??
Okulary do jazdy autem
Zwiń
X
-
Okulary do jazdy autem
Nie znalazłem takiego wątku więc zakładam nowy.
Może się podzielicie spostrzeżeniami dotyczącymi tego jakich okularów używacie do jazdy autem ? Ja osobiście używam Polaroidów i te sprawdzają się świetnie w większości zastosowań. Nie dobierałem ich jednak jako specjalnych do prowadzenia auta a po prostu były to okulary p.słoneczne które kiedyś używałem a potem wylądowały w aucie.
Teraz dożywają swoich dni a ja myślę o czymś nowym i być może będą to znowu Polaroidy ale napewno tym razem z plastikową oprawką. Druciana o tyle się niesprawdza że w lecie w schowku pod dachem potrafią się takie oprawki tak mocno nagrzac że nie da się w nich jechać gdyż parzą ....
JAk narazie znalazłem coś takiego : http://www.okularypolaroid.pl/5/255
Cena wydaje się zachęcająca, soczewka w kolorze miedzianym podobno jest najlepsza na większośc warunków. Jednak wiem że istnieja też jakies okulary do jazdy nocą i podczas mgły. Nie wiem czy można kupić 1 uniwersalne ? tzn filtr polaryzacyjny i powłoki na mgłę i do jazdy w nocy ?
-
-
Ja swego czasu jak dużo latałem po Polsce itp. poszedłem do okulisty i dostałem takowe okularki fotochromy antyrefleksyjne sprawdzały się zarąbiście bo w dzień różnie bywa wjedziesz gdzieś to ciemno zaraz jasno itp. okularki same się ściemniają i rozjaśniają a wnocy jak jakiś patafian ma światła źle ustawione ( a dużo tego na naszych dogach...) to nie razi tak, oczy się mniej męczą POLECAM.
Komentarz
-
-
Okulary przedstawione w linku mają jedną wadę - zbyt szeroka oprawka z boku. Spowoduje ograniczenie pola widzenia. Dużo widzimy w tzw. kątem oka, nawet nie zdając sobie z tego sprawy.
Metalowa wąska oprawka jest w tym wypadku dużo lepsza. Zwłaszcza w ruchu miejskim.
co do okularów do jazdy nocnej i we mgle - nie spotkałem się z takimi. Są jednak okulary o szkłach pomarańczowych zwiększające kontrast widzenia podczas zmierzchu i świtu. Mój ojciec takich używa. Sam osobiście nie sprawdzałem, bo nie lubię jeździć w okularach. Ogólnie nie lubię okularów na nosie
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
ostatnimi czasy kupiłem okulary do jazdy w nocy i we mgle (ta mgła to dla rowerzystów :lol: ) http://www.arctica.pl/p143/s-119/321/s-119a przy zakupie musisz wybrać szkło, albo szkło przyciemnione: kat.2 - średnio intensywne światło słoneczne - 18%-43% albo szkło żółte rozjaśniajace: kat. 0 - słabe światło słoneczne - 80%-100%, ja wziąłem to żółte - w nocy hmm, no owszem zmienia kontrast i jest troche lepiej. Najlepszy efekt jest jednak w deszczowy dzień jak jest ponuro to wtedy fajne efekty Na alledrogo zapłaciłem 100zika z przesyłką plus jakieś tam etui,szmatki,uchwyty pierdoły bajery. Dodam tylko, że jak weźmiesz to szkło żółte, to nie zakładaj ich czasem na słońce bo strasznie razi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez voltarbyć może będą to znowu Polaroidy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ufoto dobry wybór, tylko za dobre polaroidy musisz zapłacić...ja za swoje dałem prawie 400 zeta + oprawki.
Zwykle dawałem za Polaroidy w przedziale 100 - 150 PLN
Martwią mnie te plastikowe boczki bo moga faktycznie ograniczać nieco kąt widzenia.
Jednak to muszę dopiero sprawdzić, niemniej w drucianej oprawce juz nie kupie bo parza.
[ Dodano: Nie 26 Wrz, 10 17:55 ]
Zamieszczone przez goboswego czasu jak dużo latałem po Polsce itp. poszedłem do okulisty i dostałem takowe okularki fotochromy
Z powyzszego artykuly wynika niestety ze nie ma 1 uniwersalnego rozwiazania :
1. Okluary z filtrem polaryzacyjnym i antyrefleksem na dzien
2. Specjalne okulary do jazdy wieczorem podczas zmierzchu,rano lub podczas mgly
Pewnym rozwiazaniem jest opisywane w artykule soczewki o nazwie Drivewear ale nie wiem jak sprawdza sie one w dzien.
Do jazdy w nocy zdania sa podzielone ale generalnie jezeli bardzo ciemno to niezaleca sie okularow wogole. Inna sprawa to np. nocna jazda w miescie gdzie jest duzo swiatel.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez voltarDo jazdy w nocy zdania sa podzielone ale generalnie jezeli bardzo ciemno to niezaleca sie okularow wogole. Inna sprawa to np. nocna jazda w mieście gdzie jest dużo swiatel.140 KM @ 327 Nm
Komentarz
-
Komentarz