Audiozagadka ;-) - moze ktos wie, na co spojrzec?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Chudy
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2005
    • 129

CompSport'y maja Golfa 4x4 1,9TDI i jest bardzo lekki. Ale tym razem bez dotrysku sie nie obejdzie :twisted:
  • zlyptak
    Classic
    • 2005
    • 7

Mam z moja Octavia chyba dosc dziwny problem, ktory nie do konca potrafie rozpracowac. Umowilem sie juz do ASO (samochod na gwarancji), ale chcialbym nie ganiac na daremno - moze ktos ma pomysl, o co tak wlasciwie moze chodzic, albo przynajmniej co im zasugerowac?

Problem występuje gdy spełnione są obydwa warunki:

1) Silnik jest nagrzany (po 10-20 minutach jazdy miejskiej),

2) Temperatura na zewnątrz wynosi ponad +/- 10º C.

W tej sytuacji przy obrotach 1300-1400 (także w czasie postoju, wiec to nie opony / zawieszenie) pojawia się głośny, słyszalny w kabinie hałas dochodzący z przodu samochodu, przypominający wibracje instalacji pod maską w rytm pracy silnika.

Dźwięk ponad wszelką wątpliwość nie pochodzi z kabiny.

Przy zaglądaniu pod maskę dźwięk wydaje się dochodzić z regionu między chłodnicą a silnikiem.

Na obrotach niższych niż 1200 i wyższych niż 1500 dźwięk przestaje być słyszalny. Dźwięk jest najlepiej słyszalny na biegach P oraz 1, 2, 3.

Problem nie występował przez całą zimę - przy ujemnych temperaturach – ani nie występuje przy zimnym silniku (po postoju).

To o co moze chodzic? :shock:

Komentarz

• arci9
      RS
      • 2004
      • 2007

IMO, czasami się chłodnica luzuje i śmiesznie wtedy piszczy, sporo osób miało z nia problemy , włącznie ze mną.Samemu może być ciężko to zlokalizować, trzeba w umiejętny sposob ją naciskać albo jakoś ciągnąć, już sam nie pamiętam.

Komentarz

• zlyptak
        Classic
        • 2005
        • 7

Wydaje mi sie, ze docisniecie rury idacej do chlodnicy pomagalo, wiec jest taka szansa. Sprobuje ASO naprowadzic na ten kierunek - dzieki.

Komentarz

Pracuję...