Opałówka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cin-pol
    Classic
    • 2011
    • 5

Opałówka

baca10, dokladnie tak bedzie, grille beda sezonowe :twisted:

phoneman, tylko zauwazylem jeden problem, moj plaster miodu ma mniejsze oczka od tego z RS+
  • Kropek69
    Classic
    • 2010
    • 20

Opałówka

Panowie, wiem nie powinienem o takie rzeczy pytać. Lecz z tego co mi wiadomo ole opałowy jest bardziej kaloryczny od ropy, lecz suchszy. Czy wielka krzywda dzieje się na jeżdżeniu na opałówce, badz na opałowce w proporcji 1/1 z ropa?

Komentarz

• Ayu
      RS
      • 2009
      • 4154

Kierwa i w tym kraju ma być normalnie...

Komentarz

• Kropek69
        Classic
        • 2010
        • 20

nie bedzie normalnie za duzo zlodziei w polityce siedzi. Płacąc 4.50 za litr ropy lekka przesada z czego jakies 70% to podatki które mają isc miedzy innymi na budowe dróg ktorych i tak niema

Komentarz

• Ayu
          RS
          • 2009
          • 4154

A jeździj sobie na opałowym Człowieku, potem tylko nie zapomnij przy sprzedaży zaznaczyć, że auto eksploatowane było jak się należy...
          PS. Granice są otwarte W Szwajcarii paliwo o połowę tańsze...
          Proponuję zamknąć temat

Komentarz

• tryton
            Elegance
            • 2008
            • 935

hotrain coś ty się tak zbulwersował . Kolega się zapytał więc mu odpowiedz jaki wpływ ma opał na silnik jak jakikolwiek ma a nie praw mu morałów

Komentarz

• matwrc
              Ambiente
              • 2010
              • 235

Kropek69, wychodzi na to, że po prostu nie stać Cie na samochód.

Komentarz

• phrix
                L&K
                • 2007
                • 1000
                • Audi
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Temat poruszany wiele razy, google opowie Ci dokładnie co i jak. "Polacy" doszli nawet do tego jak na legalu jezdzic na czerwonym, tak że kontrole nie są im straszne i w baku może być czerwono.

Moim zdaniem jezeli nie stać Cię na ON to lej BIO ( jak motorownia na to pozwala), będzie taniej i bezpieczniej. Ja tam czerwonego do octy nie polecam. Inna sprawa, że mija się to z celem jeżeli mój wsciekły AGR pije 5 litrów, a programem można by było jeszcze obniżyć spalanie.
                Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

tryton, bo mam swoje zdanie na ten temat i mnie akurat to bulwersuje, a jak ktoś chce lać opał do auta to niech sam sobie szuka informacji :diabelski_usmiech

Komentarz

• bradley
                    L&K
                    • 2008
                    • 1465

Zamieszczone przez phrix
                    ON to lej BIO
                    Nie ma zadnej oszczednosci bo BIO pali wiecej a roznica w cenie znikoma.
                    VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                    Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                    Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• vince123
                      Elegance
                      • 2009
                      • 923

Kropek69, typek ode mnie wlewał ta 'herbatkę' do audi 80 ....jezdzil jakies 5lat..nie bylo zadnych usterek...co do osiagow to nie jestem w stanie nic powiedziec...
                      teraz jezdzi na 'ruskiej ropie',bo do opalu wprowadzili troche biurokracji-mam na mysli to ze jezeli biore jakas ilosc opalu to musze wypisac oswiadczenie (jak go wykorzystam,kto bierze,ile bierze..).oswiadczenie to jest podkladka dla kontroli..
                      co do 'ruskiej ropy' -to samo co i opał tylko ze cena i kolorek inny :roll:
                      sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                      nadkole nowe LP
                      kontakt PW

Komentarz

• shok
                        RS
                        • 2009
                        • 2070
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez bradley
                        Zamieszczone przez phrix
                        ON to lej BIO
                        W dodatku gdzieś wyczytałem ,że BIO potrafi rozpuszczać przewody gumowe.Oraz wypłukuje osad który może zrobić jakiś zator.Tak wyczytałem na necie i usłyszałem na własne uszy podczas rozmowy kilku dusigrosików zwanych taxi

Komentarz

• phrix
                          L&K
                          • 2007
                          • 1000
                          • Audi
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wszystko zależy gdzie i ile kupujesz tego BIO, z doswiadczenia wiem ze jest taniej.

W dodatku gdzieś wyczytałem ,że BIO potrafi rozpuszczać przewody gumowe.Oraz wypłukuje osad który może zrobić jakiś zator
                          no tak ... :lol: :wink:

Szkoda klawiatury, na takie pytania ... :idea:
                          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• shok
                            RS
                            • 2009
                            • 2070
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez phrix
                            Wszystko zależy gdzie i ile kupujesz tego BIO, z doswiadczenia wiem ze jest taniej.

W dodatku gdzieś wyczytałem ,że BIO potrafi rozpuszczać przewody gumowe.Oraz wypłukuje osad który może zrobić jakiś zator
                            no tak ... :lol: :wink:

Szkoda klawiatury, na takie pytania ... :idea:
                            To napisz ile przejechłes na tym BIO i jakim autem...
                            Czemu nagle wiekszość firm wycofała sie z oficjalnego dostosowania ich silników do BIO?
                            To tak jak z ludzmi co mówią moje auto się nie psuje.Na pytanie a ile robisz rocznie km.No z 10tys. tylko do pracy dojeżdzam 8km. No to po czym to auto ma się psuć..

Komentarz

• bradley
                              L&K
                              • 2008
                              • 1465

Ja tankowalem BIO na Bliskiej poniewaz w mojej okolicy nie ma innego BIO.
                              Jak roznica byla ~50gr na litrze wzgledem ON to sie oplacalo. W tamtym sezonie bylo OK, ale w tym sezonie autko juz dawno po przejsciu na ON przestalo jechac, gaslo, zapowietrzalo sie, gaslo....
                              Filtr paliwa wytrzymal 8tys km... :roll:

Moge powiedziec tez zaslyszana opinie.
                              Czerwony nie rozni sie niczym od zwyklej ropy oprocz koloru i ceny...
                              VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                              Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                              Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Dig Dug
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 1306
                                • Seat

Kropek69, Nic nie jest suchszy. Możesz spokojnie lać pół na pół. Im starszy diesel konstrukcyjnie, tym opałówka pomaga silnikowi, a nie przeszkadza. Paradoksalnie, silnik 1.9 TDi 1Z z golfa 3 lepiej będzie chodził na mieszance z opałówka (siarka) niż na czystym nowym napędzie. Bo olej opałowy barwiony nie tak bardzo się różni od ON sprzedawanego do 2000 roku na stacjach paliw, a w oparciu o który konstruowany i testowany był tamten silnik.

Z grubsza jak uzyskasz frakcje napędowe z ropy naftowej i ich nie odsiarczysz to masz opałówkę, ale nie barwioną. Jak odsiarczysz to dostaniesz napęd. Opał ma większą lepkość bo daje się cięższe frakcje, lekkie przekierowuje się do ON żeby podnieść temp blokady zimnego filtra i mętnienia. Żeby było śmieszniej to do ON daje się biokomponenty, które nie podnoszą jakości.

Do nowych silników zwłaszcza z CR i konstruowanych ostatnimi laty lepiej nie dawać opałówki.
                                Była O1 jest F2.

Komentarz

• Octan
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 653

Potwierdzam to co napisał kolega Dig Dug.
                                  Słyszałem kiedyś w radio dyskusje na ten temat. Uczeni mężowie biorący w niej udział stwierdzili że starsze silniki na pompie wtryskowej nie mają "kaca" po oranżadzie.Oczywiście co chwilę przypominali że to nielegalne. Odradali natomiiast stosowania tego paliwa w silnikach CR i PD ze względu na trochę większą gęstość opału (ponoć pompie wtryskowej to nie przeszkadza)

Komentarz

• xtremesystems
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2254
                                    • Hyundai

aha czyli na common rail i na pompowtryskach mozna pozapychac uklad wtryskowy?

trzeba by rozcieczac jakos?

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

hotrain, Widze ze bardzo Cie boli, ze ktos chce tankowac za 3zl/l a nie 4,7l Jego auto i moze sobie lac co chce. To tak samo jak z LPG, jak tylko pojawia sie instalki do TSI to gro uzytkownikow tego forum bedzie mialo butle :roll:

Poogladajcie allegro i zdjecia spod maski. Masa aut jezdzi na czerwonym, albo przestala jezdzic pod sprzedaz, ale ten przezroczysty wezyk ma dalej czerwony kolor.

Na dzien dzisiejszy jedyny problem, to kontrola izby celnej itd. Jak od nowego roki ITD bedzie moglo kontrolowac tez osobowki to znow stana sie modne kontrole, to na czym kto jezdzi.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Ziomus1987
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 202

Zamieszczone przez Maicroft
                                        hotrain, Widze ze bardzo Cie boli, ze ktos chce tankowac za 3zl/l a nie 4,7l Jego auto i moze sobie lac co chce. To tak samo jak z LPG, jak tylko pojawia sie instalki do TSI to gro uzytkownikow tego forum bedzie mialo butle :roll:
                                        brawoooo chcialem tego hotpus..... juz pocisnac ale sie opanowalem wzial sobie auto w leasing i mysli ze jest Panem :szeroki_usmiech
                                        Szukam pracy

Komentarz

• adamscool
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 206

Nic się nie stanie znajomy jeździ ciągle na Opale i innych wynalazkach, cena do 3zł i do dzisiaj nie słyszałem o jakiś problemach (Corolla i Passat)
                                          Ta Skodzinka twarda była!!!

1,9 TDI 136 z ECUSOFTa

Komentarz

• Kropek69
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 20

suma sumarum, majać silnik 1,9 TDI 110 koni skode z 2004, nie znieszcze sobie silnika lejac w proporcji 1/1? (opałówka, napedowy)

Komentarz

• rss
                                              L&K
                                              • 2009
                                              • 1098

suma summarum zacznij zalewanie i dziel sie wrazeniami ...
                                              ...bo jednoznacznej odpowiedzi raczej nie dostaniesz.
                                              ja zetknalem sie z opinia ze opalowka ma w sobie wiecej 'zanieczyszczen stalych' i nie jestem pewien czy wszystkie wychwyci filtr paliwa.
                                              kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
                                              _________________________________________
                                              Do sprzedania:
                                              komplet ciemnych foteli z Octavii 1 (Tour),
                                              zaciski do hamulcow 280mm.

Komentarz

• t271828
                                                Elegance
                                                • 2008
                                                • 928

Zamieszczone przez Kropek69
                                                nie bedzie normalnie za duzo zlodziei w polityce siedzi. Płacąc 4.50 za litr ropy lekka przesada z czego jakies 70% to podatki które mają isc miedzy innymi na budowe dróg ktorych i tak niema
                                                gwoli sprawiedliwosci: obecnie buduje sie duzo drog. Doscc tylko powiedziec, ze w eksploatacji jest 1591 km drog ekspresowych i autostrad a w budowie 1327

Komentarz

• Ayu
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 4154

Ciekawe czy wszyscy zwolennicy opału chętnie kupią używane auto, które było w ten sposób eksploatowane? Niech każdy robi co uważa za stosowane, ale nie można zabronić wyrażać swojego zdania.Ziomus1987, od kiedy leasing jest zbrodnią? Takie komentarze są poniżej pewnego poziomu i wybacz ale nie korzystam już z łopatki i wyszedłem poza piaskownicę by odnosić się do Twojej jakże światłej opinii :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...