Gratki córy, dużo zdrowia jej życzę Mam nadzieję że zdążyłeś się wyspać przed narodzinami :diabelski_usmiech
Bierze olej!!!tak ma byc? 1.6mpi+gaz
Zwiń
X
-
Bierze olej!!!tak ma byc? 1.6mpi+gaz
Witam, mam pytanko czy to normalne aby samochod miał prawie 6tkm i musiałem dolac juz 1l oleju!!.A do tego strzasznie duzo pali jak na 1.6 komputer wskazuje mi prawie 12l :shock: jezdze na gazie to tez tak dobrze nie wychodzi wychodzi 12-14l jezdze praktycznie caly czas w miescie ale nie powinno byc tak tragicznie :?a chodziło mi po głowie 1.9 :cry:
-
-
troche dziwne ja mam bse w jettcie tez z lpg (prins) obecnie autko ma 63 tys km (60 na lpg) i bierze mi ok 0,5 litra miedzy przegladami co do spalania to srednio wychodzi ok 9-10 LPG teraz zona zacela jezdzic to wychodzi ok 8-9 ale mysle ze to tz wina zimy autko dluzej jedzie na PB
ps jaki masz olej ?? ja teraz zalalem motula bo scirocco shella mi bral a motula prawie nic
pozatym nie piszesz jaki odcinek pokonujesz jesli krotki np 5 km to ma prawo tyle spalacScirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mocart26W ASO powiedzieli ze shella wiec i taki zalałem(1l)ale jak zapłacilem 65zł za 1l to sie bede zastanawiał nad tanszym olejem
Przejdź się do normalnego sklepu i tam sprawdź. A najlepiej kup bańkę (4-5L) będzie jeszcze taniej, dłużej na dolewki i na wymianę część już będzie.
Komentarz
-
-
ma prawo brac olej ale tylko w nowym aucie i tylko do pierwszej wymiany.....jesli auto ma ponad 40 tys i bierze olej to cos jest nie tak....ja mam 1,6 AEE od wymiany zrobilem 9 tys km i nie ubylo ani milimetra oleju przebieg 186 tyś km. spalanie w miescie przy jednorazowych odcinkach 5-7km (czyli wiekszosc na niedogrzanym) ok 9 litrów (tylko miasto i to z korkami) na gazie ma prawo wyjsc ok 12 , co do spalania oleju instalacja gazowa nie ma wplywu. jezdze narazie na shellu 10w40 ale po wymianie przechodze na syntentyk 5w40 z petronas, tanszy a lepszy.
Komentarz
-
-
patrykL
chyba zartujesz z tym 2 tys obr ja zawsze jezdze powyzej 2 tys ponizej szkoda silnika !! to nie disel !!!Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
Komentarz
-
-
patrykL
ciekawe ja zawsze slyszalem ze za niskie obroty sa bardziej szkodliwe niz wysokie.Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
Komentarz
-
-
najlepiej przejedz z 20 km skasuj spalanie i zrob kolejne 20 km i luknij ile ci pokazuje
po 10 km moze i masz wzkazowke na 90 stopni ale to tylko temp plynu i tyle np w scirocco mam jeszcze czujnik temp oleju i np wskazowka pokazuje juz 90 stopni a olej ma dopiero 55 stopniScirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez patrykLnie, nie wporzo
max do 2000 obr, zwlaszcza przy tym silniku
sprawdz i zobacz jaka bedzie roznica
ja zmieniam tak szybko, zeby tylko motor sie nie dlawil i w miescie wychodzi 7,3-7,6
Komentarz
-
-
zaden ze mnie kozak jesli chodzi o mechanike, wrecz odwrotnie, ale powiem Ci, ze ja nigdy, nawet jezdzac bardzo zwawo, nie osiagnalem przy tym silniku takiego wyniku spalania jak Ty. moim skromnym zdaniem cos jest nie tak, ale zebym to ja wiedzial co, to chetnie bym Cie nakierowal,
moze Koledzy maja jakies pomysly
jedyne co mi przychodzi do glowy, to to, ze moze tak "ulozyles" silnik, ale to moje czyste gdybanie
Komentarz
-
-
Wiem że mam inny silnik ale muszę wam powiedzieć że chyba dobrze trafiłem, albo dobrze ułożyłem silnik. Kiedy go kupiłem w 2008 sprzedawca OD RAZU powiedział mi że wszystkie silniki grupy VW biorą olej i to normalna sprawa. Do pierwszego przeglądu (czyli 15tyś) dolałem może 300ml do drugiego przeglądu i wymiany (czyli 25tyś.) może z setkę. Na chwile obecną zaobserwowałem że WOGÓLE nie ubyło oleju na bagnecie a mam już 36tyś. Jeżdżę raczej dynamicznie a silnik jest już po operacji Rogalettiego
Jestem przekonany że na pobór oleju bardzo duży wpływ ma ułożenie silnika w jego pierwszych 1,5-2 latach albo po prostu miałem szczęście i trafiłem bardziej dopieszczony silniczek Dodam że 90% moich przebiegów to miasto, trasę robię w zasadzie tylko latem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmDodam że 90% moich przebiegów to miasto,
Pozatym, znajmoy inżynier (gość projektuje silniki spalinowe) twierdzi, że jak silnik nie bierze oleju to jest to bardzo negatywny sygnał i świadczy o krótszej żywotności silnika.
Gość twierdzi, że silnik powinien brać olej (oczywiście bez przesady) - tłumaczył mi, że jak nie bierze to znaczy, że albo przecieka benzyna (nie wiem dokładnie jak) i wtedy oleju ubywa a przybywa benzyny w oleju, albo też silnik jest źle smarowany.
Dokładnie nie pamiętam bo się mało znam na tym, ale coś jak wyżej ....
Komentarz
-
Komentarz