Wymiana chłodnicy w Octavi 1.9 TDI 99r

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kamilbdg20
    Classic
    • 2012
    • 1

Zamieszczone przez loyd
    Diabolo, Dagones Drag :bow :bow :bow :bow :bow :bow :bow :bow :bow :bow :bow
    Yes, yes, yes! Wiedźmina nie wymienił! :twisted: Jest jeszcze dla mnie nadzieja! :twisted:

Aikido! Sztuki Walki! Gwiezdne Wojny! - "to wszystko wpuszczono na ziemię".

:diabelski_usmiech:
    A może jednak nie ma :shock:
  • foka30
    Classic
    • 2010
    • 4

Witam serdecznie. Jestem tutaj nowy i nie ukrywam że nie zaznajomiłem się z obsługą forum więc jeśli pytanie będzie tendencyjne to przepraszam ale i proszę o szybka odpowiedź.

Mianowicie muszę dzisiaj wymienić chłodnice w Skodzie Octavi z 99r. Czy istnieje jakiś Manual z wymiany? Jeśli tak to proszę o taką informację w tym temacie.

Tak by nie było że pisze anonimowo to nazywam się Arkadiusz i jestem Prezesem Stowarzyszenia Renault Laguna Klub Polska (www.renaultlaguna.pl).
    Octavią śmigają rodzice i muszę wreszcie zrobić z nią porządek dlatego zarejestrowałem się na tym Forum.
    Gdybyście mieli jakieś pytania w sprawach organizacji, stowarzyszenia to chętnie pomogę i na pytania odpowiem

Pozdrawiam

Foka

Komentarz

• Damianjg
      Rider
      • 2008
      • 621

Tak jest manual ale musisz poszukać. Sam go umieszczałem

Komentarz

• endryu
        RS
        • 2006
        • 3773
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

bez demontażu zderzaka, belki i wzmocnienia czołowego się nie obejdzie. Nie jest to trudne do wykonania. Trzeba trochę poświęcić uwagi.
        O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
        O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
        =================================================

Komentarz

• foka30
          Classic
          • 2010
          • 4

Zamieszczone przez Damianjg
          Tak jest manual ale musisz poszukać. Sam go umieszczałem
          Kolego rozumiem ale jak pisałem jestem tutaj pierwszy raz dzisiaj i grzecznie poprosiłem o info ale jak widać Twoja "pomoc jest bardzo przydatna". Ciężko jest wkleić link no ale cóż.....

Pozdrawiam

[ Dodano: Sob 11 Gru, 10 14:50 ]
          Nie wiem też kolego bo przejrzałem poradnik w którym nie ma postów zakładanych przez Ciebie z wyminą Chłodnicy w Poradniku a chyba tam to powinno się zaleźć. Czyż nie?

Komentarz

• phrix
            L&K
            • 2007
            • 1000
            • Audi
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

bez demontażu zderzaka, belki i wzmocnienia czołowego się nie obejdzie

Dawałem nawet fotorelację z wymiany ale "Niemcy ukradli"

Masz klimatyzację ?? Jeżeli nie to nie ma potrzby wywalania pasa przedniego.

Tak to wygląda mniej więcej jak na poradniku, z tym że w O1 chłodnica wychodzi dołem. Musisz odkręcić lampy aby mieć dostęp do mocowania poduszek chłodnicy. Generalnie wymiana jest bardzo prosta i zajmuje około 2 h. Pamiętaj, że całość zalewamy wymieszanym koncentratem z wodą destylowaną. odpalamy silnik i dolewamy do właściwego stanu.
            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• foka30
              Classic
              • 2010
              • 4

Wielkie dzięki za informację. Poczytam i zabieram się za wymianę. Zalewam gotowym płynem do układu chłodnicy

Komentarz

• phrix
                L&K
                • 2007
                • 1000
                • Audi
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zalewaj G12 z woda destylowaną w proporcji 1:1. Koniecznie wymieszane poza zbiorniczkiem. Jak wykręcisz lampy to wszystko będziesz widział, chłodnica mocowana jest tylko na 4 poduszkach które są skręcane. Chłodnica w O1 spokojnie wychodzi dołem, jest przy tym dużo mniej roboty niż przy zdejmowaniu całego pasa. Spokojnie dasz zobie z tym radę jeżeli masz kanał :szeroki_usmiech

Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• foka30
                  Classic
                  • 2010
                  • 4

Auto ma klimatyzacje. Idę i powalczę sam z tym ustrojstwem. W sumie swoją Lale sam tuningowałem na wiele sposobów rozbierając prawie cała więc chyba z chłodnicą sobie poradzę. Zawsze pytam bo to ułatwia życie i to bardzo ale jak widać nie wszyscy to rozumieją.
                  Ciesze się że u mnie na Forum chłopacy są bardziej pomocni.....

Pozdrawiam

[ Dodano: Sob 11 Gru, 10 15:10 ]
                  Wielkie dzięki phrix za pomoc i informację. Przydadzą się. Auto muszę zalać gotowym płynem ale zmienię go za tydzień na taki jak podajesz.

Komentarz

• Damianjg
                    Rider
                    • 2008
                    • 621

Zamieszczone przez foka30
                    Nie wiem też kolego bo przejrzałem poradnik w którym nie ma postów zakładanych przez Ciebie z wyminą Chłodnicy w Poradniku a chyba tam to powinno się zaleźć. Czyż nie?
                    Faktycznie gdzies znikneło, pewnie po awarii forum wiec daje zdjecia z wymiany poduszek chłodnicy:]

Brakuje tylko fotki jak ściągnąć lampy ale to jest na forum

Komentarz

• Peteski
                      Classic
                      • 2012
                      • 13

dzięki za foto relacje!
                      przydała się

Komentarz

• mariush19
                        Rider
                        • 2009
                        • 634
                        • Octavia III (5E3)
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Odgrzeję kotleta, wyjdzie ta chłodnica dołem bez zdejmowania zderzaka czy nie wyjdzie? to w sumie mniej ważne, Drugie ważniejsze pytanie, rozmiar chłodnicy z klimą to 650x414, ale co aukcja i co sklep to rózne grubości, od 22mm do 32 mm, jak jest fabrycznie? ma ktos jakieś dane?

Komentarz

• wartom
                          Classic
                          • 2015
                          • 8

To jak to jest z tym kotletem bo i mnie czeka wymiana chłodnicy, wyjdzie bez demontażu zderzaka czy trzeba rozbierać przód? (auto z klimą)

Komentarz

• yunior81
                            RS
                            • 2010
                            • 1657
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Wnioskuje po zdjęciach, że wymiana poduszek bez zdejmowania "całego przodu" będzie ciężką sprawą :?

Komentarz

Pracuję...