Szczotka, gabka a moze karcher

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcind
    Rider
    • 2005
    • 438

Dzisiaj mylem, tym moim 2.01 jedyny mankament to za krotki przewod cisnieniowy a pozatym spoko jestem bardzo zadowolony. Umylem swoja octavke i lanosa zony az lsnia. Musze jeszcze zainwestowac w ten srodek RM 81 ASF o ktorym pisal Dig Dug, gdzie go szukac w motoryzacyjnym czy gdzies na allegro? :roll:
    Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
    mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• Dig Dug
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1306
      • Seat

marcind, W kazdym sklepie Karchera maja. Bo tj ori karcherowski plyn. Pakowany po 5 litrow i wieksze i mniejsze, ale ta 5 l wystarcza spoko. Bedziesz zadowolony, to sie pryska takim pryskaczem jak maja na myjniach na suche auto. Normalnie jak na myjni postepujesz. Ja dzisiaj umylem dwa auta tylko moje blyszczy, bo to drugie to zwykly bialy nie metalik. :szeroki_usmiech

[ Dodano: Sob 08 Kwi, 06 17:08 ]
      marcind, Bedziesz mial usmiech na twarzy jak zaczniesz owady niedlugo myc. Ten plyn jest aktywny chemicznie wiec odlazi wszelkie dziadostwo.
      Była O1 jest F2.

Komentarz

• marcind
        Rider
        • 2005
        • 438

Super! dzieki za info jutro kupie ten srodek i jeszcze przed Swietami przetestuje.... :roll:

Komentarz

• aciu
          Rider
          • 2005
          • 685

Jeszcze swojej myjki nie posiadam, ale myję tylko na myjni ręcznej(mechaniczne za bardzo rysują lakier)
          Apropo własnych myjek, kiedyś helmuty(niemcy) uczyli mnie, że mycie zaczynamy od dołu do góry, czekamy 2-3 minuty i spłukujemy pianę w tej samej kolejności co była nanoszona(aby czas aktywności piany był w miarę równy na całej karoserii).
          Następnie, jeżeli mamy nakładamy wosk w płynie-nie radzę nakładać wosku na szyby, osuszamy jak ktoś ma możliwość to zdmychujemy powietrzem. Autko lśni, że hej
          Jako srodki można stosować - sonax, nerta, karcher itp.
          Natomiast ciśnienie jakie panuje na lancy myjki to około 100-120 atm. ale w odległości 0,1-5cm od dyszy. Im dalej to ciśnienie maleje, ale bez przesady do mycia karoserii wystarczy jak utrzymamy odl. min.20cm

Komentarz

• chester121
            L&K
            • 2005
            • 1053

to helmut troche zle cie uczyl
            auto zawsze myje sie od gory na dol
            zeby ten brud ktory spywa nie zanieczyszczal juz umytej powierzchni!!
            pzdr

Komentarz

• aciu
              Rider
              • 2005
              • 685

i ot chodzi, przy myciu szczotką czy też gąbką. Ale przy myciu myjką to właśnie jest odwrotnie, nie będę się spierał. To jest tylko moje zdanie. Każdy robi jak uważa :szeroki_usmiech

Komentarz

• kicus_tomek
                Drive
                • 2006
                • 72

To ja was pogodzę. Najpierw myjemy od dołu do góry a później spłukujemy z góry na dół.

Komentarz

• Dig Dug
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1306
                  • Seat

chester121, Tu kolega ma akurat racje, jak bedziesz myl z gory na dol, to zmyjesz srodek do czyszczenia.
                  Była O1 jest F2.

Komentarz

• marcind
                    Rider
                    • 2005
                    • 438

Normalnie czlowiek sie uczy cale zycie, nie pomyslal bym nawet zeby myc z dolu na gore a to razje co powiedzialDig Dug, ze srodek sie zmyje.... :roll:

Komentarz

• aldam
                      L&K
                      • 2006
                      • 1036

Zamieszczone przez Dig Dug
                      Uzywam plynu RM 81 ASF, tego co w myjniach maja. I nie trzeba nic domywac, samo schodzi pod cisnieniem. Poniewaz wode rozpryskuje sie pod cisnieniem i w malej ilosci to prawie nie zostaja plamy.
                      Zanabyłem ten środek i umyłem autko. Powiem tak dobry ale nie rewelacja. W sklepie mieli jeszcze RM 806, który podobno używany jest na myjkach bezdotykowych. 10l za 117zeta.

Na allegro jest coś takiego co o tym sądzicie

ps. jaki wosk stosujecie po umyciu autka?
                      Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• kicus_tomek
                        Drive
                        • 2006
                        • 72

Ja na Allegro kupuję SPECJAL CAROS, jest to piana aktywna, bardzo dobrze
                        usuwa wszelkie dziadostwo a lakier po tym ładnie lśni.
                        Co do wosku to ja psikam woskiem w sprayu firmy AutoLand, bardzo wygodny w użyciu i daje super efekt

Komentarz

• Dig Dug
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 1306
                          • Seat

aldam, Ja wlasnie z myjni podpatrzylem ten RM 81 ASF, a potem podpytywalem w Karcherze i oni mi podali ten sam, ze jest to srodek z przeznaczniem do aut i lakierow samochodowych. Odradzali inne srodki, bo sa srodki do mycia plandek Tir-ow, co normalnie az slychac jak brut sam odchodzi ale odradzali jako zbyt agresywny dla lakieru itd. Stad ten jest optymalna wersja, ja jestem z niego zadowolony i nie zamierzam wymieniac na inny, bo sie sprawdza. Acha felgi pryskam osobnym plynem z butelki jak do mycia szyb - niby specjalnie do felg, taki rozowy. i faktycznie lepiej rozpuszcza osad z klockow, ale nie stosuje go na lakier.

Jakby ktos chcial jeszcze dalej isc, to w pracy mam srodki do mycia instalcji technologicznych. Sa takie srodki, ktore ludzie nanosza w okularach, a rozpuszcza nawet srednio odlozony koks z wymiennikow ciepla hahhahahha z tym, ze na aucie pewnie brut by z lakierem zlazil hahahah

Pozdrawiam - ja juz mam za soba pierwsze mycia. Karcher rulessssss
                          Była O1 jest F2.

Komentarz

• aldam
                            L&K
                            • 2006
                            • 1036

Dig Dug
                            Ja też jestem zadowolony z RM 81 ASF. Ładnie wszystko usuwa, lakierek się błyszczy. Tylko spodziewałem się, że nie będę musiał używać gąbki bo brud sam zejdzie (taka domowa myjnia bezdotykowa) i dlatego trochę się rozczarowałem. Ale myślę, że ten środek należy traktować bardziej jako szampon do mycia aut i w tej roli jest k
                            Tym bardziej, że kosztuje mniej więcej tyle co typowy szampon samochodowy a jest napewno lepszy w działaniu.

Do felg też mam płyn karchera, prawdopodobnie ten sam co ty i jest naprawdę niezły.

PS.
                            1. Słyszałeś o tym środku RM 806 ?
                            2. Czy po umyciu stosujesz jakiś wosk?

kicus_tomek
                            Ten wosk Autoland, o którym piszesz to jest wosk wodny czy inny?

A tak zupełnie na marginesie jak ostatnio myłem karcherem to zdarłem trochę lakieru ze spryskiwacza lampy ops: Więc malowanie się szykuje
                            Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Antek_amb
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 127

Ciekawostka: Do mycia felg używam płynu do mycia szyb kominkowych Już 1,5 roku i nic nie matowieje a efekty sa super (felg praktycznie nie dotykam)

Komentarz

• aldam
                                L&K
                                • 2006
                                • 1036

Zamieszczone przez Antek_amb
                                Ciekawostka: Do mycia felg używam płynu do mycia szyb kominkowych Już 1,5 roku i nic nie matowieje a efekty sa super (felg praktycznie nie dotykam)
                                Podaj nazwę tego cuda.
                                Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Antek_amb
                                  Ambiente
                                  • 2005
                                  • 127

lub

ten drugi jest taki jak mój, ten pierwszy to chyba to samo ale ze zmodernizowaną naklejką

Komentarz

• kicus_tomek
                                    Drive
                                    • 2006
                                    • 72

Zamieszczone przez aldam
                                    kicus_tomek
                                    Ten wosk Autoland, o którym piszesz to jest wosk wodny czy inny?
                                    Sprawdzałem na opakowaniu nie umieścili składu chemicznego, napisali tylko że są to cztery woski w jednym (cokolwiek to oznacza )
                                    Ten wosk ma jeszcze jedną zaletę, nie zostawia białych plam na czarnych listwach i zderzakach nielakierowanych

Komentarz

• Dig Dug
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1306
                                      • Seat

aldam, Ja wogole nie uzywam gabki. Tylko myje bezdotykowo. Hmm daje stezenie nie mniej jak 1:10 moze masz za bardzo rozcienczone ?? Acha i na auto idzie mi jakies 0,75 tej mieszanki 1:10. Mam 1,5 litrowy opryskiwacz do kwatkow i na 2 auta mi starcza. Wlasnie zaraz bede sie bral za mycie Sloneczko swieci.

Acha no i na spryskiwaczu tez mi lekko lakier zdarlo :/ Ale narazie nie maluje

O koles mowil, ze pozostale srodki sa za ostre i nie poleca do lakieru. Nie mowil konkretnie ktory, ale mowil, ze sa bardziej myjace, wiec pewnie ten mial na mysli.
                                      A wosku nie stosuje, bo mi szkoda kasy jakos, a poza tym nie widze potrzeby. Sasiad stosuje i myje rownie czesto jak ja.
                                      Była O1 jest F2.

Komentarz

• bartolini1978
                                        Elegance
                                        • 2006
                                        • 755

Ja myje gabkom , szmatą tylko nie szczotko.Sukces jest w woskowaniu nadwoziw robie to co 2 mycia . Najwazniejsze aby spłukac auto pod cisnieniem

Komentarz

• marcind
                                          Rider
                                          • 2005
                                          • 438

tego bym sie nie spodziewal zeby takim plynem myc alusy, dzieki Antek_amb,

Komentarz

Pracuję...