Zamieszczone przez marlej108
Szkoda całkowita
Zwiń
X
-
Szkoda całkowita
Jak to jest.
MTU podjęło decyzję o szkodzie całkowitej, bo naprawa wg nich przekroczy wartość auta.
Nadmienię iż silnik, nadwozie wszystko ok. Zniszczeniu uległa blachówa, nadkole i takie tam...
Czyli po zrobieniu spokojnie można jeździć, auto przegląd przejdzie bo jest ok.
Czy jak naprawie auto i zrobie przegląd mogę się nim poruszać, czy muszę zezłomować i nikt już nie może zarejestrować tego auta?
Ktoś się orientuje, bo nie mogę się nic dowiedzieć!
-
-
Re: Szkoda całkowita
Zamieszczone przez tomaszwrcJak to jest.
MTU podjęło decyzję o szkodzie całkowitej, bo naprawa wg nich przekroczy wartość auta.
Nadmienię iż silnik, nadwozie wszystko ok. Zniszczeniu uległa blachówa, nadkole i takie tam...
Czyli po zrobieniu spokojnie można jeździć, auto przegląd przejdzie bo jest ok.
Czy jak naprawie auto i zrobie przegląd mogę się nim poruszać, czy muszę zezłomować i nikt już nie może zarejestrować tego auta?
Ktoś się orientuje, bo nie mogę się nic dowiedzieć!
to z twojego AC ? czy OC sprawcy ?
jesli z AC to w warunkach masz poziom szkody całkwoitej najczesciej 70%
jeśli z OC sprawcy to poziomem jest 100% wartości pojazdu sprzed szkody.
Mozesz wstawic do warsztatu i zrobic bezgotówkowo lub wziasc kase i zrobić samemu wtedy na cześci które kupiłes a były w kosztorysie mozesz dac ubezpieczalni faktury jeśli kosztowały one wiecej niz na ich kosztorysie i mają ci dopłącic róznicę.
I jeszcez jedno poczytaj ustawe ubezpieczeniową w któryms paragrafie jest napisane że jesli musisz zrobic przegląd powypadkowy to za niego ubepzieczalnia zwraca Ci kase.
pozdr
Krzysiek
Komentarz
-
-
Mój znajomek miał taki przypadek,co prawda kilka lat temu i nie wiem czy od tamtego czasu coś się nie zmieniło. Ubezpieczyciel przyznał szkodę całkowitą chyba ze względu na wiek auta (było 8 letnie) bo samochód nie był bardzo rozbity. Dali mu pieniądze za które autko naprawił i jeździł dalej. Pamiętam że przed rozpoczęciem naprawy postarał się o zwrot dowodu rejestracyjnego który zabrała mu policja po kolizji. Czy Ty zabrany masz dowód?
Komentarz
-
-
Czy jak jest szkoda całkowita to można po naprawie takiego auta wziąć AC, bo obiło mi się o uszy że już nie ?Best ET = 13.666
Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
PerfectService by DGW
http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sesikCzy jak jest szkoda całkowita to można po naprawie takiego auta wziąć AC, bo obiło mi się o uszy że już nie ?
Po naprawie takiego pojazdu i pozytywnych badaniach technicznych można wykupić dla niego nowa polisę AC ale na nowych warunkach. Na pewno wiąże się to z utratą zniżek i nie jest to polisa na prawach kontynuacji poprzedniej.
A o dopuszczeniu takiego pojazdu do poruszania się po drogach decyduje oczywiście badanie techniczne z wynikiem pozytywnym.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sesikCzy jak jest szkoda całkowita to można po naprawie takiego auta wziąć AC, bo obiło mi się o uszy że już nie ?ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO
Komentarz
-
-
Witam
ja miałem wypłatę odszkodowania z AC w PZU i orzekli mi szkodę całkowitą
AUDI 80 '93 TDI
A sprawca uszkodzenia auta na parkingu był nie znany.
Dostałem pieniądze z wzoru
Wartość auta u ubezpieczyciela np 10k zł - wartość "złomu"(czyli na ile wycenili auto po szkodzie) np 6k zł = 10-6=4k zł
Pieniądze przyszły na konto bardzo szybko i za ok 200zł doubezpieczyłem auto. Miałem konsumkcje składek i audi po szkodzie miało bardzo niskią wartość polisy AC (pomniejszoną o wypłatę).Po opłaceniu tej dodatkowej składki miałem pełną wartość polisy i auta. A kontynuację polisy w nowym roku ubezpieczeniowym miałem o 10% droższą.
Naprawiłem i dalej jeżdżę i jest OK.Mój szkodnik
1.6 AEE moc jest ze mną
16" AEZ 205/50/16W
Body kit D&W
Mirror s-line,
Sportowy wydech
Komentarz
-
-
dużo wypowiedzie, faktycznie
z tym wygaśnięciem polisy to jest w zależności od ubezpieczyciela , i tutaj nalezy doczytać warunki ubezpiecznia jesli to jest z AC, ale u jednych przy szkodzie całkowitej polisa automatycznie wygasa a u drugich można normalnie doubezpieczyć, samo pojęcie wyliczenia szkody całkowitej moze być szeroko rozumiane ale ogólnie rzecz biorąc jest to po to liczone żeby ubezpieczyciel był jak najmniej na tym stratny :-)
bo wiadomo ze ze szkody całkowitej wypłaci mniej odszkodowania niż by wypłacił za naprawę wg rachunków ale warto wspomnieć też że jeśli jest niska wartośc pojazdu a duży zakres uszkodzeń to wtedy tez jest problem bo jeśli wartośc samochodu wynosi np te 4 tys zł za seicento a wg wyliczenia ubezpieczalni naprawa wyniosła by np 8 tyś w ASO to logicznym jest że naprawa do pełnej jego wartości nie ma tu zastosowania i wówczas warto rozważyć ewentualną sprzedaż żeby uzyskac pełną wartośc rynkową albo w przypadku naprawy wyciągnąć z ubezpiecznia jak największą kwotę tak żeby starczyło na naprawę u znajomego blacharza :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomaszwrcWypłata z oc winowajcy będzie, policji nie było także luz...Kiedyś O1 L&K 2001r. 1.8 20V turbo 150KM AT kombi
Obecnie Mercedes W124 220E 1993r. 2.2 benzyna 150KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcink_1Panowie a kto zagwarantuje, że uda się odsprzedać wrak za wartość według wyceny?
Czy nie można go oddać ubezpieczalni i wziąść 100% wartości?
Pozdrawiam
Marcin
No to dla nich kłopot.
Natomiast jeśli sprzedasz "wrak" za cene niższą niż oni wyliczyli to pokazujesz ubezpieczalni rachunek i dopłacają Ci róznicę.
pozdr
Krzysiek
Komentarz
-
Komentarz