Turbo od AHF/ASV do AXR (bez tuningu)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andrzejmm
    Classic
    • 2024
    • 2
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Turbo od AHF/ASV do AXR (bez tuningu)

Witam

Posiadam Octavię 1 2008 z silnikiem 1.9 TDI AXR 101KM i właśnie pada mi turbo (rok od regeneracji zaczyna podciekać).
    Nie zamierzam już bawić się w regenerację.

Chciałbym spróbować włożyć tego Nissens od wersji AHF/ASV 110KM:
    Kup taniej TURBOSPRĘŻARKA TURBINA 93090 NISSENS AUDI FORD kod producenta: 93090 z Łuków na Allegro.pl, za 1442,57 zł w kategorii Silniki i osprzęt - Turbosprężarki. Opinie i recenzje czy warto kupić ofertę id: 15975469896? Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Allegro Protect!

Nissens niestety nie robi turbin do AXR stąd kilka pytań może ktoś z was zna odpowiedź:

1. Wygląda na to, że turbo AHF/ASV pasuje plug&play, ale czy trzeba będzie stroić? Chodzi o to, że nie chcę tuningować i pozostawić oryginalne nastawy. Czy nie będzie przeładowania?
    2. Jest tam nieco inaczej (po innym kątem) ulożony krócieć do rurki chłodnicy spalin. Czy wystarczy dobrać tę rurkę od wersji ASV - chłodnice spalin są te same?
    3. Jest tam nieco inny krócieć do podłączenia rurki, która biegnie do intercoolera. AXR ma szybkozłącze, a AHF/ASV rurkę nakładaną bez szybko złącza. Tu jednak widzę, że jest sporo przejściówek i można coś spokojnie dobrać.

Będę wdzięczny jeżeli ktoś się orientuje tutaj - szczególnie punkty 1 i 2 są dla mnie ważne.

Z góry dziękuję.
  • vitorio
    Classic
    • 2025
    • 17

Witam,
    A tutaj sprawdzałeś - https://motostacja.com/czesci-samochodowe/silniki-i-osprzet/turbosprezarki/kompletne-turbosprezarki?c=23291&filters%5Ba%5D=1&filters%5B set%5D=1&sae=&zastosowanie=&typ=&producent=&sezon= &rozmiar=&model=
    Sprawdź dokładniej po VIN.
    Ten sam sprzedawca co w linku z alledrogo - https://pl.autofixer.com/czesci-zapa.../23291-1.9-tdi
    Ostatnio edytowany przez vitorio; 10007802. Powód: jeszcze raz

Komentarz

• andrzejmm
      Classic
      • 2024
      • 2
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam,

Dziękuję za odpowiedź. Listę tych turbin znam. Wiem, że są dostępne inne zamienniki np. Magneti Marelli, Meat & Doria, Kamoka, SL Turbo itd. Niestety bardzo mało jest o tych zamiennikach opinii - jeszcze mniej niż o Nissens. Natomiast o Nissens wszystkie opinie które znalazłem są OK. Niestety do AXR Nissens na pewno nie ma teraz turbiny w katalogu. Zresztą pisałem do nich i potwierdzili to. Dołączam zdjęcie z katalogu:

nissens.jpg
      Cały czas zastanawiam się, czy kupić dedykowany oryginał Borg za 2600 - 2800 PLN na dzień dzisiejszy, czy tego Nissens za około 1400 PLN z ASV. Może ktoś jeszcze dopisze pod tym postem, czy turbo od ASV podejdzie. Ostatecznie rozważam wywalenie całkowicie chłodnicy spalin - EGR i tak mam już wyłączony i zaślepiony. Regenaracji i tanich zamienników nie biorę już pod uwagę w ogóle. Pytanie tylko czy ktoś już wkładał turbo od ASV i plug & play nie było np. przeładowania.

Komentarz

Pracuję...