Witam wszystkich użytkowników Octavii!!!
Pomimo, że nasze wózki uchodzą za mało awaryjne to czasem jakas usterka wymaga usunięcia. Mam problem następujący: drzwi kierowcy mogę otworzyć i zamknąć jedynie kluczykiem w tych właśnie drzwiach natomiast wszystkie pozostałe drzwi mogę zamykać i otwierać z pilota lub kluczykiem w klapie bagażnika lub drzwiach prawych. Czasem przy otwieraniu lub zamykaniu drzwi kierowcy kluczykiem reagują na to wszystkie pozostałe drzwi. Podejrzewam, że jest coś z zamkiem w drzwiach kierowcy ale jeśli ktoś ma inną sugestię to proszę o wpisy. Z góry dziękuję.
Mialem wlasnie cos takiego, ze zamek przestal dzialac, tzn nie chcial sie zamknac z centralnego w alarmie ani od srodka, ani z pilota. Zamykal sie tylko z kluczyka. Diagnoza rozbieramy drzwi i myslimy. Wyszlo na to, ze generalnie musi dzialac i w koncu rozpialem ta gruba kostke, ktora jest przy silniczku od szyb, popsikalem jakims 'kontaktem' wpialem znow i zaczelo dzialac.
Dluzej nie obserwowalem, bo zostawianie auta nie zamknietego trwalo moze dwa dni, zanim zauwazylem :twisted:
Maicroft, napisz proszę jak rozebrać zamek od strony kierowcy.
U mnie albo się zasyfił po zimie albo coś się zwaliło, nie mogę włożyć kluczyka (tylko ok.1/4 kluczyk wchodzi do zamka) do zamka i przez to w te upalne dni nie mogę wywietrzyć auta
Czy od strony zew. dam radę dostać się do zamka, czy muszę zdejmować tapicerkę?
P.S.
Sorki egon1960 za wtrącenie w topic, ale myślę że temat pokrewny i jeszcze komuś może się przydać instrukcja rozebrania zamka
Ja samego zamka nie musialem rozebrac, jak wymienialem linke to trzeba bylo go odkrecic torx 40 albo 45, ale jakis taki dziwny, bo te co mam w domu nie pasowaly. A potem jest juz dostep do samego bebenka. Wiecej chwytow tam nie zauwazylem.
Zamek jak wyjmiesz, ale od strony tapicerki, to chyba bedziesz musial wymoczyc w jakims WD bo albo ktos Ci do niego cos wepchnal, albo ma tyle syfu w srodku.
Zamek jak wyjmiesz, ale od strony tapicerki, to chyba bedziesz musial wymoczyc w jakims WD bo albo ktos Ci do niego cos wepchnal, albo ma tyle syfu w srodku.
Czyli od zewnątrz nie dostanę się do zamka?
To może spróbuje wd40 wlać zanim się do niego dobiorę :!:
a wiec: przestal dzialac juz od dawna zamek w drzwiach i klapie i generalnie mozna to bylo olac ale jesli bedzie pad aku to mega problem sie robi
wiec wkladke w drzwiach wymontowalem w 10 sekund ale uruchomiene jej zajelo godzinke ale jest ok :twisted: no ale jak wyjac wkladke z klapy? pewnie musze "zerwac" ta wstretna plastykowa oslone a moze nie??? i o to jest pytanie
no a jesli juz mamy ogolocona klape to co dalej????
jesli sporo roboty to klape poprostu oleje bo jeden zamek dziala i wrazie W starczy
[ Dodano: Sob 04 Lis, 06 18:12 ]
wiec nalezy rozkrecic caly zamek i dopiero wydostaniemy wkladke
Komentarz