Jak wracałem z Hradec po czechach kilka razy mnie takie cuś mijało ale wśrodku był ten sam gostek troche sie drapał po głowie bo oglądał moją klape z tyłu
Utrata mocy powyżej 3,5-4k obrotów
Zwiń
X
-
Utrata mocy powyżej 3,5-4k obrotów
Witam,
pacjentka: Octavia 1.9 TDI/110 silnik AHF, rocznik 2000
Objawy - odpalam, przyspiesza, ma ochotę do jazdy - do momentu przekroczenia owych wymienionych w temacie obrotów - następuje moment jak przy odcięciu i zostaje wrażenie utraty z połowy koni mechanicznych.
Zatrzymuję się, gaszę, odpalam (czyli czynnik chłodny/ciepły silnik raczej wykluczam) i znowu jest fajnie - auto ciągnie do przodu i przyspiesza aż nie przekroczę tego magicznego progu.
Cykl powtórzyłem kilka razy, za każdym razem po zgaszeniu/odpaleniu wraca moc, która niknie po przekroczeniu tych 3,5-4k obrotów.
W pierwszej chwili myślałem o przepływomierzu ale czytając na forum objawy z którymi spotkali się inni, dziwnym wydaje mi się ten powrót mocy po zgaszeniu/odpaleniu (ale może się mylę) :-(
Czy kogoś spotkało już coś takiego? Czy macie jakieś pomysły co mogło się zepsuć? I czy ktoś może polecić sprawdzony serwis w Warszawie zajmujący się takimi problemami - próbowałem się umawiać na diagnozę z Markiem Staszewskim z Al. Jerozolimskich, ale przygotowuje samochody do wyścigów i wolny termin będzie miał dopiero po 1 maja :-(
[edit]
Nie bijcie ;-)
Możliwe powody znalazłem w innym poście czyli
1.zawór N75
2.przepływomierz
3.zapieczone kierownice spalin
to pozostaje pytanie o sprawdzony serwis/diagnostykę - bo niestety MasteTuning do 1 maja 'zarobiony' ;-)
Pozdrawiam.
Tomek
-
-
tkalbarczyk, przeczytaj sobie post: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=mieszek , ja jestem z Pana Bogumiła jak narazie zadowolony, chociaż wiem że są klubowicze który polecają też inne warsztaty, tak jak napisałem w poście, odwiedziłem kilka warsztatów, a definitywnie problem rozwiązałem w Bodexie, przynajmniej taką mam nadzieje ;-) autem jeżdze już ponad miesiąc i 0 problemów. Pan Marek z Mastersa już raczej nie dłubie przy takich rzeczach bo ma poprostu do czego innego przystosowany warsztat :twisted:
Komentarz
-
-
Hihi, ale się te Skody psują ;-)
Serwis najwcześniej we wtorek.
p. Bogumił też najwczesniej we wtorek
p. Marek po 1 maja
ale wg. p. Bogumiła można z tym jeździć - no coż - chyba nic innego nie pozostaje tylko pojeździć do momentu naprawy
Dziękuje wszystkim za pomoc i podpowiedzi
pzdr
Tomek
Komentarz
-
-
No to ja mam podobny problem z tym, że w AGR. Poprostu silnik słabnie po przekroczeniu 3500 obr/min i jest tak na stałe więc chyba nie ma mowy o notlaufie. Co może być przyczyną ?
Wymieniłem: Przepływomierz, Zaworek N75, kierownic spalin nie ma. :P Zatem, co może być przyczyną braku mocy?
Wymienione zostały wtryski, jednakże usterki nie wiąże z tą przeróbką, ponieważ przed wymianą silnik zachowywał sie bardzo podobnie tzn. również tracił moc powyżej 3500 obr/min.Załączone pliki
Komentarz
-
-
No cóż filtr paliwa wymieniony 10 kkm temu, wiec chyba jeszcze to nie jego czas.Zamieszczone przez MaicroftGdzies zaczyna brakowac paliwa, albo filtr, albo przewody, albo trzeba sprawdzic ile tak naprawde daje pompa.
Co powiedzial Krzych, bo widze, ze u niego hamowane bylo auto :?:
Auto było sprawdzane na VAGu i wyszła zmniejszona dawka paliwa o ok. 10% już od 2900 obr/min. (czy jakoś tak :P ) Niestety nikt nie potrafi mi powiedzieć dlaczego.
Niestety z p. Krzysztofem nie rozmawialiśmy na ten temat.
Komentarz
-
Komentarz