Dzisiaj mylem, tym moim 2.01 jedyny mankament to za krotki przewod cisnieniowy a pozatym spoko jestem bardzo zadowolony. Umylem swoja octavke i lanosa zony az lsnia. Musze jeszcze zainwestowac w ten srodek RM 81 ASF o ktorym pisal Dig Dug, gdzie go szukac w motoryzacyjnym czy gdzies na allegro? :roll:
Szczotka, gabka a moze karcher
Zwiń
X
-
marcind, W kazdym sklepie Karchera maja. Bo tj ori karcherowski plyn. Pakowany po 5 litrow i wieksze i mniejsze, ale ta 5 l wystarcza spoko. Bedziesz zadowolony, to sie pryska takim pryskaczem jak maja na myjniach na suche auto. Normalnie jak na myjni postepujesz. Ja dzisiaj umylem dwa auta tylko moje blyszczy, bo to drugie to zwykly bialy nie metalik. :szeroki_usmiech
[ Dodano: Sob 08 Kwi, 06 17:08 ]
marcind, Bedziesz mial usmiech na twarzy jak zaczniesz owady niedlugo myc. Ten plyn jest aktywny chemicznie wiec odlazi wszelkie dziadostwo.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Jeszcze swojej myjki nie posiadam, ale myję tylko na myjni ręcznej(mechaniczne za bardzo rysują lakier)
Apropo własnych myjek, kiedyś helmuty(niemcy) uczyli mnie, że mycie zaczynamy od dołu do góry, czekamy 2-3 minuty i spłukujemy pianę w tej samej kolejności co była nanoszona(aby czas aktywności piany był w miarę równy na całej karoserii).
Następnie, jeżeli mamy nakładamy wosk w płynie-nie radzę nakładać wosku na szyby, osuszamy jak ktoś ma możliwość to zdmychujemy powietrzem. Autko lśni, że hej
Jako srodki można stosować - sonax, nerta, karcher itp.
Natomiast ciśnienie jakie panuje na lancy myjki to około 100-120 atm. ale w odległości 0,1-5cm od dyszy. Im dalej to ciśnienie maleje, ale bez przesady do mycia karoserii wystarczy jak utrzymamy odl. min.20cm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Dig DugUzywam plynu RM 81 ASF, tego co w myjniach maja. I nie trzeba nic domywac, samo schodzi pod cisnieniem. Poniewaz wode rozpryskuje sie pod cisnieniem i w malej ilosci to prawie nie zostaja plamy.
Na allegro jest coś takiego co o tym sądzicie
ps. jaki wosk stosujecie po umyciu autka?Audi A4 1.8TFSI
Komentarz
-
-
aldam, Ja wlasnie z myjni podpatrzylem ten RM 81 ASF, a potem podpytywalem w Karcherze i oni mi podali ten sam, ze jest to srodek z przeznaczniem do aut i lakierow samochodowych. Odradzali inne srodki, bo sa srodki do mycia plandek Tir-ow, co normalnie az slychac jak brut sam odchodzi ale odradzali jako zbyt agresywny dla lakieru itd. Stad ten jest optymalna wersja, ja jestem z niego zadowolony i nie zamierzam wymieniac na inny, bo sie sprawdza. Acha felgi pryskam osobnym plynem z butelki jak do mycia szyb - niby specjalnie do felg, taki rozowy. i faktycznie lepiej rozpuszcza osad z klockow, ale nie stosuje go na lakier.
Jakby ktos chcial jeszcze dalej isc, to w pracy mam srodki do mycia instalcji technologicznych. Sa takie srodki, ktore ludzie nanosza w okularach, a rozpuszcza nawet srednio odlozony koks z wymiennikow ciepla hahhahahha z tym, ze na aucie pewnie brut by z lakierem zlazil hahahah
Pozdrawiam - ja juz mam za soba pierwsze mycia. Karcher rulessssssByła O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Dig Dug
Ja też jestem zadowolony z RM 81 ASF. Ładnie wszystko usuwa, lakierek się błyszczy. Tylko spodziewałem się, że nie będę musiał używać gąbki bo brud sam zejdzie (taka domowa myjnia bezdotykowa) i dlatego trochę się rozczarowałem. Ale myślę, że ten środek należy traktować bardziej jako szampon do mycia aut i w tej roli jest k
Tym bardziej, że kosztuje mniej więcej tyle co typowy szampon samochodowy a jest napewno lepszy w działaniu.
Do felg też mam płyn karchera, prawdopodobnie ten sam co ty i jest naprawdę niezły.
PS.
1. Słyszałeś o tym środku RM 806 ?
2. Czy po umyciu stosujesz jakiś wosk?
kicus_tomek
Ten wosk Autoland, o którym piszesz to jest wosk wodny czy inny?
A tak zupełnie na marginesie jak ostatnio myłem karcherem to zdarłem trochę lakieru ze spryskiwacza lampy ops: Więc malowanie się szykujeAudi A4 1.8TFSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aldamkicus_tomek
Ten wosk Autoland, o którym piszesz to jest wosk wodny czy inny?
Ten wosk ma jeszcze jedną zaletę, nie zostawia białych plam na czarnych listwach i zderzakach nielakierowanych
Komentarz
-
-
aldam, Ja wogole nie uzywam gabki. Tylko myje bezdotykowo. Hmm daje stezenie nie mniej jak 1:10 moze masz za bardzo rozcienczone ?? Acha i na auto idzie mi jakies 0,75 tej mieszanki 1:10. Mam 1,5 litrowy opryskiwacz do kwatkow i na 2 auta mi starcza. Wlasnie zaraz bede sie bral za mycie Sloneczko swieci.
Acha no i na spryskiwaczu tez mi lekko lakier zdarlo :/ Ale narazie nie maluje
O koles mowil, ze pozostale srodki sa za ostre i nie poleca do lakieru. Nie mowil konkretnie ktory, ale mowil, ze sa bardziej myjace, wiec pewnie ten mial na mysli.
A wosku nie stosuje, bo mi szkoda kasy jakos, a poza tym nie widze potrzeby. Sasiad stosuje i myje rownie czesto jak ja.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
Komentarz