dzięki
Ogrzewanie czy Klima?? (na zime czy chłodne dni)Pare pytan.
Zwiń
X
-
Ogrzewanie czy Klima?? (na zime czy chłodne dni)Pare pytan.
Mysle że dobry temat na zblizajace sie warunki.
Jak w temacie na czym jezdzicie?? czy jak macie "przymarzniete" szyby to od razu klima czy czekacie az sie troche silnik zagrzeje?? Czy wg was bardziej wydajne pod względem ogrzewania ciepłego jest klima czy nie??
np: przy temp zewnetrznych rzedu 10 st/C macie właczone ogrzewanie czy klimatyzacje?? i na ile stopni aby sie nie ugotowac a żeby było w miare ciepło. Pozdrawiam
-
-
Rekin Chlebojad,
masz climatronic to ustaw na auto i niech cię reszta nie interesuje oprócz temperatury, ja tak jeżdżę już 3 latka i wszytko działa jak należy, system sam odłączy w odpowiednim momencie a w zasadzie odpowiedniej temp. sprężarkę od klimy a reszta niech sobie działa dla komfortu drivera.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruja tak jeżdżę już 3 latka i wszytko działa jak należy
Zamieszczone przez lorua reszta niech sobie działa dla komfortu drivera.
Komentarz
-
-
i ma byc właczona kontrolka auto , odpowiednia temperatura i bez właczonej lampki AC??O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Ok wrociłem 5 min temu do domciu, sprawdziłem 22 stopnie i auto jest ok , nie jest goraco ani zimno jest normalnie, ciekawi mnie tylko że przy 22 stopniach ustawiajac na Climatroniku nawiem na sama "twarz" z bocznych leci ciepłe powietrze (nie gorace) ale ze srodkowych chłodniejsze lekko. (podkreslam na wyłaczonej AC)
Komentarz
-
-
shok, ok koncze temat, dostałem sporo wskazowek, wiem co i jak, tak jak mowie, stare przyzwyczajenie, auto 90 st/c i dopiero wtedy nawiew, w zime na szybe zazwyczaj i na nogi (pierwszy raz mam auto gdzie mozna miec nawiew i na twarz i na nogi i na szybe razem, zawsze mi tego brakowało, a opcja AUTO napewno mi sie przyda, dzieki wszytskim pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Climatronic ma za zadanie utrzymać zadaną temperaturę ustawioną na pokrętle. Regulacja temperatury działa niezależnie od tego, czy AC jest włączone czy nie i jak ustawione są nawiewy. Podświetlona kontrolka AC oznacza, że włączona jest sprężarka układu klimatyzacji. Jest niezbędna, jeśli chcesz mieć w aucie temperaturę niższą niż na zewnątrz lub chcesz, żeby było osuszane powietrze (para wodna z powietrza kondensuje się wtedy na zimnym parowniku). Jeśli nie zależy Ci na osuszaniu powietrza ani na chłodzeniu wyłącz AC - zaoszczędzisz paliwo.
Ja mam teraz ustawioną temperaturę na 20 stopni i AC wyłączone, włączam je, kiedy zaczynają parować szyby. Co jakiś czas sprężarkę należy jednak włączyć na kilkanaście minut, nawet, jeśli nie jest potrzebna (w celu jej przesmarowania). Sprężarka włączy się też automatycznie, kiedy wciśniesz klawisz maksymalnego nawiewu na przednią szybę (pierwszy od lewej), po jego wyłączeniu sprężarka wyłączy się, jeśli wcześniej nie była włączona. Włączania/wyłączania sprężarki oraz wyboru trybu pracy nawiewów (zwykły/cichy) dokonujemy wciskając odpowiednią ilość razy przycisk "auto".
Nie ma chyba potrzeby skręcania temperatury na minimum i czekania, aż się silnik nagrzeje. Od tego jest automatyczna klima, żeby działała automatycznie.
EDIT
Przyciskiem "auto" ustawia się tylko tryb pracy, sprężarkę włącza/wyłącza się przyciskiem AC.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ufoale jak będzie poniżej +2 na zew. to zapomnij :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marxto może ja mam coś źle ustawione, albo ty jeździsz w krótkim rękawie. Przez całą zimę mam praktycznie wyłącznie 18 stopni, a i tak się muszę rozpinać w zimowej kurtce...
Nie wyobrażam sobie prowadzenia auta w zimowej kurtce, szczególnie na dłuższej trasie ... :roll: ops:
Komentarz
-
Komentarz