zyciu bym nie zamienil mojego dieselka!!!!! :roll: :szeroki_usmiech

Komentarz

• MiKruS
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7976

Powiem Wam, ze ja juz jestem troche zmeczony dieslem. :?

Najbardziej wkurza mnie to, ze jak wyprzedzam jakiegos TIR-a pelnym ogniem, to musze dwa razy bieg na wyzszy zmienic, bo kazdy jest taki krotki... :x
            Do tego jedynka i dwojka, ktorej praktycznie nie ma. Jak ktos ma w miare szybkiego diesla i chce ostro wystartowac, to musi uwazac, zeby silnika nie przekrecic i trafic w odpowiednie obroty. :|

Zdaje sobie sprawe, ze coś za coś i nadal "I love TDI", ale szczerze mowiac, gdyby mi nie bylo szkoda placic z wachę, to nastepnego samochodu nie kupilbym diesla.
            TDI 205PS

Komentarz

• marcind
              Rider
              • 2005
              • 438

MiKruS, ciekawe co by wtedy powiedzieli chlopaki z TDI Racing Team :roll:

Komentarz

• Pulse
                Rider
                • 2006
                • 461

ja narazie to szybko sie nie zraze do TDI bo sie przesiadlem z Pandy 1.1 LPG wiec caly czas jestem pod wrazeniem jak octa jedzie :-). Plus spalanie 4.9l-5.4l przy duzych przebiegach to jest naprawde czysty zysk.

Komentarz

• BioBogon
                  Elegance
                  • 2005
                  • 921

MiKruS, benzynkę to najlepiej wysokobrotową Hondę, tam jak już w normalnym samochodzie jest czerwone pole to jest jeszcze większy dopał i 2000 obrotów do wkręcenia, a najlepiej to cud miód CTRa
                  Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

MiKruS, Widzisz a wszyscy smieja sie z tego DSG, a tam 1 bieg to dziala tak, ze jak auto juz ruszy to zaraz wrzuca sie 2 bieg. Ten 1 to tak jakby nie istnial, jak chcesz sie toczyc to na 99% bedzie sie auto toczylo na 2 biegu.
                    A z tym wyprzedzaniem tez nie ma problemu, dociskasz tak jak zawsze i wiecej nie musisz sie martwic, ale to wiesz bo jezdziles tym Golfem GTI :twisted:

BioBogon, Tak szlifierki sa bardzo dobre, jak ma sie wlasna stacje benzynowa :wink:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• BioBogon
                      Elegance
                      • 2005
                      • 921

Zamieszczone przez Maicroft
                      A z tym wyprzedzaniem tez nie ma problemu, dociskasz tak jak zawsze i wiecej nie musisz sie martwic, ale to wiesz bo jezdziles tym Golfem GTI :twisted:
                      Ten Golf GTI to był diesel czy benzyna DSG?
                      Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• bernardo
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1083

Ostatnio miałem przyjemność poturlać się fransuską łajbą 307 kombi z dieslem 1.6 HDI na pokładzie o mocy 110 KM z FAP i było zdecydowanie ciszej niż w OI, i to znacznie...
                        Generalnie obserwuje się tendencję "wyciszania" klekotów i jest to coraz bardziej widoczne. (np. nowe jednostki czterocylindrowe wysokoprężne volvo do S40 i V50 kombi ...)
                        A OI rzeczywiście głośne są :diabelski_usmiech ...
                        aczkolwiek...
                        NajtFukinPatrol North-West
                        Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
                        WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez MiKruS
                          Powiem Wam, ze ja juz jestem troche zmeczony dieslem. :?

Najbardziej wkurza mnie to, ze jak wyprzedzam jakiegos TIR-a pelnym ogniem, to musze dwa razy bieg na wyzszy zmienic, bo kazdy jest taki krotki... :x
                          Do tego jedynka i dwojka, ktorej praktycznie nie ma. Jak ktos ma w miare szybkiego diesla i chce ostro wystartowac, to musi uwazac, zeby silnika nie przekrecic i trafic w odpowiednie obroty. :|

Zdaje sobie sprawe, ze coś za coś i nadal "I love TDI", ale szczerze mowiac, gdyby mi nie bylo szkoda placic z wachę, to nastepnego samochodu nie kupilbym diesla.
                          o i ja wlasciwie moge sie pod tym podpisac.
                          nie kupilem diesla bo go kocham, tylko ten silnik lepiej znosi moja ciezka noge, poza tym jesli wysoki moment obrotowy to IMHO tylko z automatem, bo wlasnie nie mam przyjemnosci w mieszaniu patyczkiem.
                          ale juz mysle o RSie :diabelski_usmiech
                          [ale zeby bylo jasne - uwazam 2.0 TDI za bardzo, bardzo dobra rzecz! - a paliwa zaraz znowu w gore :? ) ]
                          co do glosnosci, to akurat dla mnie nie ma to wiekszego znaczenia, zeczywiscie VPki i PDki do najcichszych nie naleza, ale mnie to akurat nie przeszkadza.
                          niestety w porownaniu do mojego, 1.6MPI w O2 nie bardzo daje rade, mialem okazje sprawdzic.
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

BioBogon, IV GTI z DSG nie bylo, a V TDI z DSG nie ma puki co. To byl 2.0TFSI z DSG.

Tu link do kilku fotek, kiedys Michal juz je wrzucal
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• marcind
                              Rider
                              • 2005
                              • 438

Zamieszczone przez bernardo
                              Generalnie obserwuje się tendencję "wyciszania" klekotów i jest to coraz bardziej widoczne
                              to pewnie OII np. z silinikiem 2.0 TDI jest juz sporo cichsza....

Komentarz

• Malicha
                                Classic
                                • 2005
                                • 32

Ja jechałem 1.6 i dziękuję bardzo wciskasz a tu klocek nie chce jechac to nie to co 1,9 TDI wciska w fotelik od czasu do czasu no i spalanie w 1,6 to ok 8 - 9l/100 wrr
                                Maliszka

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez marcind
                                  Generalnie obserwuje się tendencję "wyciszania" klekotów i jest to coraz bardziej widoczne
                                  na zimno klekocze az milo! :twisted:
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Nowy 2.0 TDI ma 16 zaworowa glowice moze przez to troche poprawila sie kultura pracy, ale na zimno obojetne czy to PD czy CR dla mnie one chodza tak samo, ostatnio sluchalem juz nagrzanego Mondeo CR i wcale nie bylo jakies rewelacji.

A w srodku OII dzwiek zostal stlumiony, wzgledem tego co dzialo sie w OI. Widac to tez po tym jak wnetrze jest zrobione. Podwojne uszczelki drzwi, drzwi inaczej wytlumione itd.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• BioBogon
                                      Elegance
                                      • 2005
                                      • 921

Zamieszczone przez marcind
                                      OI z dieselem huczy mocno, ciekawe czy wygłuszenie typu car-audio drzwi, dachu i jakaś mata dodatkowa pod maskę coś by dało.

[ Dodano: Pią 07 Kwi, 06 10:08 ]
                                      Zamieszczone przez Maicroft
                                      Nowy 2.0 TDI ma 16 zaworowa glowice moze przez to troche poprawila sie kultura pracy, ale na zimno obojetne czy to PD czy CR dla mnie one chodza tak samo, ostatnio sluchalem juz nagrzanego Mondeo CR i wcale nie bylo jakies rewelacji.
                                      Ja ostation słuchałem nowej Toyoty d4-d i chodziła na zimno dużo głośniej niż mój TDIk
                                      Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• Pulse
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 461

a ja Nissana Primera dCi na cieplo i chodzil znacznie ciszej

Komentarz

• BaPit
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 630

Zamieszczone przez BioBogon
                                          marcind, nie miałeś wrażenia, że auto wogóle nie chce jechać?
                                          Ja zawsze się nie moge nadziwić jak przejade się benzyną, że cisne na gaz, a tu samochód nie jedzie
                                          może nie jechałeś jeszcze właściwą benzyną :wink: :wink: Żeby nie zaczynać jałowej dyskusji, powiem tylko, że zarówno TDI, jak i silniki benzynowe mają swoje zady i walety. Każdy je zna, bo na tym forum były opisywane ok. 123 277 643 298 734 874 527 razy...

Ja strasznie chorowałem na TDI i pewnie, gdyby mój wyjazd miał miejsce za jakieś 2 m-ce, a nie na dniach, to pewnie stałbym się posiadaczem takiej jednej ślicznej Octy 4x4 (Purchawa zna tę sztukę ).

Ale teraz, kiedy już wiem, że na zmianę auta po prostu nie mam czasu, zacząłem dostrzegać plusy tej sytuacji. Moje auto może i dużo pali i jeździ na min. Pb98, ale...
                                          1. docelowo będę robił dość małe przebiegi
                                          2. szatan to nie jest, ale na obecnym konfigu bardzo niskie 14ki, lub wysokie 13ki raczej dałoby się kręcić
                                          3. no i ten dźwięk - wszystkie poczynione zmiany zarówno dolotu, jak i wydechu zaowocowały czymś, co sprawia, że niechętnie włączam radio :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :wink: :diabelski_usmiech :wink: :diabelski_usmiech :wink:

Pomijam całą resztę zalet niespecjalnie związanych z silnikiem

Pozdr!
                                          BP
                                          była mocna Octa, a jest konik
                                          Greckie Delikatesy

Komentarz

• BioBogon
                                            Elegance
                                            • 2005
                                            • 921

BaPit, nie pisaliśmy o porównaniu TDI do doładowanej benzyny np. 1.8T tylko do zwykłego n/a typu 1.6 110KM.

ad.1 To jest dobry argument za benzyną, bo TDI nie lubi mało jeździć i na krótkie dystanse. Ja ostatnio jakoś mniej jeżdże i troche mi nie potrzebny dieslek, ale może na wakacje odbije trochę.
                                            ad.2 Uff 13tki, 14stki ja tam gustuje w 17stkach :lol: a poważnie to zazdroszcze Ci tego wypasu
                                            ad.3 Dźwięk jest fajny, ale jak masz 3 godziny zapierdalać na trasie to można się nieźle zmęczyć.
                                            Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• BaPit
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 630

Zamieszczone przez BioBogon
                                              ad.3 Dźwięk jest fajny, ale jak masz 3 godziny zapierdalać na trasie to można się nieźle zmęczyć.
                                              i to jest właśnie najciekawsze w całej tej historii. ja lubię dalekie wyjazdy samochodem. W zeszłym roku zrobiliśmy całkiem niezłą trasę, a najdłuższe odcinki (np. Wwa-Ateny) robiliśmy praktycznie bez przerwy (no, krótki nocleg i prysznic w Salonikach . w sumie parę km to jest - do tego dochodzi jazda przez krainy buszmenów, która stresuje dodatkowo ). I mimo kilkudziesięciu godzin w aucie, zmęczenie było mniejsze, niż rok wcześniej, gdy robiliśmy tę trasę SuperBem TDI. Nie potrafię tego zrozumieć, ale tak po prostu było :roll: :roll: :roll:

Pozdrawiam!
                                              Bartek
                                              Greckie Delikatesy

Komentarz

• Tymon
                                                RS
                                                • 2004
                                                • 2970

Only TDi 8)
                                                Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                                Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                                BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• BaPit
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 630

Zamieszczone przez Tymon
                                                  Only TDi 8)
                                                  no tak. czyli coś w stylu "tylko Legia" :lol: :wink: :lol: :wink:
                                                  Greckie Delikatesy

Komentarz

Pracuję...