Octavia II 1.9 TDI DPF i krótka jazda po miescie :/

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jack_iron
    Classic
    • 2011
    • 5

Zamieszczone przez Big
    westwi78, no wiec zlikwidujmu nawrotki i
    No zlikwidują, i odetną ludzi z wiosek od wjazdu na drogę.
    A gdyby ludzie tam przestrzegali przepisów, czyli nie zapier.. nie nawracali gdzie nie można, to by kłopotu nie było.
    Nie można patrzeć tylko ze swojej perspektywy - jadącego prosto.
  • OctaviaTomki
    Classic
    • 2010
    • 12

Hej,

Mam następujące pytania:
    1. Czy ktoś ma podobną sytuację i z doświadczenia może potwierdzić że nic się nie dzieje zarówno z DPF jak i silnikiem?
    2. Jak jeździć, eksploatować auto by nie zapchać filtra DPF w przypadku gdy?:
    - w tygodniu co dzień dojeżdżam do pracy 4km (w jedną stronę),
    - w weekend robię ok. 60km
    - posiadam Octavie II 1.9 TDI z filtrem DPF.

Sprzedaż auta nie wchodzi w grę ponieważ jest moja sytuacja przejściowa która niestety może potrwać ok 1roku.

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

OctaviaTomki,witamy w gronie OCP

masz kilka rozwiązań:
      jeździć i się nie przejmować(ja bym tak zrobił)
      zmienić miejsce pracy, tak żeby było dalej
      kupić rower :szeroki_usmiech
      częściej robić dłuższe trasy

ogólnie w skodzie pdf daje radę i czasami przewietrz flaki :twisted:
      no i kod Twojego silnika to BLS :P

Komentarz

• OctaviaTomki
        Classic
        • 2010
        • 12

dzięki za optymistyczną odpowiedź!

PS właśnie nie wiedziałem o co chodzi z tymi kodami - uczę się dopiero

Komentarz

• phrix
          L&K
          • 2007
          • 1000
          • Audi
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pozostaje jeszcze opcja wywalenia DPFa, nawet na forum są ludzie którzy mają z tym doświadczenie :szeroki_usmiech

Jedyna sensowna opcja to przepalać zawartość raz za czas. Abstinent ma rację DPF w tych silnikach jakos daje radę. Chociaż w chwili gdy odbierałem moją nową O2 w salonie (bez DPFa) przyjechał bardzo niezadowolony Pan, a niezadowolenie jego wynikało z zatkania owego filtra i kalkulacji kosztów jaką usłyszał :twisted:
          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• abstinent
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4842
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez phrix
            Chociaż w chwili gdy odbierałem moją nową O2 w salonie (bez DPFa) przyjechał bardzo niezadowolony Pan, a niezadowolenie jego wynikało z zatkania owego filtra i kalkulacji kosztów jaką usłyszał :twisted:
            Pewnie ten Pan był już trochę starszy, i nie ma zielonego pojęcia o jeździe klekotem.
            Wystarczy jak częściej będziesz jechał trochę więcej niż te 4km i będzie git
            No i przepychać bebechy.... :diabelski_usmiech

Komentarz

• loru
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4286
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

OctaviaTomki,
              jesteś z wrocka to zgłoś się do http://www.ecuproject.pl/oferta.html (dawniej Dnosoft) i wytnij to cholerstwo a przy okazji zrób program a jak nie to tak jak radzą, jeździć i się nie przejmować, poszukaj też na forum bo był bardzo dokładny opis jak to dział i kiedy się wypala itp.
              ooo znalazłem
              O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• rkb
                RS
                • 2008
                • 2152
                • Rapid Spaceback (NH1)
                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Po prostu od czasu do czasu na prostej rura tak powyzej 4 k obrotów i mysle ze nie bedzie problemu
                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Nexus6
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4847
                  • Volkswagen

OctaviaTomki, jezeli auto jest na gwarancji to jedziesz do ASO i kazesz wgrac najswiezsza wersje softu sterujacego silnikiem - i zapominasz ze masz DPF (do czasu padniecia ktoregos z czujnikow temperatury na wydechu);
                  jezeli auto jest po gwarancji - pozbywasz sie fizycznie DPF'a i programowo blokujesz jego wykrywanie
                  With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• kubazak
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 146

Zamieszczone przez Nexus6
                    OctaviaTomki, jezeli auto jest na gwarancji to jedziesz do ASO i kazesz wgrac najswiezsza wersje softu sterujacego silnikiem - i zapominasz ze masz DPF (do czasu padniecia ktoregos z czujnikow temperatury na wydechu);
                    jezeli auto jest po gwarancji - pozbywasz sie fizycznie DPF'a i programowo blokujesz jego wykrywanie
                    by tak przyjechał do mnie i "kazał" wgrac jakąś wersję softu to myśle ze ...zaraz by pojechał do domu

a tak na powaznie , nie fleszuje się 1,9 z dpf.Nie tobią one wiele problemów jak osławione 2,0 w superbie

pozdrawiam

Komentarz

• OctaviaTomki
                      Classic
                      • 2010
                      • 12

dzięki za wszystkie odpowiedzi!

PS Czy można pozbyć się DPFa po awarii?

Komentarz

• abstinent
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4842
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

chyba można tylko możesz nie dojechać samochodem do warsztatu

Komentarz

• sazad
                          RS
                          • 2008
                          • 1520
                          • Rapid Spaceback (NH1)

OctaviaTomki, ja mam również DPF'a tylko, że w 2.0 TDI - auto mam dwa lata (nie od nowości) przejechane 74 tys, jak kupiłem miało 54 - więc sam widzisz, że teraz mało jeżdżę - głównie miasto. Nigdy nie zapaliła mi się kontrolka DPF'a i żadnego problemu z nim nie mam. Jeździć normalnie, nie mulić tylko korzystać z całego zakresu obrotów :diabelski_usmiech i będzie git. Ja DPF'a nie wywalam, chyba że padnie.

Poczytaj sobie ten wątek http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ozkminiamy+dpf

[ Dodano: Sro 15 Wrz, 10 11:47 ]
                          Zamieszczone przez abstinent
                          - jak DPF padnie to wejdzie w tryb serwisowy i 50km/h jakoś się doczłapie
                          Sebastian

Służbówka O2 FL 1.4 TSI CAXA

www.sazad.spanie.pl - domek letniskowy do wynajęcia na lato

Komentarz

• Nexus6
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 4847
                            • Volkswagen

Zamieszczone przez sazad
                            [ Dodano: Sro 15 Wrz, 10 11:47 ]
                            Zamieszczone przez abstinent
                            - jak DPF padnie to wejdzie w tryb serwisowy i 50km/h jakoś się doczłapie
                            nie padnie, tylko się zapełni - mój ostatnio zapelnil sie do blisko 140% - po padzie jednego z czujnikow temperatury spalin :diabelski_usmiech

Komentarz

• sazad
                              RS
                              • 2008
                              • 1520
                              • Rapid Spaceback (NH1)

nie padnie, tylko się zapełni - mój ostatnio zapelnil sie do blisko 140% - po padzie jednego z czujnikow temperatury spalin :diabelski_usmiech
                              i jak z tego wyszedłeś? DPF'a już nie ma :diabelski_usmiech czy została przez serwis uruchomiona procedura wypalania?
                              Sebastian

Komentarz

• Nexus6
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4847
                                • Volkswagen

Zamieszczone przez sazad
                                i jak z tego wyszedłeś? DPF'a już nie ma :diabelski_usmiech czy została przez serwis uruchomiona procedura wypalania?
                                serwis wymienil padniety czujnik, potem dalo sie standardowo wypalic

miny mechanika i kierownika na stan zapelnienia DPF - bezcenne ;]

Komentarz

• sazad
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1520
                                  • Rapid Spaceback (NH1)

Jak ja w serwisie Plichty w Wejherowie, po zakupie auta, chciałem popytać co to jest ten DPF i z czym się go je to mechanicy zaczęli szukać przy kole zapasowym zbiorniczka na adblue :lol: i się jeszcze ze mną kłócili, że musi gdzieś być :lol:
                                  Sebastian

Komentarz

• kubazak
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 146

no tak , w przypadku twojego auta jest to suchy filtr więc nie ma czego szukać w kole zapasowym hehh

Komentarz

• loyd
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2342

Katastrofa z tymi filtrami jest. Kolega ma w passacie to ustrojstwo (jeździ do pracy na codzień i raz na rok na wakacje) i przeklina dzień w którym się zdecydował na kupno ekoligicznego silnika.

Komentarz

Co prawda O1 ale mam dolozonego DPFa (nie rozni sie zasada dzialania i oczyszczania od fabrycznych). Troszke naczytalem sie o nim na necie, takze w Auto Swiecie chyba ktoryms z zeszlego miesiaca byl obszerny artykul o tym ze filtrze. Ogolnie po wszystkich artykulach itp.: nie zamulam auta, biegi zmieniam przy normalnej jezdzie okolo 2500 tys. chyba ze zimny to nizej, czasem ostro przegonie autko, staram sie wyjechac na autostrade(najlepiej z zona na zakupy na slask, obydwoje zadowoleni) Pewne zrodla podaja ze najlepiej utrzymywac obroty ok. lub wyzej niz 2000 przez kilkanascie a moze raczej kilkadziesiat kilometrow i kiedy filtr sie nagrzeje to sie sam oczyszcza. Gdzies indziej czytalem ze obroty musza byc wyzsze (3500 obr\min) ale mysle ze jazda na rozsadnych obrotach po trasie wystarczy by nie zapchac go. Faktycznie w O2 nie jest zle, w pewnym artykule byl opisany przypadek nowej zafiry, tam dopiero jest porazka.
                                        Dodam tylko ze zrobilem od marca 6500 km w duzej mierze tez po miescie, teraz jezdze coraz mniej, narazie zadnych zlych oznak, auta nie muli itp.

Komentarz

• kubazak
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 146

cóż pogoń za Eu4 i eu5 ./...

Komentarz

• tomek
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1078

Zamieszczone przez Golas27
                                            Co prawda O1 ale mam dolozonego DPFa
                                            czy ty aby tego nie pomyliłeś z czymś innym :?: Pierwsze słyszę, żeby to w ogóle było wykonywalne, przecież sterownik silnika musi wiedzieć o tym, że takie ustrojstwo jest i do tego za pewne potrzeba dodatkowych czujników :!:
                                            O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• avocado
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 182

kupic benzyne! po co ci diesel przy takich przebiegach? przez 4 km nawet sie nie zagrzeje, a spalanie bedzie spore.

Komentarz

Zamieszczone przez tomek
                                                czy ty aby tego nie pomyliłeś z czymś innym :?:
                                                NIE! Auto mam z niemiec a jak weszly strefy zielone to wlasciciel dolozyl takie cos

mam jaki czujnik przed ta puszka filtra, wszelkie oznaczenia i wpis w papierach samochodu

Zamieszczone przez avocado
                                                kupic benzyne! po co ci diesel przy takich przebiegach?
                                                w sumie tak to wyglada np. w niemczech, auto na miasto benzynka a na trasy diesel. Ale u nas jest inaczej, jednak lepiej nie kupowac z DPFem na miasto.

Komentarz

• kubazak
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 146

jest dostępny w etce dpf .Mozna doposazyc w niego prawie kazdego diesla .

Komentarz

Pracuję...