Szkoda całkowita

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtekk
    Ambiente
    • 2011
    • 109

Szkoda całkowita

Zamieszczone przez marlej108
    co do jumbobox to niby fajny (wygodny, jest gdzie schowac rzeczy i nawiew na tyl, ale kosztuje 800 zl
    Sam tunel + podłokietnik + nawiewy na tył ze schowkiem można wyhaczyć za 500zł nowe - doprowadzanie wentylacji na tył jest mi średnio potrzebne. Używki na Alledrogo chodzą od 300zł - ostatnio była full opcja w super stanie za 320zł ale przespałem :roll:
  • tomaszwrc
    Rider
    • 2010
    • 368
    • Octavia II combi (1Z5)
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Szkoda całkowita

Jak to jest.
    MTU podjęło decyzję o szkodzie całkowitej, bo naprawa wg nich przekroczy wartość auta.

Nadmienię iż silnik, nadwozie wszystko ok. Zniszczeniu uległa blachówa, nadkole i takie tam...

Czyli po zrobieniu spokojnie można jeździć, auto przegląd przejdzie bo jest ok.

Czy jak naprawie auto i zrobie przegląd mogę się nim poruszać, czy muszę zezłomować i nikt już nie może zarejestrować tego auta?

Ktoś się orientuje, bo nie mogę się nic dowiedzieć!

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Bierz kasę, jeśli auto nadaje się- napraw u zaufanego blacharza i śmigaj.Decyzja o szkodzie całkowitej nie jest decyzją złomowania pojazdu- masz prawo zrobić z nim co chcesz. :wink: Jakieś jeszcze pytania ? Pisz pw. Pozdrawiam
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• BANDIT
        Ambiente
        • 2010
        • 164

Re: Szkoda całkowita

Zamieszczone przez tomaszwrc
        Jak to jest.
        MTU podjęło decyzję o szkodzie całkowitej, bo naprawa wg nich przekroczy wartość auta.

Nadmienię iż silnik, nadwozie wszystko ok. Zniszczeniu uległa blachówa, nadkole i takie tam...

Czyli po zrobieniu spokojnie można jeździć, auto przegląd przejdzie bo jest ok.

Czy jak naprawie auto i zrobie przegląd mogę się nim poruszać, czy muszę zezłomować i nikt już nie może zarejestrować tego auta?

Ktoś się orientuje, bo nie mogę się nic dowiedzieć!
        Witam
        to z twojego AC ? czy OC sprawcy ?
        jesli z AC to w warunkach masz poziom szkody całkwoitej najczesciej 70%
        jeśli z OC sprawcy to poziomem jest 100% wartości pojazdu sprzed szkody.

Mozesz wstawic do warsztatu i zrobic bezgotówkowo lub wziasc kase i zrobić samemu wtedy na cześci które kupiłes a były w kosztorysie mozesz dac ubezpieczalni faktury jeśli kosztowały one wiecej niz na ich kosztorysie i mają ci dopłącic róznicę.
        I jeszcez jedno poczytaj ustawe ubezpieczeniową w któryms paragrafie jest napisane że jesli musisz zrobic przegląd powypadkowy to za niego ubepzieczalnia zwraca Ci kase.

pozdr
        Krzysiek
        pozdr
        Krzysztof
        4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

• Octan
          Rider
          • 2006
          • 653

Mój znajomek miał taki przypadek,co prawda kilka lat temu i nie wiem czy od tamtego czasu coś się nie zmieniło. Ubezpieczyciel przyznał szkodę całkowitą chyba ze względu na wiek auta (było 8 letnie) bo samochód nie był bardzo rozbity. Dali mu pieniądze za które autko naprawił i jeździł dalej. Pamiętam że przed rozpoczęciem naprawy postarał się o zwrot dowodu rejestracyjnego który zabrała mu policja po kolizji. Czy Ty zabrany masz dowód?

Komentarz

• sesik
            RS
            • 2006
            • 2165

Czy jak jest szkoda całkowita to można po naprawie takiego auta wziąć AC, bo obiło mi się o uszy że już nie ?
            Best ET = 13.666
            Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
            PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
            http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• jacek23
              Drive
              • 2010
              • 44

Zamieszczone przez sesik
              Czy jak jest szkoda całkowita to można po naprawie takiego auta wziąć AC, bo obiło mi się o uszy że już nie ?
              Orzekając szkodę całkowitą ubezpieczyciel stwierdza tylko, że całkowity koszt naprawy przekracza kwotę na jaką ubezpieczony był samochód i ubezpieczyciel nie sfinansuje tej naprawy w 100%. Ubezpieczyciel wypłaca kasę naliczoną zależnie od wartości pojazdu (chyba z przed wypadku) i od tej chwili polisa AC dla tego pojazdu przestaje istnieć.

Po naprawie takiego pojazdu i pozytywnych badaniach technicznych można wykupić dla niego nowa polisę AC ale na nowych warunkach. Na pewno wiąże się to z utratą zniżek i nie jest to polisa na prawach kontynuacji poprzedniej.

A o dopuszczeniu takiego pojazdu do poruszania się po drogach decyduje oczywiście badanie techniczne z wynikiem pozytywnym.

Komentarz

• S3 CHRIS
                Elegance
                • 2006
                • 979
                • Octavia I (1U2)
                • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez sesik
                ubezpieczyc to nie problem ale u innego ubezpieczyciela ale licz sie ztym ze jak sie cos znowu stanie to na elementach naprawianych bedziesz miec udził własny z tyt. wczesniejszyc napraw
                ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• Falcon911
                  Classic
                  • 2009
                  • 20

Witam
                  ja miałem wypłatę odszkodowania z AC w PZU i orzekli mi szkodę całkowitą
                  AUDI 80 '93 TDI
                  A sprawca uszkodzenia auta na parkingu był nie znany.
                  Dostałem pieniądze z wzoru
                  Wartość auta u ubezpieczyciela np 10k zł - wartość "złomu"(czyli na ile wycenili auto po szkodzie) np 6k zł = 10-6=4k zł
                  Pieniądze przyszły na konto bardzo szybko i za ok 200zł doubezpieczyłem auto. Miałem konsumkcje składek i audi po szkodzie miało bardzo niskią wartość polisy AC (pomniejszoną o wypłatę).Po opłaceniu tej dodatkowej składki miałem pełną wartość polisy i auta. A kontynuację polisy w nowym roku ubezpieczeniowym miałem o 10% droższą.
                  Naprawiłem i dalej jeżdżę i jest OK.
                  Mój szkodnik
                  1.6 AEE moc jest ze mną
                  16" AEZ 205/50/16W
                  Body kit D&W
                  Mirror s-line,
                  Sportowy wydech

Komentarz

• tomaszwrc
                    Rider
                    • 2010
                    • 368
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dzięki za odpowiedzi, nie spodziewałem się tylu ops:

Wypłata z oc winowajcy będzie, policji nie było także luz...

W tygodniu mam znać odpowiedz to dam cynka co i jak poszło

Auto to seicento warte ok 4 tyś

Komentarz

• diablojarek
                      RS
                      • 2010
                      • 2685
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

dużo wypowiedzie, faktycznie
                      z tym wygaśnięciem polisy to jest w zależności od ubezpieczyciela , i tutaj nalezy doczytać warunki ubezpiecznia jesli to jest z AC, ale u jednych przy szkodzie całkowitej polisa automatycznie wygasa a u drugich można normalnie doubezpieczyć, samo pojęcie wyliczenia szkody całkowitej moze być szeroko rozumiane ale ogólnie rzecz biorąc jest to po to liczone żeby ubezpieczyciel był jak najmniej na tym stratny :-)
                      bo wiadomo ze ze szkody całkowitej wypłaci mniej odszkodowania niż by wypłacił za naprawę wg rachunków ale warto wspomnieć też że jeśli jest niska wartośc pojazdu a duży zakres uszkodzeń to wtedy tez jest problem bo jeśli wartośc samochodu wynosi np te 4 tys zł za seicento a wg wyliczenia ubezpieczalni naprawa wyniosła by np 8 tyś w ASO to logicznym jest że naprawa do pełnej jego wartości nie ma tu zastosowania i wówczas warto rozważyć ewentualną sprzedaż żeby uzyskac pełną wartośc rynkową albo w przypadku naprawy wyciągnąć z ubezpiecznia jak największą kwotę tak żeby starczyło na naprawę u znajomego blacharza :-)
                      DACAR SERWIS
                      DACAR.team
                      OCTAVIA I

Komentarz

• Veetec
                        Classic
                        • 2010
                        • 37

Zamieszczone przez tomaszwrc
                        Wypłata z oc winowajcy będzie, policji nie było także luz...
                        Jezeli z OC sprawcy to szkoda calkowita jest wowczas, gdy naprawa auta przekracza 100% wartosci auta z chwili wypadku. Nie 65, 70 czy 75 ale 100%. Ubezpieczalnia, w ktorej jest ubezpieczony sprawca ma interes zanizyc wartosc auta i zawyzyc kosztorys naprawy zeby doszlo do szkody calkowitej. Zapewne nie zawahają sie tego zrobic stosując brzydkie chwyty. Trzeba tego pilnowac. Przechodzilem przez to i wygralem ze zlodziejami z Polskiego Towarzystwa Ubezpieczeń SA.
                        Kiedyś O1 L&K 2001r. 1.8 20V turbo 150KM AT kombi
                        Obecnie Mercedes W124 220E 1993r. 2.2 benzyna 150KM

Komentarz

• marcink_1
                          Rider
                          • 2010
                          • 312

Panowie a kto zagwarantuje, że uda się odsprzedać wrak za wartość według wyceny?
                          Czy nie można go oddać ubezpieczalni i wziąść 100% wartości?

Pozdrawiam

Marcin

Komentarz

• BANDIT
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 164

Zamieszczone przez marcink_1
                            Panowie a kto zagwarantuje, że uda się odsprzedać wrak za wartość według wyceny?
                            Czy nie można go oddać ubezpieczalni i wziąść 100% wartości?

Pozdrawiam

Marcin
                            Jasne że można ) im oddać ale będą sie przed tym bronić nogami i rękami.
                            No to dla nich kłopot.
                            Natomiast jeśli sprzedasz "wrak" za cene niższą niż oni wyliczyli to pokazujesz ubezpieczalni rachunek i dopłacają Ci róznicę.

pozdr
                            Krzysiek
                            pozdr
                            Krzysztof
                            4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

Pracuję...