Ogrzewanie czy Klima?? (na zime czy chłodne dni)Pare pytan.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomekbiala
    Classic
    • 2011
    • 27

dzięki
  • Rekin Chlebojad
    Rider
    • 2010
    • 474

Mysle że dobry temat na zblizajace sie warunki.
    Jak w temacie na czym jezdzicie?? czy jak macie "przymarzniete" szyby to od razu klima czy czekacie az sie troche silnik zagrzeje?? Czy wg was bardziej wydajne pod względem ogrzewania ciepłego jest klima czy nie??
    np: przy temp zewnetrznych rzedu 10 st/C macie właczone ogrzewanie czy klimatyzacje?? i na ile stopni aby sie nie ugotowac a żeby było w miare ciepło. Pozdrawiam
    [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ja od momentu jak się zrobiło troszkę chłodniej zacząłem jeździć na AUTO na 20-22 stopnie i jedyne co zmieniam to właśnie temp. Jak mi za ciepło to biorę na 20 i już
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• zielony49
        Ambiente
        • 2009
        • 180

Ja i jak zauważyłem z wypowiedzi wielu forummowiczów, cały rok jeżdżę na klimatronicku, nigdzie nie pisze że należy przełączać. Klima min. osusza wnętrze pojazdu. Pozdrawiam
        Dipol

Komentarz

• Rekin Chlebojad
          Rider
          • 2010
          • 474

Mihau, czyli jezdzisz na klimie?? hmmm... tzn tak wnioskuje bo nie rozgryzłem jeszcze Climatronica do konca, bez klimatyzacji nie wydala z ciepłem na tych 20-22 stopniach??
          [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• shok
            RS
            • 2009
            • 2070
            • Octavia I (1U2)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Rekin Chlebojad, jeżeli jest - należy od razu nawiew właczyć na szybę.Gdy silnik złapie temp. i puścisz ciepłe powietrze na szybę może dość do pękniecia szyby

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Nooo nie jeżdżę na klimie, bo kontrolka się nie pali przy AC
              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                Rider
                • 2010
                • 474

shok, a ok przyda sie poprostu przyzwyczajony jestem że najpierw silnik na 90 stopni a potem ogrzewanie dopiero , a tu cos słyszałem o jakis grzałkach czy cos. Mihau, no ok ok musze wypróbowac.

Komentarz

• loyd
                  RS
                  • 2010
                  • 2342

Ja mam cały roku ustawioną klimatyzację na 22 i reszta mnie nie interesuje.

Komentarz

• loru
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4286
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Rekin Chlebojad,
                    masz climatronic to ustaw na auto i niech cię reszta nie interesuje oprócz temperatury, ja tak jeżdżę już 3 latka i wszytko działa jak należy, system sam odłączy w odpowiednim momencie a w zasadzie odpowiedniej temp. sprężarkę od klimy a reszta niech sobie działa dla komfortu drivera.
                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                      Rider
                      • 2010
                      • 474

Zamieszczone przez loru
                      masz climatronic to ustaw na auto
                      i ma byc właczona kontrolka auto , odpowiednia temperatura i bez właczonej lampki AC??

Komentarz

• ufo
                        L&K
                        • 2008
                        • 1475
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez loru
                        ja tak jeżdżę już 3 latka i wszytko działa jak należy
                        ja odkąd wyjechałem z salonu mam złączone AC na "stałe''. załączam tylko czasami nawiew na szybę przednia, ale potem wskok na AC.
                        Zamieszczone przez loru
                        a reszta niech sobie działa dla komfortu drivera.
                        i wszystko w temacie :wink:

Komentarz

• loru
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4286
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

i ma byc właczona kontrolka auto , odpowiednia temperatura i bez właczonej lampki AC??
                          Ty masz nowego climatronica ja mam starego u mnie auto oznacza, że klima chodzi do momentu kiedy system jej nie wyłączy automatycznie po niżej jakieś tam temperatury, bodajże jest to około 5stC.
                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                            Rider
                            • 2010
                            • 474

Ok wrociłem 5 min temu do domciu, sprawdziłem 22 stopnie i auto jest ok , nie jest goraco ani zimno jest normalnie, ciekawi mnie tylko że przy 22 stopniach ustawiajac na Climatroniku nawiem na sama "twarz" z bocznych leci ciepłe powietrze (nie gorace) ale ze srodkowych chłodniejsze lekko. (podkreslam na wyłaczonej AC)

Komentarz

• shok
                              RS
                              • 2009
                              • 2070
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Z środkowego powinno leciec chłodniejsze.Wszystko masz ok. Gdyby na twarz leciało równie gorace powietrze to podczas jazdy byłbyś zmulony i ból głowy gwarantowany.To tak na szybko...

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                Rider
                                • 2010
                                • 474

shok, ok koncze temat, dostałem sporo wskazowek, wiem co i jak, tak jak mowie, stare przyzwyczajenie, auto 90 st/c i dopiero wtedy nawiew, w zime na szybe zazwyczaj i na nogi (pierwszy raz mam auto gdzie mozna miec nawiew i na twarz i na nogi i na szybe razem, zawsze mi tego brakowało, a opcja AUTO napewno mi sie przyda, dzieki wszytskim pozdrawiam.

Komentarz

• voytek
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 480
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Climatronic ma za zadanie utrzymać zadaną temperaturę ustawioną na pokrętle. Regulacja temperatury działa niezależnie od tego, czy AC jest włączone czy nie i jak ustawione są nawiewy. Podświetlona kontrolka AC oznacza, że włączona jest sprężarka układu klimatyzacji. Jest niezbędna, jeśli chcesz mieć w aucie temperaturę niższą niż na zewnątrz lub chcesz, żeby było osuszane powietrze (para wodna z powietrza kondensuje się wtedy na zimnym parowniku). Jeśli nie zależy Ci na osuszaniu powietrza ani na chłodzeniu wyłącz AC - zaoszczędzisz paliwo.
                                  Ja mam teraz ustawioną temperaturę na 20 stopni i AC wyłączone, włączam je, kiedy zaczynają parować szyby. Co jakiś czas sprężarkę należy jednak włączyć na kilkanaście minut, nawet, jeśli nie jest potrzebna (w celu jej przesmarowania). Sprężarka włączy się też automatycznie, kiedy wciśniesz klawisz maksymalnego nawiewu na przednią szybę (pierwszy od lewej), po jego wyłączeniu sprężarka wyłączy się, jeśli wcześniej nie była włączona. Włączania/wyłączania sprężarki oraz wyboru trybu pracy nawiewów (zwykły/cichy) dokonujemy wciskając odpowiednią ilość razy przycisk "auto".
                                  Nie ma chyba potrzeby skręcania temperatury na minimum i czekania, aż się silnik nagrzeje. Od tego jest automatyczna klima, żeby działała automatycznie.
                                  EDIT
                                  Przyciskiem "auto" ustawia się tylko tryb pracy, sprężarkę włącza/wyłącza się przyciskiem AC.

Komentarz

• loyd
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2342

Pozatym w instrukcji pisze, żeby ustawić na auto 22 stopnie i zapomnieć.

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 474

voytek, dzieki za "łopatologiczne wytłumaczenie" dla mnie sie przyda juz wszytsko wiem :wink:
                                      loyd, tak tez zrobie

Komentarz

• ufo
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1475
                                        • Octavia III combi (5E5)
                                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez voytek
                                        Sprężarka włączy się też automatycznie, kiedy wciśniesz klawisz maksymalnego nawiewu na przednią szybę
                                        ale jak będzie poniżej +2 na zew. to zapomnij :wink:

Komentarz

• Marx
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 865

Zamieszczone przez loyd
                                          Pozatym w instrukcji pisze, żeby ustawić na auto 22 stopnie i zapomnieć.
                                          jak bym np dzis ustawil 22 stopnie to chyba bym wyparowal...

Komentarz

• voytek
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 480
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez ufo
                                            ale jak będzie poniżej +2 na zew. to zapomnij :wink:
                                            Zgadza się, sprężarka nie działa poniżej +2 st, chociaż AC się świeci. I tak lepiej niż w Fabii, tam nie działało już przy +5. To czy sprężarka się włączyła czy nie, można zaobserwować patrząc na obrotomierz na biegu jałowym. W chwili włączenia sprężarki (obciążenie silnika) wskazówka "bujnie się" odrobinę, wzrośnie też chwilowe spalanie.

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 474

Marx, przeciez 22 bez wlaczonej klimy to nie jest upal.,bynajmniej u mnie w aucie.to takie letnie powietrze,z przewaga na chlodnijsze niz jezeli cieple.Chyba ze sie mylejestem dzis przejazdem w Wieliczce a tu dzis 19 stopni,ale tragedi nie ma.

Komentarz

• Marx
                                                Elegance
                                                • 2009
                                                • 865

to może ja mam coś źle ustawione, albo ty jeździsz w krótkim rękawie. Przez całą zimę mam praktycznie wyłącznie 18 stopni, a i tak się muszę rozpinać w zimowej kurtce...

Komentarz

• Jacek Wo.
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 221

Zamieszczone przez Marx
                                                  to może ja mam coś źle ustawione, albo ty jeździsz w krótkim rękawie. Przez całą zimę mam praktycznie wyłącznie 18 stopni, a i tak się muszę rozpinać w zimowej kurtce...
                                                  Ja raczej zawsze w samochodzie jeżdżę "w krótkim rękawie". Latem faktycznie, zimą raczej "w długim rękawie", ale tak czy inaczej "na koszuli".
                                                  Nie wyobrażam sobie prowadzenia auta w zimowej kurtce, szczególnie na dłuższej trasie ... :roll: ops:

Komentarz

Pracuję...