Octavia (moja) charakterystyka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Re: Octavia (moja) charakterystyka

Zamieszczone przez Andrew
    no i cały czas trzeba uważać, żeby przez przypadek nie włączyć wstecznego.
    To w ogole możliwe, zeby w VAG-ach wsteczny wlaczyc przez przypadek?
    TDI 205PS

Komentarz

• Jabar1975
      RS
      • 2006
      • 3331

skoro skrzynia tak ciezko chodzi w Andrew'a to i takie cuda sa mozliwe. A moze to ja mam pecha ? bo sposob wchodzenia poszczegolnych biegow, latwosc i pewnosc z jaka sie to dzieje byla jedna z rzeczy jakie mnie przekonala do zakupienia auta z grupy vw. Teori na temat ilosci miejsca z tylu w O2 i F2 nawet nie bede komentowal.
      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Paweł T
        Elegance
        • 2006
        • 784

Zamieszczone przez Dig Dug
        Paweł T, Nie przesadzaj z tym ".... Trochę wyłaziła rdza na dole drzwi, ale da się z tym przeżyć .... "
        tak da się z tym przeżyć, bo ta rdza jest od środka w miejscu zgrzewu i nie przechodzi dalej. Czyściłem to i malowałem tylko raz po 6 latach i to ze względów estetycznych. Wymiana rozrządu co 150kkm(500PLN) zrekompensowała mi koszt lakiernika po 300kkm. Więc ford już nie jest taki zły. Proszę o obiektywność. Jeździłem focusem to czuję się bardziej kompetentny w ocenie tego auta. A octavie kupiłem ze względu na niskie koszty użytkowania, o czym poinformuję wszystkich za trzy lata (porównamy sobie w focusem).
        TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• pwl
          Classic
          • 2006
          • 34

Wsteczny w 1.6 jest tak jak jedynka, tylko wgnieść trzeba - lewarek bliżej nas dochodzi

Co do focusa - znajomy miał 3-latka i sprzedał go po roku od zakupu, bo dziad sie sypał!! Klapa, tylne drzwi, progi... wszystko malowane niestety nie na gwarancji bo poprzedni właściciel nie robił przeglądów lakieru czy czegośtam... Focusik naprawdę fajny, srebrny, kombi, 1.8 w benzynce, ale brązowa go tak jadła, że pomalował i sprzedał...

Komentarz

• chester121
            L&K
            • 2005
            • 1053

tez mialem okazje jezdzic focusem jakies 2miesiace byla to wersja kombi i zawieszenie tylne naprawde 9/10 (spisali sie chlopaki jesli nie mowic ze to zawiszenie dosyc czesto trzeba serwisiwac :twisted: )

co do miejsca z tylu to kompletna porazka jak wyregulowalem sobie przedni fotel (moja wersja nie miala regulacji podledzwiowej co mnie bardzo zirytowalo)by bylo mi wygodnie to z tylu nie dosc ze nie zmiescilem sie to jak juz na upartego wszedlem to malo sie nie zaaklinowalem :shock:

wiec obiektywnie O1 ma wiecej miejsca niz focus (nie mowiac juz o O2)
            silnik byl 1.8TDCi z przebiegiem 150kkm padaka totalna z rana musialem pokreci troche zanim odpalil a jak juz odpalil to wcale nie chodzilk jak TDCi
            mechnik powiedzial ze jego lata swietnosci sa juz za nim

co do pozostalych wad ze zawieszenie skrzypi i jest niestabilne przy hamowaniu
            to moja diagnoza jest taka (MASZ BITE AUTO) kiedys juz byla afera ze nowe auto sprzedali a okazalo sie niezle trzasniete, moze historia sie powtorzyla??
            ja ze 130km/h jak hamuje z ABS'em to moge nawet ruszac kierwonica w jedna i druga strone i nic sie nie dieje autko jedzie tam gdzie ja chcec!!

moi sasiedzi kupili focusa jakis miesiac temu i juz mysla nad zmiana (czy to jest normalne???)
            pzdr

Komentarz

• Paweł T
              Elegance
              • 2006
              • 784

Musieliście trafić na jakieś kiepskie albo kręcone egzemplarze. Ja kupiłem swojego jak miał 200kkm, sprzedałem jak miał 300kkm i naprawdę nie miałem problemów. Owszem zawieszenie tylne trzeba serwisować, wydałem na nie chyba 1400PLN. Ale nie można przesadzać, a już opinia że w octavi jest więcej miejsca z tyłu to chyba jest niepoważna.
              Wystarczy spojrzeć na rozstaw osi, który jest w focusie większy o 8cm. Proszę o obiektywne wypowiedzi, chyba że ja akurat trafiłem dobry egzemplarz. Nie miałem Tdci tylko zwykłe Tdi, a raczej TDdi 90KM i przy przebiegu 300kkm turbina nie wypuszczała oleju. Największym problemem była właśnie rdza i to zdecydowało że przesiadłem się na octę. Teraz cała rodzina dobrze wspomina focusa, bo po dłuższej trasie jesteśmy bardziej zmęczeni, za co odpowiada zawieszenie i przede wszystkim dużo gorsze fotele.
              Jak chcesz się zemścić na teściowej to zabierz ją w trasę na środkowym miejscu z tyłu, a po bokach posadź dzieci w fotelikach. :szeroki_usmiech
              TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• pwl
                Classic
                • 2006
                • 34

W fordach nie ma TDi jest TDCi. TDi jest montowana w samochodach grupy VW, TDci w Fordach.

Komentarz

• Paweł T
                  Elegance
                  • 2006
                  • 784

Jest, a w zasadzie był TDdi, podobny do Tdi VW i podobno to najtrwalszy silnik w focusie.
                  TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• chester121
                    L&K
                    • 2005
                    • 1053

Paweł T, JA OBIEKTYWNIE PODALEM TO MIEJSCEC Z TYLU
                    wsiadlem do octavii z przodu wyregulowalem sobie siedzisko tak zeby bylo mi wygodnie(O1 liftback) pozniej wsiadlem do tylu i miejsca mialem wystarczajaca (185cm), nie gniotlem sie itp
                    pozniej zrobilem to samo w focusie i z tylu utknolem( no o maly wlos)
                    zreszt porownalem sobie to jeszcze z golfem III combi i focus byl miej wiececj tego samego wymiaru( focus wydawal sie troche wezszy od GIII)

i to nie byl tes typu ja mam octavie to musi byc najlepsz i koniec
                    ja moje auto traktuje z szacunkiem ale umiem poweidziec ze to i to jest do dupy albo to i to mi sie nie podoba
                    i miejsce z tylu jest takim minusem O1 ale w porownaiu do focusa 1 to niestety focus przegral (i to wedlug mnie znacznie)

Paweł T, nie patrz sie tylko na wymiary bo one nie sa decydujace
                    wazna jest miedzy innymi dlugosc siedziska, grubosc oparcia itp, to ze focus jest o 8 cm wiekszy (nie bedee sie kklucil bo nie jestem pewien) to chyba przesada
                    z tego co sie orientuje O2 jest o 8cm (jak sie myle prosze mnie poprawic) dluzsza od O1, a zobacz ile ma miejsca z tylu no i dodatkowo bagaznik zwikszyl sie o 40l
                    i to tylko za sprawa 8cm, dziwne co????

Komentarz

• aldam
                      L&K
                      • 2006
                      • 1036

Zamieszczone przez Purchawa
                      A to, ze Octa to spuchniety Golf wiadomo od zawsze.
                      Wiadomo.
                      Ale jak przychodzi oceniać możliwości bagażnika, to już nikt nie psioczy
                      Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• herman
                        Rider
                        • 2005
                        • 456

Witam

Co do Focusa ni mialem przyjemnosci jezdzic ale jezdzilem czyms podobnym tj Astra II Kombi przez 6 lat..Co jakosci wnetrza to astra na pewno lepiej niz octa bo po tylu latach nie wiele tzreszczało a u mnie w 1,5r octavce jak wylacze radio to wole po dziurach nie jechac), zawieszenie rowniez lepsze zdecydowanie moim zdaniem(a ta sama konstrukcja) cichsze, pewniejsze...Awaryjnosc praktycznie zerowa, tylko elementy eksploatacyjne, jednym slwoem dobre autko..

Pozdrawiam
                        --------------

Komentarz

• Paweł T
                          Elegance
                          • 2006
                          • 784

chester121, focus ma większy rozstaw osi więc większą kabinę. Jestem podobnego wzrostu jak Ty i widzisz moje odczucia są zupełnie odmienne. Jak widać każdy ma swoje zdanie i dobrze że możemy je wyrażać, bo nie krytykujemy przy okazji kaczek czy o. dyrektora. Proponuję zamknąć tę dyskusję i pozostawić sprawę nierozstrzygniętą.
                          TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

@Mikrus, stare Golfy tak mialy, ze jak sie wylamal taki plastik przy lewarku oraz padla sprezynka, lub wyrobila sie kula pod lewarkiem to wsteczny mogl wejsc zamiast jedynki nawet bez naciskania. Potem to poprawili i nie wiem jak sie trzeba starac, zeby wrzucajac 1 bieg miec wsteczny. Chyba, ze ktos za kazdym razem wywiera taki nacisk na lewarek, to nie dziwie sie, ze nie wchodza tez inne biegi
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Dig Dug
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1306
                              • Seat

Paweł T, Sasiad ma Octavie 1.9 TDI 110 KM, i dostal sluzbowego Focusa 1.6 benz. I co mowi - ze fakt zawiecha lepsza w Focusie i w zwiazku z tym prowadzenie, ale nazeka ze srednio na jeza wyciszony ten fokus, bo mial na testy nowa meganke 1.4, almere 1.4 i wybral focusa, bo ten mial najwiekszy silnik do wyboru. A tak to nic wiecej nie przemawialo za nim. Potwierdza, ze z tylu jest wiecej miejsca, ale na nogi, bo na boki jest wiecej w Octavi. Co do komfortu jazdy, to mowi, ze z lekka przewaga dla Focusa, ale jego auto ma ledwo 3 lata, a juz jest podgnite. Lakier ma lepszy niz w Octavi jak to mowi, ale Focus gnije, a jemu Octavia nic a nic - odbija mu lakier i gola blacha swieci, ale nie rdzewieje. Ma problemy z zawieszeniem w Focusie. Przy Octavi mu poszedl tylko przeplywomierz przy 70tys km.

Przy pytaniu ktory lepszy chwile sie zastanawial, bo ma wachania co do plusow obu aut, ale i tak woli Octavie. Teraz chcial sprzedac Octavie i kupic Octavie 2 albo Superba. Octavie ma z 2001 roku, a Focusa z 2003 od nowosci. Mowi ze jak beda mu wymieniac auto, to ze mu nie dadza jeszcze raz Focusa, tylko trafi sie jakis inny z wiekszym silnikiem.

Ja jechalem fozusem ze dwa razy max. Fakt, ze jak jechalo sie po dziurach, to bylo ciszej, strzaly byly takie jakby stlumione. Hmm ale i tak moj porzedni Golfik III mial wiecej miejsca niz w Focusie i Octavi - nie liczac bagaznika :szeroki_usmiech
                              Była O1 jest F2.

Komentarz

• Samiec
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4287
                                • Octavia I (1U2)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ja powiem tak wyolbrzymiasz :szeroki_usmiech
                                Ja nie powiem ze occta I nie ma wad ,ale przewaga plusow rekompensuje mi wady
                                Wczesniej jezdzilem alfa 156 1.8TS i wyglad zawias(prowadznie ,troche byla przyniska) mi sie lepiej podobaly. Po tem jezdzilem audi A4 2.8l aut. w quattro i tez zawias byl duzo lepszy niz w occtavi ,wnetrze bardziej wyciszone ,z raci quattro przeswit wiekszy. Przyspieszenie lepsze ,w srodku jak by troche luzniej i plastiki lepej spasowane niz nie skrzypialo itp. Zmiany na occte nie zaluje
                                Moge tez wypisac jej wady:
                                - slabe wyciszenie kabiny (tdi)
                                - bujane zawieszenie(ale trzyma sie po mimo tego oki)
                                - z tylu nie jest za duzo miejsca ,wiec zaliczam occte jako 4 osobowa bo w piec osob to ju maly komfort z tylu.
                                - buda tez sie troche buja przy hamowaniu (przyzyczailem sie juz i nie przeszkadza)
                                - tez nie tak precyzyjnie wchodzi mi trojka ,ale to podobno mozna wyregulowac (ale nie mailem czasu sie tym zajac)
                                - skrzypienia w srodku z okolic zegarow i gdzies ztylu stuki oparcia kanapy (radio pomaga :szeroki_usmiech )
                                - slabe servisy skody :wink:
                                Wiecej wad uprzykszajacych mi zycie nie zauwazylem na te wady tez nie zwracam uwagi.
                                Wkazdej chwili w tym momencie zakupil by octavie jeszcze raz bez zastanowienia :diabelski_usmiech
                                TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Paweł T
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 784

Ja też przesiadłem się z focusa na octę i na razie nie żałuję i myślę że nie będę. Nie zgodzę się jednak że focus to dno, gdyby go ta rdza tak nie żarła.
                                  TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Paweł
                                    Drive
                                    • 2005
                                    • 84

Trochę obok tego wątku, ale moja octa też wkurza. Mam tylko 85kkm, a co rusz wyskakuja jakies duperele. Juz na gwarancji wymienili jakies elemty zawieszenia bo trzeszczała jak wóz drabiniasty. Po roku to samo trzeszczenie i kolejna wymiana, juz za pieniądze, po tem czujnik ABS na przodzie, po tym tzw. pakiet comfort (spalony podnośnik w drzwiach z centralnym zamkiem) a teraz nie działa regulacja reflektorów. Niby duperele ale deneruwją. :x
                                    No i się doczekałem, VectraC, 5dr, 1.9, 150KM

Komentarz

Witam
                                      Rozpoczynając ten temat chciałem żeby inni użytkownicy ustosunkowali się do Octavii, która podczas krótkiej eksploatacji wywołała u mnie tyle zastrzeżeń. Temat potoczył się trochę w innym kierunku i wywiązała się dyskusja porównująca Focusa i Octavię. Jak już pisałem przez kilka lat Focusem. Był to Kombi z silnikiem1.8 16V 115KM. Zanim trafiłem do Skody byłem już umówiony na odbiór Focusa II ale na Octavię namawiał mnie pewien doby znajomy, który pracuje w firmie mającej sporo tych samochodów i zachwalał jakość i trwałość Octavii. Przekonał mnie więc pojechałem do salonu Skody. Przy odbiorze porównałem dokładnie te dwa samochody. Focus jest wyższy i ma wyżej zamocowane fotele dzięki czemu siedzi się wygodniej a z tyłu jest nieporównywalnie więcej miejsca niż w Octavii. Dodatkowo pasażer z tyłu może wsunąć stopy pod przedni fotel gdyż jest tam sporo miejsca. Kupowałem w zimie i miałem natychmiastowe porównanie zawieszenia wyjeżdżając z salonu na zaśnieżoną ulicę. Ford jechał po chropowatym śniegu i lodzie wydając lekki przyjemny szum a Skoda tłucze niemiłosiernie.
                                      Chciałbym zakończyć temat porównywania Focusa i Octavii bo każdy będzie miał własne odczucia na ten temat. Powiem dla przykładu, że miałem kiedyś Audi i byłem bardzo zawiedziony tym samochodem. Technicznie wszystko idealnie ale ciasnota, klaustrofobia, szeroki przedni słupek ogranicza widoczność i wiele innych drobiazgów, które mi przeszkadzały. A teraz już widzę fanów Audi jak mi podgryzają szyję. Każdy ma własne preferencje i to chyba dobrze bo inaczej sprzedawałaby się tylko jedna marka samochodu.
                                      Reasumując – kupiłem auto ze względu na jego cechy eksploatacyjne i mam nadzieję, że rzeczywiście okaże się takie dobre i niezawodne. Ta myśl musi mi zastąpić sprawę drugorzędną – przyjemność z jazdy.

Pozdrawiam

Andrew

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Paweł, To co piszczalo to gumki przy stabilizatorze. Niestety, ale konstuktorzy na zawieszeniu pamietajacego Golfa II zasadzili ciezkie auto z jeszcze ciezszym silnikiem i stad takie problemy. Te dwie gumeczki oryginalne w salonie kosztuja ponizej 80zl (z montazem), wiec nie ma tragedii.

Te silniczki od reflektorow to padaja w kazdym aucie, tez nie moga tego normalnie zrobic.

Trzeszczy, hmm skad ja to znam chyba ten przebieg to powoduje, albo ja za bardzo wyczulony jestem.

A z tymi czujnikami ABS to jest jazda ciagle, moj brat w pewnym skosnookim samochodzie ma to samo, po kazdym deszcze przestaje to dzialac, w rodzinie sa jeszcze dwa takie i wrazenia ludzie maja takie same :twisted: Kolega w Astrze wymienial, to oczywiscie czujnik byl z cala piasta :wink:
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

Zamieszczone przez Arti23
                                          Albo jesteś (bez urazy) strasznym malkontentem albo rzeczywiście masz jakiś fatalny egzemplarz. Fakt, Focus ma lepsze tylne zawieszenie, ale chyba na tym jego zalety się kończą.
                                          zgadzam sie jeżdze fokusem kombi słuzbowym ,oprócz tylnego zawieszenia które może jest konfortowe to wszystko gdy załadowałem dwa kompy IBM netfinity z monitorkami to siedziało i opcierało o nadkole ale w O I zrobiłem ten sam test z ciekawoci i jest o niebo lepiej ale dosyc. kazdy jężdzi tym czym mu sie podoba albo z wyboru albo z przymusu bo na nic lepszego go akurat niestać.
                                          Pozdrawiam kolege i sprzedaj Octavie bo się męczysz i kup sobie buty tylko wygodne zeby cię nie opcierały.
                                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Qulek
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 1630
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dobra to może ja coś napisze..

Porównanie skrzyni malucha i skody to totalna bzdura...

maluchem jeżdze na codzien bo posiadam taki samochód.. skoda jest ojca i tez nią smigam.. i to że w skodzie jest gorsza to poprostu śmiech na sali.. Zresztą nie chce byc niemiły ale " widziały gały co brały " .. kupowałes i nawet nie zrobiłeś jazdy próbnej ?? nie usiadłeś z tyłu i nie widziałeś co jest ?? wiadomo octa I to samochód na płycie golfa 4 i nei am co oczekiwać ze auto bedzie ogromne i wogóle choć my w wakacje śmigalismy w 5 dorosłych i rosłych osób po polsce i było całkiem ok.. nikt nie narzekał ze ciasno..
                                            Wróce jeszcze do porównania z Focusem bo kolega ma i często nim śmgam jako kierownik i powiem ze faktycznie no lepiej sie prowadzi ale octa też nie jest jakas lipna na łukach... Skoro jesteś tak bardzo nie zadowolony to tylko można ci doradzić żebyś ja sprzedał i zmienił na coś co ci bedzie bardziej pasowało.. Ale z tym że skoda sie tłucze niesamowicie gdzie sie da i na czym sie da nei uwierze.. Nasza ma koło 22kkm przebiegu i nie zauważyłem żeby sie tukło i strzelało coś.... Podsumowując my z naszej skody jestesmy bardzo zadowoleni i następne auto to też bedzie skoda..
                                            BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Dig Dug
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 1306
                                              • Seat

Chlopaki wiecie co :szeroki_usmiech jakbym slyszal wypowiedzi zwolennikow Radia Maryja :diabelski_usmiech

Normalnie teraz jak widze te nasza dyskusje, to koledzy Purchawa i Mikrus - no i Magda :wink: nie dziwia sie, ze ostatni numer Prima Aprilisowy tak sie potoczyl. Totalny fanatyzm, co do Octy - ahhahahhahah I tak trzymac
                                              Była O1 jest F2.

Komentarz

• Voldemort
                                                Ambiente
                                                • 2006
                                                • 134

Andrew, gratuluję fantastycznej prowokacji :!:

I niniejszym pozwolę sobie nie komentować.

Pzdr.
                                                Hokus-Pokus i dwumasa

Komentarz

• chester121
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1053

Andrew, w celu wyjasnienia kupiles Octavie 1 czy 2
                                                  bo mowisz ze w focusie 2 jest zdecydowanie wiecej miejsca niz w octavii??
                                                  w ktorej bo w 1 to zgadzam sie w 100% w 2 juz niestety bede polemizowal
                                                  siedzialem w tym aucie i jedyne co przypadlo mi do gustu to wrescie porzadnie zrobiona deska rozdzielacza (ta w focusie 1 dla mnie byla okropna) taki haos nawiewy kazdy gdzie indziej itp shit na maxa!!!

wiec czekam z niecierpliwosciaco kupiles O1 czy O2???
                                                  pzdr

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Andrew juz tu raczej nie zagosci, przestraszyl sie ze tu sami fanatycy, ale niestety nie doczytal za co by tu wiele osob to auto ze skarby zrzucilo :twisted:

Z drugiej strony widze, ze jednak zaglada, ale narazie namysla sie co nam wszystkim fanatykom z klapkami na galach ma odpowiedziec :roll:
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...