zmiana oleju z półsyntetyka na syntetyk

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Iw
    Drive
    • 2010
    • 67

Przyszła wiosna i tłumy kurka

Podziękował
    Znacznie lepsza połowa Dijkstra :P
  • cieniu_xl
    Classic
    • 2008
    • 20
    • Octavia II (1Z3)
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Mam pytanie jak w temacie wyżej. Moja kobieta zakupiła sobie ostatnio auto (jest to akurat toyota corolla, ale to akurat mniej ważne) jest to samochód z 2003 r. 1,4 benzyna o przebiegu 45 000. Z racji że to nowy zakup podjąłem decyzję o wymianie oleji, filtrów etc. No i mam problem. Samochód jest był zalewany od nowego jakimś gównianym półsyntetykiem 10w40.
    Zalecany do tego silnika olej to syntetyczny 5w30. Pytałem się jednego mechanika czym zalać powiedział że przy tym przeiegu koniecznie lać pełny syntetyk bo szkoda silnika. z kolei drugi, ten co ma jej olej zmieniać stwierdził że on nie bierze odpowiedzialności jak się coś porozszczelnia.
    Co o tym sądzicie?? lać to co jest? czy to co zalecane. Zastanawiam się między Mobilem 10w40, a Mobil 1 5w30.

Komentarz

• ahmed799
      RS
      • 2009
      • 6871
      • Ford

cieniu_xl, kiedyś slyszalem że mozna przejść na syntetyk jezeli na polsyntetyku nie przejechalo sie wiecej niz 50 tys km. Co do marki oleju to nie wiem czy mobil jest najlepszym rozwiazaniem. Znajomy siedzi w branzy olejowej i powiedzial mi co nie co na ten temat, gdzie co rozlewaja i robilem wielkie oczy ze zdziwienia. Jezeli chodzi o zakup oleju w sklepie do polecil Orlen Platinum. Tydzien temu wymienialem olej i zalalem wlasnie orlenem a wczesniej lalem Shell Helix plus.

филип
      Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• bodo87
        Classic
        • 2010
        • 38

kolego olej Ci nie rozszczelni silnika, ewentualnie porządny olej z dobrymi właściwościami płuczącymi wypłucze ci brud na uszczelniaczach i zacznie przepuszcać, ale jak masz 45tys przebiegu to bym się nawet nie zastanawiał tylko lał pełen syntetyk mobil to dobry olej tylko że ten z 1 czyli "Mobil 1" spójrz co kupujesz, polecam też valvoline VR1 5W50, tym bardziej na zimę lepiej zalać pełen syntetyk.
        VAG DIAGNOSTYKA TORUŃ OKOLICE!!!

ALARMY CENTRALNE ZAMKI MONTAŻ!!!

Komentarz

• cartel1
          Ambiente
          • 2007
          • 249

W tym przypadku lać, a się nie pytać, tylko dobrać należy odpowiedni olej do tego silnika
          [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• Viniu
            Rider
            • 2008
            • 517

cieniu_xl, z tym, że jeśli to VVTi, to trzeba sie raczej przygotować, że może brac małe co nieco oleju ... po prostu TTTM
            Pozdrawiam

Komentarz

• cieniu_xl
              Classic
              • 2008
              • 20
              • Octavia II (1Z3)
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dzięki koledzy za pomoc, widzę że nasza opinia się pokrywa. Kupuje syntetyka i tyle. ;D

Komentarz

• konkon
                Rider
                • 2008
                • 667
                • Octavia I (1U2)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

A ja bym dla pewności użył Liqui Moly ENGINE FLUSCH PRO-LINE 2427 - http://www.liqui-moly.pl/features/ka...category_id=19
                Wlewa się przed zmianą oleju na 10-15 min. Silnik pracuje na biegu jałowym po czym zmiana oleju i filtra. Są tam zawarte skondensowane środki czyszczące z oleju, tylko jest ich dużo więcej.
                Stosowałem u siebie, polecam.
                Konrad
                OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                PerfectServiceBy DGW
                WhitePride :smokedevil

Komentarz

Pracuję...