Okulary do jazdy autem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Allen
    Classic
    • 2010
    • 24

Okulary do jazdy autem

??
    Fabiaclub.pl
  • voltar
    L&K
    • 2009
    • 1107
    • Octavia II (1Z3)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Okulary do jazdy autem

Nie znalazłem takiego wątku więc zakładam nowy.
    Może się podzielicie spostrzeżeniami dotyczącymi tego jakich okularów używacie do jazdy autem ? Ja osobiście używam Polaroidów i te sprawdzają się świetnie w większości zastosowań. Nie dobierałem ich jednak jako specjalnych do prowadzenia auta a po prostu były to okulary p.słoneczne które kiedyś używałem a potem wylądowały w aucie.
    Teraz dożywają swoich dni a ja myślę o czymś nowym i być może będą to znowu Polaroidy ale napewno tym razem z plastikową oprawką. Druciana o tyle się niesprawdza że w lecie w schowku pod dachem potrafią się takie oprawki tak mocno nagrzac że nie da się w nich jechać gdyż parzą ....
    JAk narazie znalazłem coś takiego : http://www.okularypolaroid.pl/5/255
    Cena wydaje się zachęcająca, soczewka w kolorze miedzianym podobno jest najlepsza na większośc warunków. Jednak wiem że istnieja też jakies okulary do jazdy nocą i podczas mgły. Nie wiem czy można kupić 1 uniwersalne ? tzn filtr polaryzacyjny i powłoki na mgłę i do jazdy w nocy ?

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• gobo
      Classic
      • 2009
      • 34

Ja swego czasu jak dużo latałem po Polsce itp. poszedłem do okulisty i dostałem takowe okularki fotochromy antyrefleksyjne sprawdzały się zarąbiście bo w dzień różnie bywa wjedziesz gdzieś to ciemno zaraz jasno itp. okularki same się ściemniają i rozjaśniają a wnocy jak jakiś patafian ma światła źle ustawione ( a dużo tego na naszych dogach...) to nie razi tak, oczy się mniej męczą POLECAM.

Komentarz

• Nedar
        Ambiente
        • 2009
        • 209
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Okulary przedstawione w linku mają jedną wadę - zbyt szeroka oprawka z boku. Spowoduje ograniczenie pola widzenia. Dużo widzimy w tzw. kątem oka, nawet nie zdając sobie z tego sprawy.
        Metalowa wąska oprawka jest w tym wypadku dużo lepsza. Zwłaszcza w ruchu miejskim.
        co do okularów do jazdy nocnej i we mgle - nie spotkałem się z takimi. Są jednak okulary o szkłach pomarańczowych zwiększające kontrast widzenia podczas zmierzchu i świtu. Mój ojciec takich używa. Sam osobiście nie sprawdzałem, bo nie lubię jeździć w okularach. Ogólnie nie lubię okularów na nosie
        Pozdrawiam

Komentarz

• matii
          Drive
          • 2010
          • 56

ostatnimi czasy kupiłem okulary do jazdy w nocy i we mgle (ta mgła to dla rowerzystów :lol: ) http://www.arctica.pl/p143/s-119/321/s-119a przy zakupie musisz wybrać szkło, albo szkło przyciemnione: kat.2 - średnio intensywne światło słoneczne - 18%-43% albo szkło żółte rozjaśniajace: kat. 0 - słabe światło słoneczne - 80%-100%, ja wziąłem to żółte - w nocy hmm, no owszem zmienia kontrast i jest troche lepiej. Najlepszy efekt jest jednak w deszczowy dzień jak jest ponuro to wtedy fajne efekty Na alledrogo zapłaciłem 100zika z przesyłką plus jakieś tam etui,szmatki,uchwyty pierdoły bajery. Dodam tylko, że jak weźmiesz to szkło żółte, to nie zakładaj ich czasem na słońce bo strasznie razi

Komentarz

• ufo
            L&K
            • 2008
            • 1475
            • Octavia III combi (5E5)
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez voltar
            być może będą to znowu Polaroidy
            to dobry wybór, tylko za dobre polaroidy musisz zapłacić...ja za swoje dałem prawie 400 zeta + oprawki. używam ich nie tylko podczas jazdy autem. śnieg, deszcz czy jazda w nocy...żaden problem a o słońcu nawet nie wspomnę :szeroki_usmiech

Komentarz

• slavi
              Rider
              • 2004
              • 422

nie zapomnijcie, że w polaryzujących okularach nie widać czy jest lód na drodze

Komentarz

• voltar
                L&K
                • 2009
                • 1107
                • Octavia II (1Z3)
                • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez ufo
                to dobry wybór, tylko za dobre polaroidy musisz zapłacić...ja za swoje dałem prawie 400 zeta + oprawki.
                Te w linku który podałem nie są takie drogie : 209 PLN , obecnie w promocji 129 PLN.
                Zwykle dawałem za Polaroidy w przedziale 100 - 150 PLN
                Martwią mnie te plastikowe boczki bo moga faktycznie ograniczać nieco kąt widzenia.
                Jednak to muszę dopiero sprawdzić, niemniej w drucianej oprawce juz nie kupie bo parza.

[ Dodano: Nie 26 Wrz, 10 17:55 ]
                Zamieszczone przez gobo
                swego czasu jak dużo latałem po Polsce itp. poszedłem do okulisty i dostałem takowe okularki fotochromy
                Zwykle fotochromy raczej sie nie sprawdza w naszych autach gdyz szyby aut pochlaniaja promieniowanie UV

Z powyzszego artykuly wynika niestety ze nie ma 1 uniwersalnego rozwiazania :

1. Okluary z filtrem polaryzacyjnym i antyrefleksem na dzien
                2. Specjalne okulary do jazdy wieczorem podczas zmierzchu,rano lub podczas mgly
                Pewnym rozwiazaniem jest opisywane w artykule soczewki o nazwie Drivewear ale nie wiem jak sprawdza sie one w dzien.

Do jazdy w nocy zdania sa podzielone ale generalnie jezeli bardzo ciemno to niezaleca sie okularow wogole. Inna sprawa to np. nocna jazda w miescie gdzie jest duzo swiatel.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• Piotr_Z
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 123

Zamieszczone przez voltar
                  Do jazdy w nocy zdania sa podzielone ale generalnie jezeli bardzo ciemno to niezaleca sie okularow wogole. Inna sprawa to np. nocna jazda w mieście gdzie jest dużo swiatel.
                  mam takie do jazdy nocnej (żółte) i nadają się do du....Może i oczy mniej w nich się męczą ale przekłamanie kolorów, wzmacnianie jeden a osłabianie innej barwy światła jakoś mnie rozpraszało wiec okulary ( a konkretnie nakładki na okulary korekcyjne) leżą i się kurzą
                  140 KM @ 327 Nm

Komentarz

Pracuję...