Samowolka w ASO

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KAMILPOLSKA
    Classic
    • 2012
    • 39
    • Octavia II (1Z3)
    • CHGA 1.6 MPI 102 KM

Samowolka w ASO

Witam
    Mam pytanie potrzebuje wymienić tarcze i klocki u siebie w O1 1,8T 4x4 powiedzcie mi czy inwestować w coś lepszego czy kupić „zwykłe”, jakie macie doświadczenia w tym temacie.
    Dodam jeszcze że ciągnę tym autem przyczepę kempingowa o DMC 1000 kg.
    Dzięki za odpowiedź .
  • mahe
    Drive
    • 2010
    • 42

Samowolka w ASO

Z różnych źródeł słyszę historie o ASO (nie tylko skoda), że przyprowadzajac autko na przeglad w okresie gwarancji, mechanicy potrafia oprócz rutynowych czynności dokonać innych wymian np. elementy zawieszenia, nie informujac o tym klienta tylko stawiajac go już przed faktem dokonanym i oczywiście żadać zapłaty za te dodatkowe wymiany.

Czy spotkał się ktoś z taką samowolką?

Czy okres gwarancyjny daje prawo serwisowi "narzucać" wymiany dodatkowych elementów eksploatacyjnych grożąc utratą gwarancji?

Komentarz

• xxl_fred
      Classic
      • 2010
      • 22

te "pogłoski" zapewne nie biorą się znikąd, pewnie działa to na zasadzie "jeśli mechanik stwierdzi nieprawidłowość w działniu auta (brak płynu do sprysków, przepalona żarówka, za mała grubość tarcz/klocków) to ma za zadanie wymienić" to wkońcu jest przegląd w aso. W firmie w której pracuje (80% auto to VAG) to było nagminne i teraz jest tak zwany program flotowy, polega to na między innymi na tym że zanim taki mechanik cokolwiek ruszy to musi to skonsultować z kierowcą lub z osobą odpowiedzialną za flotę.

odpowiadają c na pierwsze pytanie, tak spotkałem się, a racze się spotykałem. Na drugie pytanko, nigdy w to nie wnikałem, jadąc prywatnym zaznaczam że nie mają prawa nic dotknąć bez mojej zgody, zresztą to ja podpisuje zlecenie na przegląd. Jeśli zlecasz coś w aso to obowiązuje ich procedura przyjęcia auta, na kwicie który podpisujesz możesz zaznaczyć że nie życzysz sobie wykonywania żadnych innych czynności bez konsultacji z Tobą.

Komentarz

• baca10
        RS
        • 2009
        • 6225

Re: Samowolka w ASO

Zamieszczone przez mahe

Czy okres gwarancyjny daje prawo serwisowi "narzucać" wymiany dodatkowych elementów eksploatacyjnych grożąc utratą gwarancji?
        Kazda wymiana czegokolwiek musi byc uzgodniona z klientem :!:

Komentarz

• mahe
          Drive
          • 2010
          • 42

A czy można do ASO zasuwać ze swoimi "płynami" np. olej lub innymi częściami gdy okres gwarancyjny jeszcze nie minał?

Komentarz

• Krzysiek25
            Ambiente
            • 2008
            • 154
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Można, płyny muszą być oryginalnie zapakowane (żeby nie było np. oleju z beczki, tego przynajmniej wymagano ode mnie) i muszą, co oczywiste, spełniać określone normy VAG co do silnika etc. Co do części (podobno, bo sam jeszcze nie próbowałem, ale wydaje się to logiczne) aso daje jedynie gwarancję na robociznę.

Komentarz

• Set
              Ambiente
              • 2010
              • 113

Za płyny ręczę, że można - sam po 3 miesiącach wymieniałem olej na motul w serwisie - oczywiście przywiozłem go ze sobą - zgrzytali zębami, ale wymienili :P

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Set
                Za płyny ręczę, że można - sam po 3 miesiącach wymieniałem olej na motul w serwisie - oczywiście przywiozłem go ze sobą - zgrzytali zębami, ale wymienili :P
                również nie robią problemów z filtrami, nawet jak nie są ori. Mechanik tylko powiedział, żebym lepiej nie wsadzał filtrona (chodziło o filtr oleju) bo jak (odpukać) coś się stanie z silnikiem, to mogą nie uznać gwarancji na tej podstawie, więc filtry lepiej ori
                Mój "Batmobil"

Komentarz

• mahe
                  Drive
                  • 2010
                  • 42

[quote="winni77"]
                  Zamieszczone przez Set
                  więc filtry lepiej ori
                  Filtry nie sa takie drogie ale 4.5 litra oleju w ich wydaniu to lekka przesada cenowa w porównaniu do cen na Allegro.

Za litr Mobila u Śliwki zapłaciłem 89pln bo wymagana była dolewka :/

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14885
                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez xxl_fred
                    te "pogłoski" zapewne nie biorą się znikąd
                    to fakt, od gościa co ma związek z Renault, słyszałem, że oprócz oficjalnych akcji serwisowych są tak zwane ukryte - informuje się Klienta, że coś jest nie tak - a to norma i klient płaci.

Zamieszczone przez mahe
                    jest oficjalny spis serwisowy, mogą jednak zawsze powiedzieć, że wg. nich coś jest nie halo.

Zamieszczone przez baca10
                    Kazda wymiana czegokolwiek musi byc uzgodniona z klientem
                    i tego trzeba sie trzymać,

wiem z doświadczenia, że informują o dodatkowych fajerwerkach, tylko jak wszystko sprawdzić, czy mówią prawdę???

A czy można do ASO zasuwać ze swoimi "płynami" np. olej lub innymi częściami gdy okres gwarancyjny jeszcze nie minał?[/quote]

Zamieszczone przez Krzysiek25
                    Można, płyny muszą być oryginalnie zapakowane (żeby nie było np. oleju z beczki, tego przynajmniej wymagano ode mnie) i muszą, co oczywiste, spełniać określone normy VAG
                    wtedy nie mogą sie przyczepić.
                    Zamieszczone przez Krzysiek25
                    Co do części (podobno, bo sam jeszcze nie próbowałem, ale wydaje się to logiczne) aso daje jedynie gwarancję na robociznę.
                    dokładnie, jak sami dają część, to masz 2 lata gwarancji.
                    Zamieszczone przez mahe
                    4.5 litra oleju w ich wydaniu to lekka przesada cenowa w porównaniu do cen na Allegro
                    fakt, ja juz od 3 przeglądów jeżdżę ze swoim Castrolem Long lifem - kupionym na allegro - 100 zł zostaje w kieszeni!
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• piotrek_gdy
                      RS
                      • 2008
                      • 7723
                      • Volkswagen
                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez ruwado
                      ja juz od 3 przeglądów jeżdżę ze swoim Castrolem Long lifem - kupionym na allegro
                      miejmy nadzieję że naprawdę zawartość odpowiada opisowi na opakowaniu
                      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ruwado
                        RS
                        • 2009
                        • 14885
                        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                        ruwado napisał/a:
                        ja juz od 3 przeglądów jeżdżę ze swoim Castrolem Long lifem - kupionym na allegro

a jaka mamy gwarancję, że to co leja z beczki w ASO też ma prawidłowa zawartość? Tego nikt nie wie.
                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• baca10
                          RS
                          • 2009
                          • 6225

ruwado napisał/a:

a jaka mamy gwarancję, że to co leja z beczki w ASO też ma prawidłowa zawartość? Tego nikt nie wie.
                          Zadnej :!: :!: :!:

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14885
                            • Octavia IV (NX3)

no właśnie! Więc zero pewności za mniejsze pieniądze, przynajmniej

A można kupić na allegro z hurtowni w Warszawie zaopatrującej ASO - wtedy jest jakas szansa, że to taki olej.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• baca10
                              RS
                              • 2009
                              • 6225

Niestety, takie mamy czasy, ze za niewiedze placimy, nieraz bardzo duzo

Komentarz

• piotrek_gdy
                                RS
                                • 2008
                                • 7723
                                • Volkswagen
                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

tak
                                tylko różnica jest taka, że jak ci coś padnie w czasie gwarancji to możesz się na nich wypiąć
                                ale jesli padnie to mogą powiedzieć, że materały były twoje i .... nie wiadomo czy to nie wina tych materiałów
                                dlatego ja wychodze z założenia, że na gwarancji nie warto bawic się w takie oszczedności(chyba, że mamy w nosie gwarancję), ale po gwarancji .... hulaj dusza piekła nie ma :diabelski_usmiech
                                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ruwado
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 14885
                                  • Octavia IV (NX3)

ale po gwarancji .... hulaj dusza piekła nie ma :diabelski_usmiech
                                  i ja z tego korzystam - gwarancja u mnie = bardzo dawna przeszłość
                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...