Witam serdecznie. Jestem tutaj nowy i nie ukrywam że nie zaznajomiłem się z obsługą forum więc jeśli pytanie będzie tendencyjne to przepraszam ale i proszę o szybka odpowiedź.
Mianowicie muszę dzisiaj wymienić chłodnice w Skodzie Octavi z 99r. Czy istnieje jakiś Manual z wymiany? Jeśli tak to proszę o taką informację w tym temacie.
Tak by nie było że pisze anonimowo to nazywam się Arkadiusz i jestem Prezesem Stowarzyszenia Renault Laguna Klub Polska (www.renaultlaguna.pl).
Octavią śmigają rodzice i muszę wreszcie zrobić z nią porządek dlatego zarejestrowałem się na tym Forum.
Gdybyście mieli jakieś pytania w sprawach organizacji, stowarzyszenia to chętnie pomogę i na pytania odpowiem
Tak jest manual ale musisz poszukać. Sam go umieszczałem
Kolego rozumiem ale jak pisałem jestem tutaj pierwszy raz dzisiaj i grzecznie poprosiłem o info ale jak widać Twoja "pomoc jest bardzo przydatna". Ciężko jest wkleić link no ale cóż.....
Pozdrawiam
[ Dodano: Sob 11 Gru, 10 14:50 ]
Nie wiem też kolego bo przejrzałem poradnik w którym nie ma postów zakładanych przez Ciebie z wyminą Chłodnicy w Poradniku a chyba tam to powinno się zaleźć. Czyż nie?
Tak to wygląda mniej więcej jak na poradniku, z tym że w O1 chłodnica wychodzi dołem. Musisz odkręcić lampy aby mieć dostęp do mocowania poduszek chłodnicy. Generalnie wymiana jest bardzo prosta i zajmuje około 2 h. Pamiętaj, że całość zalewamy wymieszanym koncentratem z wodą destylowaną. odpalamy silnik i dolewamy do właściwego stanu.
Zalewaj G12 z woda destylowaną w proporcji 1:1. Koniecznie wymieszane poza zbiorniczkiem. Jak wykręcisz lampy to wszystko będziesz widział, chłodnica mocowana jest tylko na 4 poduszkach które są skręcane. Chłodnica w O1 spokojnie wychodzi dołem, jest przy tym dużo mniej roboty niż przy zdejmowaniu całego pasa. Spokojnie dasz zobie z tym radę jeżeli masz kanał :szeroki_usmiech
Auto ma klimatyzacje. Idę i powalczę sam z tym ustrojstwem. W sumie swoją Lale sam tuningowałem na wiele sposobów rozbierając prawie cała więc chyba z chłodnicą sobie poradzę. Zawsze pytam bo to ułatwia życie i to bardzo ale jak widać nie wszyscy to rozumieją.
Ciesze się że u mnie na Forum chłopacy są bardziej pomocni.....
Pozdrawiam
[ Dodano: Sob 11 Gru, 10 15:10 ]
Wielkie dzięki phrix za pomoc i informację. Przydadzą się. Auto muszę zalać gotowym płynem ale zmienię go za tydzień na taki jak podajesz.
Nie wiem też kolego bo przejrzałem poradnik w którym nie ma postów zakładanych przez Ciebie z wyminą Chłodnicy w Poradniku a chyba tam to powinno się zaleźć. Czyż nie?
Faktycznie gdzies znikneło, pewnie po awarii forum wiec daje zdjecia z wymiany poduszek chłodnicy:]
Brakuje tylko fotki jak ściągnąć lampy ale to jest na forum
Odgrzeję kotleta, wyjdzie ta chłodnica dołem bez zdejmowania zderzaka czy nie wyjdzie? to w sumie mniej ważne, Drugie ważniejsze pytanie, rozmiar chłodnicy z klimą to 650x414, ale co aukcja i co sklep to rózne grubości, od 22mm do 32 mm, jak jest fabrycznie? ma ktos jakieś dane?
Komentarz