[O1] Szyby boczne przednie O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • knefel86
    Classic
    • 2010
    • 9

Stosując się do zaleceń forum użyłem "szukajki" i niestety moje zdolności nie pozwoliły na znalezienie odpowiedzi. Moje pytanie czy budowa silnika BXE znacząco różni się od poprzedników tj BKC i BLS ? czy różnice polegają tylko na normie czystości spalin. Pytam, bo w temacie kupna książki obsługi O2 zadałem takie pytanie i nie dostałem odpowiedzi. Książka nie zawiera w spisie silnika BXE. Jeżeli różnice są "kosmetyczne" zdecyduję się na jej kupno.
  • BORA
    Ambiente
    • 2009
    • 118
    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

No i dopadło mnie wczoraj w nocy wrąbali mi się do auta na parkingu, poszła przednia szyba od strony pasażera i radio. To radio choć kosztowało coś koło 500zł to już bym im dał i niech się nażrą ale najbardziej szkoda mi szyby bo miałem wszystkie oryginalne od nowości :cry:

Panowie mam pytania

1) Moja Octavka 1 jest z 2004r po lifcie czy przednie szyby z wersji przed i po lifcie są identyczne pod względem kształtu i wymiarów?
    Zamierzam kupić jakąś używkę na allegro bo w ASO nówka kosztuje 210zł, nieoryginalna w sklepie 160zł a na allegro z przesyłką oryginalną szybkę można kupić za 70zł. Co prawda nie będę miał takiego rocznika na szybie jak reszta ale na szybie z ASO też rok będzie inny niż mam obecnie.

2) Czy znacie może jakiś sklep, komis lub skład w okolicach Krakowa gdzie można kupić używane oryginalne szyby do Octavii? Albo ogólnie jakiś skład z szybami gdzie takiego coś można by szukać?

3) Znacie jakiś zakład w okolicy Krakowa gdzie tanio wymieniają szybki?

4) Co ogólnie sądzicie o zakupie szyby na allegro?

5) Czy oprócz szyby potrzebuję coś jeszcze? (Jakieś zapinki etc?)

Z góry dzięki za pomoc!
    BORA aka xbora
    Spalanie 3.7l/100km na dystansie 185km Skoda Octavia Combi I 1.9TDI (ASV) 110kM (81kW)
    ||Octavia 1 Combi 1.9 TDI ASV (110KM)|| => ||Octavia 2 RS Combi 2.0 TDI BMN 170KM (@204KM)||

Komentarz

• tomus7
      RS
      • 2010
      • 1896
      • Peugeot

Szyba jak szyba
      -czy na alegro czy na szrocie czy w aso zawsze będzie szybą będą się różniły producentem i ceną a przed czy po lifcie nie ma znaczenia.
      - nic więcej nie potrzeba do wymiany no chyba,że uszkodzona została prowadńica
      - szyby w okolicach Krakowa
      Auto szyby samochodowe Pilkington. Naprawa, wymiana, sprzedaż w ogólnopolskiej sieci warsztatów. Kontakt 15 644 55 05.

Jeśli poszukujesz nowych lub używanych szyb samochodowych, sprawdź ofertę sklepu internetowego z szybami czołowymi we Wschowie GLASS-POL. Oferta szyb do auta.

przyjemności
      ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
      http://www.bunkry.pl/pl/index.html
      a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
      http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
      Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• BORA
        Ambiente
        • 2009
        • 118
        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez tomus7
        Szyba jak szyba
        -czy na alegro czy na szrocie czy w aso zawsze będzie szybą będą się różniły producentem i ceną a przed czy po lifcie nie ma znaczenia.
        - nic więcej nie potrzeba do wymiany no chyba,że uszkodzona została prowadńica
        - szyby w okolicach Krakowa

Jeśli poszukujesz nowych lub używanych szyb samochodowych, sprawdź ofertę sklepu internetowego z szybami czołowymi we Wschowie GLASS-POL. Oferta szyb do auta.

przyjemności
        Dzięki tomus7 za odpowiedzi faktycznie szybki z octavi przed i po lifcie są takie same.

U mnie szybka jest już zamontowana choć zajęło to trochę czasu bo codziennie praca, praca, praca i nie było kiedy a chciałem kupić oryginalną szybkę. W rezultacie skończyło się na używce w całkiem fajnym stanie z allegro za 60zł (odbierana przez brata więc oglądnął wcześniej czy jest ok) + wymiana 60zł sumarycznie 120zł + masa złości na to zdarzenie i w zasadzie była by gitara ale coś mi na pewnej wysokości tak leciutko "pyka" jak unoszę szybkę - prawdopodobnie mechanizm jest lekko podgięty albo coś w tym stylu.

Dla porównania:
        Nowa oryginalna szyba w ASO 210zł (zielonkawa)
        Nowa nieoryginalna w Marko Polo w Krakowie 160zł (zielonkawa) 150zł (biała)
        Używana na allegro oryginalna 30-60zł
        więc wybór z ekonomicznego punktu widzenia jest prosty

W rezultacie muszę jeszcze kupić radio :evil:

Swoją drogą bardzo dziwi mnie jedna rzecz na allegro wszystkie szyby mają taki układ oznaczenia na szybie jak na zdjęciu po prawej, a u mnie wszystkie szyby w aucie mają taki jak na zdjęciu po lewej ktoś wie skąd takie różnice?

BORA aka xbora
        Spalanie 3.7l/100km na dystansie 185km Skoda Octavia Combi I 1.9TDI (ASV) 110kM (81kW)
        ||Octavia 1 Combi 1.9 TDI ASV (110KM)|| => ||Octavia 2 RS Combi 2.0 TDI BMN 170KM (@204KM)||

Komentarz

• 4kwiatek
          Ambiente
          • 2008
          • 228

Hi...
          [quote="BORA"]
          Szyba jak szyba

[...]
          Swoją drogą bardzo dziwi mnie jedna rzecz na allegro wszystkie szyby mają taki układ oznaczenia na szybie jak na zdjęciu po prawej, a u mnie wszystkie szyby w aucie mają taki jak na zdjęciu po lewej ktoś wie skąd takie różnice?

Obrazek
          Ta z allegro to 2007 rok na moje oko. Z czasem u producenta może być inny stempel do oznaczania. Może tez wynikać z tego że producent ma różne fabryki. Ta z allegro ma wyraźne oznaczenie że jest "barwiona".

Pozdrawiam...
          Kwiatek...

Komentarz

• Jacek Wo.
            Ambiente
            • 2010
            • 221

Zamieszczone przez 4kwiatek
            Ta z allegro to 2007 rok na moje oko. Z czasem u producenta może być inny stempel do oznaczania. Może tez wynikać z tego że producent ma różne fabryki. Ta z allegro ma wyraźne oznaczenie że jest "barwiona".
            No, masz dobre oko - ta z lewej to 2004, ta z prawej to 2007 ...
            Trzy lata różnicy - mógł się zmienić sam "znaczek", inna fabryka itp
            Nie przejmowałbym się tym zbytnio

Komentarz

• tomus7
              RS
              • 2010
              • 1896
              • Peugeot

Zamieszczone przez BORA
              U mnie szybka jest już zamontowana choć zajęło to trochę czasu bo codziennie praca, praca, praca i nie było kiedy a chciałem kupić oryginalną szybkę. W rezultacie skończyło się na używce w całkiem fajnym stanie z allegro za 60zł (odbierana przez brata więc oglądnął wcześniej czy jest ok) + wymiana 60zł sumarycznie 120zł + masa złości na to zdarzenie i w zasadzie była by gitara ale coś mi na pewnej wysokości tak leciutko "pyka" jak unoszę szybkę - prawdopodobnie mechanizm jest lekko podgięty albo coś w tym stylu.
              Prawdopodobnie linka przy zakładaniu się poluzowałasprawdź naciąg :roll:

Komentarz

• BORA
                Ambiente
                • 2009
                • 118
                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

[quote="4kwiatek"]Hi...
                Zamieszczone przez BORA
                Szyba jak szyba

[...]

Obrazek

Pozdrawiam...
                Zamieszczone przez Jacek Wo.
                Zamieszczone przez 4kwiatek
                No, masz dobre oko - ta z lewej to 2004, ta z prawej to 2007 ...
                Trzy lata różnicy - mógł się zmienić sam "znaczek", inna fabryka itp
                Nie przejmowałbym się tym zbytnio
                Hehe Panowie takie rzeczy to tylko w Erze, niestety zakup na allegro szyby z takim rocznikiem jest prawie nie możliwy, jak się dobrze trafi to można kupić 2003 rok ale nic nowszego i jedną jak znalazłem z 2003r to koleś chciał 130zł + przesyłka. Ta na zdjęciu po prawej nie jest moja, to przykładowe zdjęcie z allegro i zdradzę Wam sekret - to nie rok 2007 a 1997 więc nie 3 a 7 lat różnicy U mnie jest zamontowana szyba z numerkiem 8 reszta oryginalnych w samochodzie tak jak kolega rozszyfrował jest z nr 4 czyli 2004r.
                Co do szybki to faktycznie szybka jest barwiona (zielonkawa)

Zamieszczone przez BORA
                Prawdopodobnie linka przy zakładaniu się poluzowałasprawdź naciąg :roll:
                Możesz jaśniej co masz na myśli?
                Sam nie zakładałem tej szyby bo nie miałem czasu (praca). Szyba była zakładana w Marko Polo w Krakowie i był przy tym mój brat. Z tego co mówił to zaraz po założeniu bardzo coś strzelało w czasie unoszenia szyby a kolesie nie bardzo kawapili się żeby coś z tym zrobić, dopiero brat i mówi że TAK TO NA PEWNO NIE ZOSTANIE i mają coś z tym zrobić. Zaczęli coś ściemniać że pewnie mechanizm krzywy itp. na co brat im że Panowie ale tu nie był uszkodzony mechanizm tylko wybita szyba więc niech nie wciskają kitu i robią tak jak ma być. Po małej wymianie zdań zaczęli coś tam regulować i brat mówi że teraz to jest o niebo lepiej niż było na początku ale tak jak napisałem wyżej i tak coś mi na pewnej wysokości tak leciutko "pyka" jak unoszę szybkę.
                BORA aka xbora

Komentarz

• tomus7
                  RS
                  • 2010
                  • 1896
                  • Peugeot

Zamieszczone przez BORA
                  Możesz jaśniej co masz na myśli?
                  Sam nie zakładałem tej szyby bo nie miałem czasu (praca). Szyba była zakładana w Marko Polo w Krakowie i był przy tym mój brat. Z tego co mówił to zaraz po założeniu bardzo coś strzelało w czasie unoszenia szyby a kolesie nie bardzo kawapili się żeby coś z tym zrobić, dopiero brat i mówi że TAK TO NA PEWNO NIE ZOSTANIE i mają coś z tym zrobić. Zaczęli coś ściemniać że pewnie mechanizm krzywy itp. na co brat im że Panowie ale tu nie był uszkodzony mechanizm tylko wybita szyba więc niech nie wciskają kitu i robią tak jak ma być. Po małej wymianie zdań zaczęli coś tam regulować i brat mówi że teraz to jest o niebo lepiej niż było na początku ale tak jak napisałem wyżej i tak coś mi na pewnej wysokości tak leciutko "pyka" jak unoszę szybkę.
                  Jak każda linka jest zaczepiona przy mechaniżmie jeden koniec ten do regulacji znajduje się tu
                  Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...