chciałbym kupić używaną Octavię I Kombi 1.9 TDI, jednak zastanawiam się nad mocą.
Chodzi mi o silniki 110 KM lub 130 KM. Kilka pytań:
1. Czy różnica 75 Nm jest na tyle odczuwalna, że warto inwestować w mocniejszy silnik?
2. Czy śr. spalanie w silniku 130 KM będzie dużo większe od 110 KM?
3. Czy przy założeniu, że będę pokonywał przede wszystkim długie trasy autostradą Opole-Kraków, Opole-Katowice dużą rolę w kwestii minimalizacji spalania
może odegrać 6 bieg dostępny tylko w mocniejszej jednostce? (Jeżdżę na autostradzie średnio 140-160 km/h)
W tych 110 i 90KM brakuje wg mnie 6 biegu. Rozwiazaniem jest przerobienie skrzyni, tzn zmiana jedneg trybu w skrzyni, koszt niewielki i mamy 6 bieg.
Realnie jest to roznica 500obr po wrzuceniu 6 biegu, a wiec przy 160 mamy 3000, a nie 3500 co jest odczuwalne w halasie.
130KM jest to silnik PD, pali troche wiecej, ale to dalej jest malo, max 0,5l. Przy stalej jezdzie w predkoscia 140-150 to trzeba przyjac 5,5-6l dla jednego i drugiego.
Generalnie co wezmiesz bedzie dobre, kwestia znalezc odpowiednia sztuke.
Dziękuję za szybką odpowiedź. W takim razie, w kwestii spalania obydwa silniki wypadają podobnie, natomiast nie wiem, na czym polega różnica między pompą rotacyjną a pompowtryskiem.
Jeżeli dobrze rozumiem, ta pierwsza to lepsze rozwiązanie, a nie ma jej w 130 konnym silniku?
A w pompowtrysku tylko Shell i Statoil? Słyszałem, że jedną z zalet 110 KM i 90 KM jest to, że pojadą nawet na przysłowiowym oleju do smażenia W 130 KM to niemożliwe?
tublab, Można to tak nazwać. Ale Szukaj auta zadbanego, ja bym brał 110 km robię ok 75 000 rocznie i nie muszę się martwic o jakość paliwa. Ale jak się trafi zadbana 130 to jest już rakieta to też bym brał. Potem tylko 1,9 TDI ARL 150 KM ale to już nie w Skodzie (VW lub Seat ).
[ Dodano: Nie 12 Wrz, 10 12:58 ]
Tu masz silniki montowane w O1
Całe moje pochylanie się nad tematem wynika z tego, że jeżdżę Xsarą benzyniarą o momencie 147 Nm...
Czasami chciałoby się coś większego wyprzedzić, ale aż strach, czy się zdąży...
Dlatego zastanawiam się między 235 Nm a 310 Nm
chyba trochę za mało czasu poświęciłeś na czytanie forum, ta i wszystkie inne wątpliwości z tego wątku były już wałkowane dziesiątki razy, wystarczy poszukać :idea:
Komentarz