Profil opony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toretto3
    Classic
    • 2007
    • 21

Profil opony

A ja się nie zgadzam - kod do radia jest prawidłoyw wklejony przez ASO do plastiku dołączonego do drugiego kluczyka. Być może popełniłem w tym procesie jakieś błędy. Cóż - w oststeczności kupię sobie coś nowego
  • hsurim
    Elegance
    • 2006
    • 788
    • Kia
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Profil opony

Mam pytanie o możliwość zastosowania wyższego profilu opony.
    Jako, że w innym autku używałem opon zimowych o wyższym profilu i mam przesympatyczne wspomnienia z ich użytkowania - samochód wyżej zawieszony i super ekstra komfort podczas pokonywania nierówności - nawet zacząłem sie rozglądać za takim rozmiarem.
    Dzisiaj jednak przyjrzałem się wolnej przestrzeni wokół kół i mam teraz wątpliwości (czy nie będzie obierało przy skręcaniu).

Standardowo mam opony 195/65R 15, czy zmieszczą się o wyższym profilu - mam na myśli 195/70R15 ?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
    Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez hsurim
      Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
      hsurim, no ale to jest kompletnie bez sensu, balon 65 Ci nie wystarcza?
      trudno sobie wyobrazić lepszy komfort i bezpieczeństwo a jednocześnie jeszcze gorsze prowadzenie.
      wg. mnie zabieg kompletnie do niczego nie potrzebny, nie sądzę, żeby ktoś miał inne zdanie.

druga rzecz -> widziałeś jaki jest wybór opon w takim rozmiarze i jakie są ich ceny?
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• firmek
        Rider
        • 2008
        • 477

Jest jeszcze opcja 175/80 R14. OI i chyba tylko classic wychodzila oryginalnie z takimi oponami przez krotki okres czasu z tym ze ...
        Zamieszczone przez szkoda
        trudno sobie wyobrazić lepszy komfort i bezpieczeństwo a jednocześnie jeszcze gorsze prowadzenie.
        jest jeszcze gorzej bo wogole sie nie prowadzi a komfort chyba lepszy jest na 15.
        ruga rzecz -> widziałeś jaki jest wybór opon w takim rozmiarze i jakie są ich ceny?
        ceny nawet ok ale wybor opon bardzo maly.

Komentarz

• hsurim
          Elegance
          • 2006
          • 788
          • Kia
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

(...) balon 65 Ci nie wystarcza?(...)
          Kiedyś założyłem 70-tki do BMW318 i było wprost genialnie.
          Szczególnie pozytywną różnicę w prowadzeniu zauważyłem na śniegu - pewniej skręcałem i hamowałem.
          (niewykluczone, że większe koło lepiej sobie radzi na śniegu)
          Na sporych nierównościach wręcz płynąłem - w dobrym słowa tego znaczeniu.
          Poza tym autko było wyższe - może nieco 'dziwnie' wyglądało - ale ten 'manewr' z wyższym profilem znacząco pomógł np. przy ulicznych parkowaniach w zaspie.

Czyżby w Skodzie miałoby to przynieść odwrotny efekt ?

Komentarz

• bradley
            L&K
            • 2008
            • 1465

Miedzy r15 195/65 a 195/70 jest roznica 1 cm na strone czyli srednica kola wieksza o 2cm
            To juz lepiej wziac r15 185/70 i 2,75mm na strone roznicy. Tylko moze sie okazac, ze to tez nietypowy rozmiar
            VW Vento 1.9TDI 1Z ++
            Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
            Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• hsurim
              Elegance
              • 2006
              • 788
              • Kia
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Skoro 195/70 mają tylko po 1 cm więcej na stronę, to tak się teraz zastanawiam ... może i faktycznie były to wówczas 185/70 (a nie 195/70), bo przy wsiadaniu wyraźnie odczuwałem różnicę w wysokości.

W takim razie 185/70R14 - po 2,75 cm więcej na stronę - powinny się zatem (chyba) zmieścić :hmm

Dziękuje raz jeszcze wszystkim za zainteresowanie tematem.

Komentarz

• bradley
                L&K
                • 2008
                • 1465

Zamieszczone przez hsurim
                W takim razie 185/70R14 - po 2,75 cm więcej na stronę - powinny się zatem (chyba) zmieścić :hmm
                Tak, zdecydowanie, bo beda o 2cm na srednicy mniejsze w stosunku do 195/65/r15 :szeroki_usmiech

Opona 185/70/R15 bedzie ciut wieksza na srednicy (5mm) od 195/65/R15
                VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

Pracuję...