Zamieszczone przez bobas
Branie oleju w Octavii II, 1,9 TDI
Zwiń
X
-
Branie oleju w Octavii II, 1,9 TDI
Witam
Pytam jak u Was, by miec porownanie, bo ostatnio musialem zaczac dolewac olej (auto ma 70k km i do tej pory miedzy przegladami musialem dolac po ok 1 litr, czyli 1 litr na 30k km). Ostatnio musze dolewac po ok 0,5 litra na 2k km, czy to kwestia zuzycia silnika (watpliwe), czy moze jakas usterka, co myslicie? Wycieku zadnego nie ma (przynajmniej na tyle oczywistego by byla plama pod samochodem). Napiszcie prosze co o tym sadzicie i jesli mozecie to ile Wy dolewacie oleju, dla porownania.
Pozdrawiam,
luk
-
-
kippis81,
Ja osobiście mam OI i nic nie dolewam fakt 100% mojego przebiegu to miasto.
Lecz w rodzinie jest OII z 2005 1,9TDI 105 Km, i w tym samochodzie jest dolewany olej średnio co 3 tys. kilometrów w granicach 0,5 litra.
Też nie ma żadnych wycieków.
W serwisie stwierdzili ten - typ tak ma - a czy to prawda?
Komentarz
-
-
kippis81, odpowiadając na pytanie --> wychodzi mi +/- litr między przeglądami
odnośnie tego co myślę...no cóż wpisałem sobie - tak na rympał - "Bierze olej" w szukajkę dla forum ogólnego oraz usterek i........ wieczory teraz długie więc miłej lektury :zlosnik:>>E<< by Ali, defibrylator by DGW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zeb5W serwisie stwierdzili ten - typ tak ma - a czy to prawda?
na 2kkm :?:
nie ten typ tak nie ma :lol:
dolewka do ~1L na 15kkm jest normą w każdym PD - oprócz tych co popiardują po mieście i ubytek wyrównuje im przybywanie syfu, ci myslą, że nie bierze
ale poza tym to akurat TTTM i tak ma być.
to co Wy opisujecie to jak dla mnie ewidentne fakapy, chyba, że ktoś jeździ cały czas z pedałem wbitym w podłogę, to wtedy ok.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Witam. A ja odpowiem tak. Też mnie ten temat zastanowił jako nowego posiadacza szkodniuka i założyłem ten temat. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=41022 . Po jego lekturze już się nie dopytuję i chyba jestem uspokojony w tym temacie.
Komentarz
-
-
kippis81, uaktualnij sobie silnik w profilu, bo takiego w octaviach nie było. Ani w OI ani tym bardziej w OII. A co do brania oleju, to miałem właśnie silnik AUY w sharanie, najechane 264kkm i między przeglądami (15kkm) dolewałem mu 0,3l. Więc Twój wynik, to zdecydowanie jakaś usterka i to raczej dość poważna.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
Octavia II 1.9 TDI BXE z września 2008 - dolewka 0.5 litra co ok. 7 tys. km. To jest liczone od momentu zapalenia się kontrolki - dolewasz 0.5 litra i jeździsz około 7 kkm. A jak dolejesz więcej (jakieś 3/4 litra), do kreski max, to starczy na ok. 10 kkm. U kumpli z identycznymi samochodami (firmówki) było dokładnie tak samo, wręcz z regularnością szwajcarskiego zegarka. Różnica między nami była tylko taka, że ja kupowałem olej VW.507.00 na stacji i sam sobie dolewałem, a sieroty jeździły do ASO po "jakiś specjalny olej" :lol: Samochody z przebiegami poniżej 100 kkm.
Odnosząc się do pierwszego postu - jeśli to 1.9 TDI na pompowtryskach, to:
- 1 litr dolewki na 30 kkm - niemożliwe, niewykonalne, nieprawda
- 0.5 litra dolewki co 2 kkm - czerwona lampka w głowie, coś nie halo, o ile na każdym starcie nie jeździsz jak na 1/4 mili...
M.666 4U
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej1962Mówisz 4,5 L? chyba trochę za dużo?!PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PAOLO ESCOZamieszczone przez andrzej1962Mówisz 4,5 L? chyba trochę za dużo?!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodadolewka do ~1L na 15kkm jest normą w każdym PD - oprócz tych co popiardują po mieście i ubytek wyrównuje im przybywanie syfu, ci myslą, że nie bierze, ale poza tym to akurat TTTM i tak ma być.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej1962Możesz mi to objaśnić?PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
moze sie nie znam ale nie zalezy to tez od rodzaju- jakosci oleju ? ja na razie nie zauwazylem zeby obywało ale mam Oktawie od niedawna
Masle ze PAOLO ESCO masz racje tez uwazam by na zimnym silniku delikatni ejezdzic auto stoi w garazu wiec mam tam stala temp ok 15 stopni gorzej jest gdy wracam noc z pracy ale jak pisalem powoli pozwalam sie silnikowi nagrzac i juz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez likosszalezy to tez od rodzaju- jakosci oleju ?
[ Dodano: Czw 11 Lis, 10 22:01 ]
Zamieszczone przez andrzej19624,5 l przy wlewcePW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
Komentarz