[O2] Nowa O2FL - opinie o 2 wersjach silnikowych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TDK
    Classic
    • 2010
    • 24

milleniusz, ponoć te nowe silniki Fiata MultiAir są rewelacyjne. Łączą bardzo dobre osiągi z jeszcze lepszym spalaniem. Na forum Fiata Bravo jeden z użytkowników 1.4 MultiAir (w słabszej niż planowana/zakupiona przez Ciebie Alfa) opisuje wrażenia z jazdy tym silnikiem. Spalanie wygląda całkiem obiecująco.
    Koko dżambo i do przodu!
    No i gdzie jest krzyż? Jak wiesz to proszę o informację. Z góry dziękuję.

Komentarz

• milleniusz
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2008
      • 186

Zamieszczone przez paweł2
      Podobno dobre motory 1.4turbo,lepiej niz w Octavii.W srodku ciasniej napewno,ale jak we dwoje to starczy :wink: .W tej kasie to pewnie mogles pomyslec o A3,no ale nie ta uroda
      Tak na pierwszy rzut oka wydaje mi się mniej elastyczny niż mój obecny, poza tym skrzynia ma krótsze przełożenia, więc częściej trzeba będzie wachlować. Ale powinien dać radę. Poza tym brzmi o niebo lepiej. Czy jest lepszy od 1.4 TSI z turbo i kompresorem to nie wiem, w sumie ma równie skomplikowaną konstrukcję, z tym, że zamiast kompresora to jakieś elektrohydrauliczne sterowanie zaworami dolotowymi.

A3 nie rozważałem bo mi się kompletnie nie podoba. Rozważałem Golfa, gdzie miałbym za tę samą cenę dodatkowo DSG, grzane fotele i jeszcze takie cudo co samo parkuje samochód, no ale tym razem chciałem mieć auto niepospolite. To chyba od czasu, kiedy stanąłem na skrzyżowaniu i w dwóch pierwszych rzędach były same Octavie. Jedna chyba nawet w tym samym kolorze.

8)

[ Dodano: Pią 29 Paź, 10 14:13 ]
      Zamieszczone przez TDK
      milleniusz, ponoć te nowe silniki Fiata MultiAir są rewelacyjne. Łączą bardzo dobre osiągi z jeszcze lepszym spalaniem. Na forum Fiata Bravo jeden z użytkowników 1.4 MultiAir (w słabszej niż planowana/zakupiona przez Ciebie Alfa) opisuje wrażenia z jazdy tym silnikiem. Spalanie wygląda całkiem obiecująco.
      Powiem wam za jakiś czas. Wrażenia są subiektywne, mi się wydaje, że te 170 koni to mniej niż moje obecne 160 (inna sprawa, że mogę mieć więcej, jak koledzy co mierzyli 1.8 TSI), ale z drugiej strony Giulietta jest lżejsza. Się zobaczy. :szeroki_usmiech

W każdym razie nowości się nie boję, pamiętam, że jak kupowałem ten, to się mowiło że to wysilony silnik, nowa konstrukcja, się posypie, etc. A pewnie niedługo będą robić 1.0 TSI.

Komentarz

• paweł2
        L&K
        • 2010
        • 1405

No Giulietta to sie wyroznia.Tylko ta utrata wartosci,no ale coz nie mozna miec wszystkiego .Ale wybor sluszny no i ten motor
        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Poczekajcie aż VW kupi Alfę i wypuszczą Giuliette kombiaka, 1.6 tdi cr :wink:

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez szkoda
            IMO wygląda to mniej więcej tak:
            jesli ktoś jest w miarę świadomy technicznie i kupuje używkę, to zazwczaj po dwumiesięcznych poszukiwaniach bierze każde auto, które jest, jak powiedziałeś, w dobrym stanie naginając często nawet znacznie swoje pierwotne priorytety jak kolor, silnik i wyposażenie.
            świadomi\zawzięci szukają przez następne pół roku i czasem znajdują albo przechodzą to tych naginających, a nieświadomi myslący, że są świadomi (najczęściej kupujący + szwagier\teść\kolega\brat) biorą wszystko co się świeci, jest wysmarowane i smierdzące PLAKiem
            Swieta Prawda!
            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• TDK
              Classic
              • 2010
              • 24

loyd, raczej Fiat kupi VW :diabelski_usmiech . Tak się składa, że zarówno VW jak Fiat odnotowują ostatnimi czasy dobre wyniki finansowe. Trudno mi jednoznacznie określić, która firma ma się lepiej, ale wiadomo, że obydwie dobrze stoją w świecie motoryzacyjnym.
              Koko dżambo i do przodu!
              No i gdzie jest krzyż? Jak wiesz to proszę o informację. Z góry dziękuję.

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez milleniusz
                W grudniu odbieram Giuliettę.
                noooooo w morrrrrrrdę, to to ja rozumiem
                szkoda tylko, że pewnie nie będzie ani biała ani czerwona
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez marcink_1
                  Ja bym się w 1,8 TSI nie pchał bo jest większe spalanie, a 1,4 TSI daje sobie radę przy normalnej jeżdzie, a jak trzeba to na skrzyżowaniu i tak większość samochodów możesz obejrzeć w lusterku. Jeżeli chodzi o odsprzedaż, to jak nie wyjdą jakieś większe wady tego silnika, a chyba wersja 122km jest bezpieczna, to wiele osób właśnie ze względu na ekonomie chętnie ją kupi. Brałbym więc 1,4 TSI i DSG.

Pozdrawiam
                  Marcin
                  kolego kazdy ma swoje zdanie, ja bym nie brał ani 1.4 ani 1.8 tylko 2.0 :P a tez jezdze głównie po miescie i robie około 35tys rocznie....
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• milleniusz
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 186

noooooo w morrrrrrrdę, to to ja rozumiem
                    szkoda tylko, że pewnie nie będzie ani biała ani czerwona
                    Powiem Ci, że z tym zrozumieniem, to jesteś w mniejszości. Ale chyba mi o to chodziło, więc luz. :szeroki_usmiech

No nie będzie czerwona, będzie czarno-antracytowa. Zajebiaszcza w sensie. A już prawie zresztą wziąłem czerwoną, bo stała na placu, znaczy nie taka rajdowa czerwień, tylko taka bardziej buraczana, ale też spoko w miarę, tylko jak przez noc przemyśliwałem nad nią, bo trochę się różniła konfiguracją, to rano już jej nie było. Jakoś dość szybko się sprzedają.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Powiem Ci, że z tym zrozumieniem, to jesteś w mniejszości. Ale chyba mi o to chodziło, więc luz. :szeroki_usmiech
                      a co to za przyjemność być w większości
                      często widuję białą i jest zajebioza
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• milleniusz
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 186

a co to za przyjemność być w większości
                        często widuję białą i jest zajebioza
                        No prawda, prawda (z tą mniejszością). Białe są testowe, więc to może taką widujesz? W sumie oprócz testowych to jeszcze na drodze żadnej nie widziałem. Ale biały jakoś mnie nie kręci. :]

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

więc to może taką widujesz?
                          dokładnie, mam nieopodal salon AR
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7460
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

szkoda, też mam salon AR na osiedlu i tylko biała testówka jeździ ale i tak jest piękna
                            milleniusz, jak odbierzesz to pokaż jakieś zdjęcie, bo jestem ciekawe tego koloru
                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

biała jest piękna :slinka

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• gniewko
                                Classic
                                • 2010
                                • 32

Kolo grudnia odezwe sie do kolegi danielcio zobacze co mi zaproponuje, nie ukrywam ze jak by mi zaproponowal za rozsadna cene 1.8TSI + DSG to byl bym wniebowziety, ale mam przeczucie ze to juz troche bedzie za drogo...
                                Chcial bym docelowo zmiescic sie w 80000zl.

Komentarz

• Mihau
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7460
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

gniewko, ja się w tylu zmienściłem z 1.8 TSI Elegance + dodatki + ubezpieczenie ale manual
                                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• gniewko
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 32

Mihau
                                    Idac za konfiguratorem Skody:
                                    Elegance + 1.8TSI (manual) + kolor metalic + 2 lata ubezpieczenia + pakiet na bezdroza + alarm + kolo zapasowe = 87430 + 3700(ubezpieczenie) = 91130zl
                                    Do tego Skoda daje rabat 5000zl
                                    co daje koncowa cene: 86130zl
                                    czyli jak by do tego dodal jeszcze DSG to by wyszlo: 93430zl (za duzo)

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

w tej cenie to chyba juz ersa mozna wyhaczyc?
                                      albo superba

Komentarz

• paweł2
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1405

Zamieszczone przez gniewko
                                        Mihau
                                        Idac za konfiguratorem Skody:
                                        Elegance + 1.8TSI (manual) + kolor metalic + 2 lata ubezpieczenia + pakiet na bezdroza + alarm + kolo zapasowe = 87430 + 3700(ubezpieczenie) = 91130zl
                                        Do tego Skoda daje rabat 5000zl
                                        co daje koncowa cene: 86130zl
                                        czyli jak by do tego dodal jeszcze DSG to by wyszlo: 93430zl (za duzo)
                                        I odejmnij sobie srednio 10%,tyle bys pewnie dostal,czyli 93430-10%=OK 84000.
                                        Powalcz bo warto :wink:
                                        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• _tm_
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 2333
                                          • Superb III (3V3)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                          gniewko, ja się w tylu zmienściłem z 1.8 TSI Elegance + dodatki + ubezpieczenie ale manual
                                          Ambiente (jeżeli komuś nie przeszkadza uboższe wyposażenie niż Elegance) z 1.8TSI i DSG mieści się w tej cenie . A wg mnie warto zrezygnować z Elegance na rzecz mocniejszego silnika i DSG.
                                          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                          -------------------------------------------------------------------------
                                          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Psycho Dad
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 629

Zamieszczone przez piramida
                                            Zamieszczone przez marcink_1
                                            Ja bym się w 1,8 TSI nie pchał bo jest większe spalanie, a 1,4 TSI daje sobie radę przy normalnej jeżdzie, a jak trzeba to na skrzyżowaniu i tak większość samochodów możesz obejrzeć w lusterku. Jeżeli chodzi o odsprzedaż, to jak nie wyjdą jakieś większe wady tego silnika, a chyba wersja 122km jest bezpieczna, to wiele osób właśnie ze względu na ekonomie chętnie ją kupi. Brałbym więc 1,4 TSI i DSG.

Pozdrawiam
                                            Marcin
                                            kolego kazdy ma swoje zdanie, ja bym nie brał ani 1.4 ani 1.8 tylko 2.0 :P a tez jezdze głównie po miescie i robie około 35tys rocznie....
                                            dokładnie 2.0 tyle że tsi w RS chyba że musi być krata.
                                            Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• mirek_p11
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 6630
                                              • Volkswagen
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez _tm_
                                              Ambiente (jeżeli komuś nie przeszkadza uboższe wyposażenie niż Elegance) z 1.8TSI i DSG mieści się w tej cenie . A wg mnie warto zrezygnować z Elegance na rzecz mocniejszego silnika i DSG.
                                              bierz ambiente 1.8TSI z DSG a dodatki możesz później stopniowo dokupić sobie. a co do rabatu ja walczyłem i wywalczyłem 17% więc powinieneś się zmieścić w cenie.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                              Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                              Fotki

Komentarz

• gniewko
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 32

Musze sie po prostu przejechac czyms z DSG i tym 1.8TSI we wtorek przejede sie do salonu i zapisze sie na jazde testowa
                                                Mam jeszcze takie pytanie ile kosztuje i czy warto rozszerzyc gwarancje do 4 lat?

[ Dodano: Sro 15 Gru, 10 07:52 ]
                                                Chcial bym przy kupnie auta wybrac promocyjny pakiet ubezpieczenia OC+AC.
                                                I tu mam pytanie z tego co wiem to w Inter-Auto w Krakowie mozna wybrac Generali lub PZU.
                                                Ktory ubezpieczyciel jest bardziej wiarygodny przy wyplacie ewentualnego odszkodowania?
                                                Czy u innych dilerow sa inni ubezpieczyciele?

Komentarz

Pracuję...