Slow kilka o ESP,ASR i EDS.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andrzej1962
    L&K
    • 2010
    • 1306
    • Octavia III combi (5E5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Powiem tak.
    - posiadanie systemów wspomagania kierowcy tj. wszystkich trzyliterówek jest OK, ale nie zwalnia od myślenia. Tych co całkowicie zawierzyli systemom i wyłączyli mózg pełno jest na cmentarzach lub są pod stała opieką rodzin.
    - jak jest jezdnia bardzo oblodzona żaden system nie pomoże, pozostaje modlitwa choć też nie zawsze pomaga,
    - niektóre systemy potrafią przeszkadzać tak jak to opisał jeden z moich poprzedników. Zróbcie sobie prosty test. Jadąc z prędkością ok. 20-30 km/h wjedźcie na dość głęboki piach i wtedy zacznijcie hamować. Z ABS-em droga hamowania jest dłuższa jak bez. Miałem możliwość jeździć na kursie autem w którym można go było wyłączyć. Hamowanie pulsacyjne było skuteczniejsze. ABS też głupieje podczas hamowania na jezdni z tzw. tarką przed światłami lub podczas przejeżdżania przez torowisko na którym hamujemy,
    - IMO każde auto powinno być wyposażone w ESP tak jak to zrobiono z ABS-em. To czy kierujący będzie chciał z niego korzystać, czy wyłączy to inna para kaloszy.
    - miałem poprzednio focusa z ESP i podczas jazdy w zimie po mieście zwłaszcza przy skręcaniu w ulice poprzeczne pomagał
    - na tym samym kursie uświadomiłem sobie jeszcze jedno. Do prędkości ok 50 km/h jeszcze jesteśmy w stanie sobie poradzić i wyjść z poślizgu. Przy 60-70 niestety już nie. Zdarzało się wyprowadzić auto na prostą ale szerokość po jakim auto tańczyło i odcinek przejechany nigdy nie odpowiadał warunkom naszych dróg a ćwiczenia odbywały się na płycie lotniska. Nasze drogi niestety to nie lotniska bez ruchu samochodowego.

Komentarz

• beaviso
      Elegance
      • 2010
      • 767
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez andrzej1962
      - na tym samym kursie uświadomiłem sobie jeszcze jedno. Do prędkości ok 50 km/h jeszcze jesteśmy w stanie sobie poradzić i wyjść z poślizgu. Przy 60-70 niestety już nie. Zdarzało się wyprowadzić auto na prostą ale szerokość po jakim auto tańczyło i odcinek przejechany nigdy nie odpowiadał warunkom naszych dróg a ćwiczenia odbywały się na płycie lotniska. Nasze drogi niestety to nie lotniska bez ruchu samochodowego.
      Święte słowa :!:

M.
      666 4U

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

andrzej1962, przecież wiadomo nie od dziś że abs wydłuża drogę hamowania, coś za coś pisałem już w tym wątku że droga hamowania na śniegu jest dłuższa, niż przy stopniowym hamowaniu, natomiast u mnie jest bardzo skuteczny przy hamowaniu na śniegu podczas skręconych kół, samochód coś tam jednak skręca więc nie jest źle
        ESP ma być obowiązkowe od bodajże 2012 czy jakoś tak,we wszystkich nowych samochodach, gdzieś o tym temat na forum

A myśleć trzeba, tak czy siak :diabelski_usmiech co niestety wszystkim się nie udaje

Komentarz

• janek11
          Ambiente
          • 2010
          • 150

- niektóre systemy potrafią przeszkadzać tak jak to opisał jeden z moich poprzedników. Zróbcie sobie prosty test. Jadąc z prędkością ok. 20-30 km/h wjedźcie na dość głęboki piach i wtedy zacznijcie hamować. Z ABS-em droga hamowania jest dłuższa jak bez. Miałem możliwość jeździć na kursie autem w którym można go było wyłączyć. Hamowanie pulsacyjne było skuteczniejsze. ABS też głupieje podczas hamowania na jezdni z tzw. tarką przed światłami lub podczas przejeżdżania przez torowisko na którym hamujemy,
          Bardzo dobrze prawisz. Są pewne sytuacje, gdzie ABS wydłuża drogę hamowania, albo po prostu głupieje (choć im nowszy software, tym mniejsze skutki tego głupienia). Nie zmienia to jednak faktu, że system jest naprawdę przydatny. No i we wszystkich instrukcjach obsługi opisujących te systemy jest napisane, że nie dają one 100% bezpieczeństwa - fizyki się nie oszuka.

- IMO każde auto powinno być wyposażone w ESP tak jak to zrobiono z ABS-em. To czy kierujący będzie chciał z niego korzystać, czy wyłączy to inna para kaloszy.
          - miałem poprzednio focusa z ESP i podczas jazdy w zimie po mieście zwłaszcza przy skręcaniu w ulice poprzeczne pomagał
          Od listopada 2011 wszystkie nowoprodukowane auta mają mieć ESP. Jest to drugi po ABS najpotrzebniejszy elektroniczny wspomagacz kierowcy i decydenci już to zauważyli.
          Link: http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Fi...,a,138695.html

Z praktyki mogę potwierdzić Twoje słowa - niedawno miałem wypadek starym samochodem - wpadłem w poślizg przy prędkości 70km/h (aquaplaning). Było to na drodze krajowej (więc dosyć szeroka). Rzuciło mnie na przeciwległy pas, obróciło i wylądowałem w rowie. Na szczęście przy tej prędkości udało się wyjść bez żadnych siniaków. Samochód nie miał ABS ani ESP. Gdyby był chociaż ABS na pewno by nie doszło do takiej sytuacji, przy tej prędkości. Pomogłaby też wolniejsza jazda - jak widać nawet rozsądna, wydawałoby się, prędkość 70km/h poza terenem zabudowanym okazała się nie być bezpieczna. Octavką na pewno by do czegoś takiego nie doszło.

Komentarz

• blind_walker
            RS
            • 2010
            • 4533
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez bardzozlymisio
            Natomiast przy załączonym ESP Skałt pozwala na dodanie gazu przez poł sekundy - co powoduje, że auto odrobinę koryguje tor tyłu ale zaraz zaczyna działać ESP właśnie wtedy kiedy tak naprawdę auto ma sporą predkość ale boczną. Zatem auto posuwa się bokiem ja nie jestem w stanie dodać gazu bo jestem blokowany elektronicznie, kontorwanie niewiele pomaga, bo de facto koła kręcą sie wolno, auto sunie bokiem i pozostaje jedynie hamowanie, które w tej sutuacji jest nieskuteczne.
            Dokładnie taką samą sytuację widziałem 2 dni temu.

Dołożę swoje trzy grosze. Prawo Jazdy mam od 15 miesięcy, czyli nie za długo, zrobiłem ok 20kkm różnymi samochodami i to już jest moja druga zima. Połowę pierwszej, w większości, przejeździłem samochodem bez systemów ASR, ESP, ABS. Granicę uślizgu kół podczas hamowania dało się łatwo wyczuć na całym ciele(na rękach, biodrach, odcinku lędźwiowym) i poprawić poprzez delikatne popuszczenie pedału, uślizg przodu, odpuszczenie pedału gaz, a nadsterowność dodanie gazu i kontra. Wszystko ładnie pięknie. Na początku(w połowie zeszłej zimy) po przesiadce do Octavii (nie mamy ESP) było wszystko ok, bo większy samochód, bardziej precyzyjny układ kierowniczy, zawieszenie niezależne itd. W tą zimę zacząłem zauważać mankamenty tych elektronicznych wspomagaczy. ASR jest w miarę ok, pozwala na lekki uślizg kół bez jego wyłączania, pomaga na wzniesieniach, choć z wyłączonym też daje radę. ABS, wrrr... Włącza się przy każdym dohamowaniu przed skrzyżowaniem i jak już wcześniej pisał andrzej1962

ABS też głupieje podczas hamowania na jezdni z tzw. tarką przed światłami lub podczas przejeżdżania przez torowisko na którym hamujemy,
            ABS głupieje też na dziurach, a w warunkach zimowych tworzą się nierówności, takie nierówne połacie lodu i ubitego śniegu. Miałem taką sytuację parę dni temu. Chciałem skręcić w prawo na skrzyżowaniu, nie jechałem szybko. Zacząłem hamować, pedał zaczął walić po nodze, a samochód tylko nieznacznie skręcał w prawą stronę i w ogóle nie zwalniał, pod kołami były prześwity asfaltu, lodu, śniegu. Odpuściłem hamulec, wcisnąłem go do oporu, trochę się poprawiło, ale dalej jechał na Czarną Fabkę. Zaciągnąłem ręczny, założyłem kontrę, wtedy złapałem uślizg tylnej osi, przód się uspokoił i zatrzymałem się na przeciw Fabii w odległości niecałego metra. Miałem pełne gacie. Tak to mniej więcej wyglądało:

Jakieś 45 min w podobnym przypadku sam oberwałem, jak czekałem, żeby się włączyć do ruchu. Nie wszystko złoto, co się świeci. Trzeba brać poprawkę na te wszystkie wynalazki, bo nie są one w 100% idealne.
            mkII 20VT (600h worked)
            Roooooomster

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

ja tez nie raz nacinam sie przy dojezdzie do skrzyzowania, jest ubity snieg a pod spodem lód, dojezdzam wolno, delikatnie hamulec a auto jedzie, dopiero ręczny skutecznie zatrzymuje samochód.

reasumując wolałbym jezdzić bez absu :!:
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• abstinent
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4842
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

blind_walker, kurde sam piszesz że był lód, a na lodzie to sobie można, na łyżwach pojeździć
                Jedynie co zostaje to powoli wchodzić w zakręt :wink:

Ostatnio już pisałem miałem identyczną sytuację, z tym że skręcałem a lewo, a na prost był płot, a przed płotem zaspa z której wystawały jakieś pręty na których był chyba drut który ochraniał pewnie jakieś krzaczki kwiatki przed ogrodzeniem.
                Fakt, że chciałem się trochę poślizgać, ale nie pomyślałem że pod śniegiem jest sam lód, za szybko się rozpędziłem, chciałem przyhamować, a tu dupa, ja po hamulcach(wcale nie mocno a abs już walił po nodze) kierownica lekko w lewo a samochód jedzie prosto :shock:
                Puściłem, przyhamowałem ale dalej to samo, w ostatnim momencie na gaz i jakoś skręciłem przed zaspą :P ale już widziałem zderzak porysowany od tych prętów :diabelski_usmiech

Jeszcze jedno, w takich sytuacjach nie powinno się hamować na max tzn z aABS, bo to nic nie daje, wręcz przeciwnie :| (chodzi o sytuację z lodem pod śniegiem+skręcanie), bo na samym śniegu to da się jeszcze skręcić z ABS
                Powolne dociskanie pedału i droga hamowania o wiele krótsza, odpuszczanie i ponowne hamowanie nic tu nie da bo traci się więcej czasu na ponowne wyczucie granicy działania ABS-u

rzecz działa się z ok 30km/h a szybciej to ja już nie wiem co można zrobić

:?

Komentarz

• blind_walker
                  RS
                  • 2010
                  • 4533
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez abstinent
                  blind_walker, kurde sam piszesz że był lód, a na lodzie to sobie można, na łyżwach pojeździć
                  Zamieszczone przez abstinent
                  ale nie pomyślałem że pod śniegiem jest sam lód
                  Też tak myślałem, bo droga była cała zaśnieżona, a pod spodem był raz lód raz asfalt.

Można jakoś opóźnić działanie ABSu?
                  mkII 20VT (600h worked)
                  Roooooomster

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

blind_walker, pewnie że można, nie naciskasz do końca pedału hamowania, najlepiej spróbować sobie na jakiejś bocznej drodze ze śniegiem, kiedy on działa
                    Jak wali po nodze to po ptokach, trzeba nacisnąć zdecydowanie, ale tak żeby zaraz abs nie zadziałał i stopniowo dociskać i szukać granicy przyczepności.
                    Na śniegu najlepiej się to ćwiczy jeszcze żeby było z górki, bo na lodzie nie ma się czego chwycić opona, a na asfalcie to szkoda klocków i za mocno , za szybko hamuje

to jest jedyne co można zrobić żeby opóźnić działanie ASB-u, lub całkiem go wyeliminować(wiadomo że nie zawsze się da, ale można próbować)

No i ja już raczej nie będę ryzykował, i tam gdzie wiem że jest ok, to można trochę poszaleć( np końcówka drogi do mnie )

Komentarz

napisalem cos, a potem przeczytalem to co napisales i wlasciwie pisac nie musze

Komentarz

• abstinent
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4842
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzisiaj ASR dusił silnik konkretnie(w dzień +3 było więc śnieg mokry), ja gaz a on nic podjazd dość stromy, czego na filmie nie widać :diabelski_usmiech

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u19PGD9Gbm8[/youtube]

Komentarz

• elvis696
                          Drive
                          • 2010
                          • 42

gdy są potężne zaspy na drodze to ASR niestety nie pomoże auto się dusi i zostaje w szuńcu
                          Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

elvis696, nie bardzo rozumiem to co napisałeś. Gdy samochód jedzie i napotka pryzmy śniegu na drodze np. pomiedzy pasami ruchu to ASR jak najbardziej pomaga i światnie daje sobie z tym radę Wiec nie bardzo wiem o co ci chodziło?
                            Czarny Elegance

Komentarz

• elvis696
                              Drive
                              • 2010
                              • 42

Slow kilka o ESP,ASR i EDS.

o czymś takim myślałem :wink:
                              Załączone pliki
                              Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

Zamieszczone przez elvis696
                                o czymś takim myślałem
                                duza zaspa to to nie jest, ale ogolnie masz racje jak najbardziej.

Komentarz

• elvis696
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 42

no szuniec to to nie jest... ops: ale wiadomo o co cho... :roll: tym bardziej jak ktoś mieszka na przysłowiowym za dupiu ale ja lubie za dupie
                                  Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• maroko2007
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 68

Panowie a jak sprawdzic czy ma sie ESP czy go nie ma?? mam wersje L&K i teoretycznie powinien byc ale chyba go nie ma lacze

Komentarz

• elvis696
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 42

na wyłączniku pisze ESP a jak nie ma to ASR no i jest jeszcze naklejka w bagażniku z kodami wyposażenia
                                      Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• maroko2007
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 68

na wyłączniku pisze ESP
                                        jest ASR ale to wersja L&K :evil:

i jest jeszcze naklejka w bagażniku z kodami wyposażenia
                                        a wiesz jaki kod odpowiada ESP?

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez maroko2007
                                          na wyłączniku pisze ESP
                                          jest ASR ale to wersja L&K :evil:

i jest jeszcze naklejka w bagażniku z kodami wyposażenia
                                          wejdz 30km/k w sliski zakręt, jezeli przyhamuje ci zew koła to znaczy ze go masz :szeroki_usmiech
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• elvis696
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 42

Zamieszczone przez maroko2007
                                            1AJ = System ABS, elektr. blokada mech. różn. EDS, regul napędu ASR
                                            1AT = System ABS, elektr. blokada mech. różn. EDS, regul napędu ASR ukł. Stab. ESP
                                            wersja nie ma nic tu do tego a tak po za to trochę leniwy jesteś :twisted:
                                            Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

maroko2007, 1AT
                                              Jak szukałem samochodu to oglądałem w B-B w komisie L&K i miała ASR
                                              Fajnie wyglądała, ale była bita i nawet xenonów nie wsadzili

Komentarz

• maroko2007
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 68

Zamieszczone przez piramida
                                                wejdz 30km/k w sliski zakręt, jezeli przyhamuje ci zew koła to znaczy ze go masz :szeroki_usmiech
                                                no wlasnie!! bo wchodzilem na recznym ale z mniejszą predkoscia niz 30km/h ale na desce nic nie mrygalo czy to mozliwe ze uaktywnia sie przy 30km/h??

Komentarz

• elvis696
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 42

no i naklejka z kodami znajduje się również w książce serwisowej
                                                  Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• abstinent
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 4842
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

elvis696, jeśli już to 1AC :P

[ Dodano: Pią 10 Gru, 10 20:48 ]
                                                    maroko2007, na 100% nie masz ESP :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...