W silnikach to wręcz wskazane są wymiany :P
W skrzyniach się teoretycznie nie wymienia.
Chyba że podczas jakiejś naprawy.
Napewno wymiana nie zaszkodzi.
A czy jest na skrzyni jakiś odpowietrznik przez który można dolać oleju do przekładni.
Wiem że w niektórych autach można to zrobić bez konieczności włażenia pod nie .
Chociaż żeby sprawdzić stan i tak trzeba dać nura pod auto .
ja mam już ponad 190 tys, nie wymieniałem i nie planuje wymieniać :P
ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60
Z tego co się orientuję to odpowietrznik nie służy do dolewania oliwy
A co do wymiany.... róbcie co chcecie, ale na chłopski rozum, porównajcie sobie, nawet na oko i nos, jak wygląda i wali (choć to delikatnie określone jest) olej ze skrzyni po przebiegu 200.000 km. Ja wymieniłem ten syf na nowy i wiem że tryby będą odpowiednio smarowane i że skrzynia mnie nie zawiedzie bo żal mi 80 zł na olej.
moje zdanie jest taki jeśli nie ma potrzeby to nie ma co wymieniać bo nawet w instrukcji pisze że nie wymienia się , a jeśli np skrzynia ciężko chodzi to wtedy można pomyśleć o wymianie oleju
[quote="Kajtiii"]Z tego co się orientuję to odpowietrznik nie służy do dolewania oliwy
Nie wiem włśnie jak jest w skodzie . Użytkując astrę korzystałem z książki pt. Sam Naprawiam.
I Astra właśnie miała możliwość dokonywania dolewek przez odpowietrznik skrzyni biegów.
Olej w skrzyni biegów w O1 dolewa się i sprawdza w tym samym miejscu przez korek z boku lub przodu skrzyni tak w połowie jej wysokości. Korek na imbus 17
Nie bardzo rozumiem jaki to może być olej, który nie traci właściwości przez kilka lat lub po dużym przebiegu. W skodzie Favorit :lol: olej (podaje instrukcja) wymienia się najpóźniej co 5 lat bez względu na przebieg. Spuszcza się korkiem, a wlewa przez otwór po odkręceniu linki prędkościomierza.
Wiem, że to archiwalna konstrukcja. Czy obecne skrzynie biegów różnią się od wcześniejszych ? Pewnie są nowocześniejsze i bardziej skomplikowane.
Tym bardziej nikt mnie nie przekona, że zrobienie 190 000 km na jednym oleju w skrzyni jest prawidłowe. Wystarczy go zlać, zobaczyć kolor, zawartość drobin metalu, sprawdzić jego właściwości smarne itd.
Kiedyś znałem gościa, który twierdził, że w zachodnich samochodach nie wymienia się oleju w silniku, tylko dolewa. W końcu zatarł biedną Asconę.
Tak jak mało komu chce się wymieniać płyn hamulcowy co dwa lata.
Tak jak będziemy dbać o nasze "szkodniki" tak będziemy mieli. Wielu kupujących auto z drugiej ręki chciało by mieć żyletę, tylko nie każdemu chce się o te auto dbać.
Tym bardziej nikt mnie nie przekona, że zrobienie 190 000 km na jednym oleju w skrzyni jest prawidłowe.
A jaka w tym nieprawidlowosc???? Na olej w skrzyni nie działają takie warunki termiczne jak w silniku , nie rozrzedza go paliwo , opiłki to są mikrodrobinki
W skrzyni opiłki metalu nie spowoduja spustoszenia - zęby przekladni przy wspołpracy zawsze będa się ścierać i opiłki będą zawsze - ale tu nie ma potrzeby aby była zachowana gładź ścianek - w żadnym z samochodów nie wymieniałem oleju w skrzyni choć przebiegi były rzędu 240-300kkm - i problemów ze skrzynią brak.
A ja wymieniam wszystkie płyny eksploatacyjne w czasookresach zalecanych przez producenta.
W nowej O2 też będę wymieniał. No chyba, że w skrzyni naprawdę nie będzie żadnego umożliwiającego to "korka", ale to się zobaczy po zakupie i po gwarancji :lol:
Ja nie rozumiem po co ciagnąć taki temat.... Róbta co chceta tylko potem nie narzekajta :diabelski_usmiech
Ja olej wymieniłem i po tym co zobaczyłem co się zlało ze skrzyni jestem przekonany, że producent jest wielkim optymistą jeśli idzie o "niezużywalność" oleju. Ja będę wymieniał napewno bo mnie 80 zł za olej nie zbawi a skrzyni napewno nie zaszkodzi. :szeroki_usmiech
No i tym sposobem dochodzimy chyba do końca tematu :wink:
Producent swoje a czasopisma moto. i mechanicy doradzają aby jednak olej w skrzyni wymienić .
Napewno skrzyni to nie zaszkodzi a i wydatek nie jest zbyt duży.
Ja wymienię :P
Komentarz