s1, brawo za chęci i wytrwałość, dzięki
Czy mniejsza zapasowka to grzech?
Zwiń
X
-
Czy mniejsza zapasowka to grzech?
Witam kolegow, pytanie moze i naiwne ale jeden mechanior mi cos chyba wciskal dziwnego. Otoz wczoraj musialem dorwac jakies inne kolo zapasowe a moj mechanior mial tylko 14'' (jezdze na 15stkach). Czy bez problemu bedzie mozna takie mniejsze w razie gumy? Mechanior mowi: male kolo z tylu - nie odczujesz roznicy, z przodu - uwazaj bo mechanizm roznicowy moze z czasem sie rozsypac i klops. Jak to jest? Szukac pelnowymiarowego zapasu? Pozdrawiam.
-
-
kowal2002 dobrze prawi, ale twój mechanik też, tak więc jeśli masz koło dobrane dobrze jeśli chodzi o rozmiar i profil to będzie bez różnicy czy przeód czy tył, a jeśli koło zapasasowe będzie miało inną wysokość niż drugie z osi to wtedy zakłada się takie koło tylko na tył, z uwagi na to że będzie miało większe obroty albo mniejsze od drugiego, i tą różnicę będzie niwelował mechanizm różnicowy właśnie.
Komentarz
-
-
ale wciskacie kit koledze)) na zapasie jezdzi sie przeciez tylko awaryjnie wiec moze byc spokojnie 14 i to nawet na mniejszym profilu!!!! nic sie z mechanizmem różnicowym nie stanie!!! nigdy oba koła nie kręcą sie jedną prędkością (każda droga ma minimalną "krzywą")- po to przecież jest ten mechanizm różnicowy- jedyna wada to wizualna (samochód lekko pochylony z jednej strony) no i pogorszenie trakcji (moze lekko ściągać w jedną stronę lub przy hamowaniu blokowac szybciej jedno koło) ale koło zapasowe do czego służy każdy wie i chyba nikt o zdrowym rozsądku nie bedzie przekładał koło z przodu do tyłu żeby z przodu były dwie jednakowe problem stanowić moze jedynie EDS- nie wiem jak by sie ten system zachowywał.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fireman6Tylko chyba jeśli kolega ma AGR tak jak w opisie to nie wsadzi z przodu 14' bo tarcza za duża o ile mnie pamięć nie myli.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
Komentarz