Małe auto 4x4

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nokius
    Rider
    • 2010
    • 498

Miałem podobny problem 3 lata temu. Jezdziłem szukałem i padło na jimny nowego z salonu. No i żona sie w nim zakochała a ja jak tylko moge to jej go kradne .
    Może mały ,troche trzepie i skacze, nie jest demonem prędkości ani trzymania sie na drodze ale to wszystko to nic. Jest kochany i Kupił bym go raz jeszcze bez dwóch zdań.
    Na 5 stronie opisu mojego szkodnika jest pare zdjęć lalusia to sobie zobacz.
    Pozdrawiam
    O3
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...270360#1270360
    O2
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38454

Komentarz

• oculus
      Ambiente
      • 2008
      • 228

Kupiłeś trzy lata temu? Napisz jak z awaryjnością. Jakie żona robi przebiegi autem? Czy nie jest wrażliwy na rdzę? Trzeba coś poprawiać po fabryce typu zabezpieczenie antykorozyjne?

[ Dodano: Sob 18 Gru, 10 22:12 ]
      Doczytałem na forum suzuki, że nie powinno się używać 4x4 na suchym sfalcie, bo nie ma centralnego mechanizmu różnicowego. Nie podoba mi się to.
      Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• gachul
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 852

Ja mam sx4 w automacie ale 2WD. Ale miałem okazje pojeżdzic SX4 w automacie 4WD... bajka... Jak dla kobiety to rewelka.. małe o wysokim prześwicie. W Łodzi jest ogólnie problem ze znalezieniem miejsca do parkowania bo zalegaja zwały śniegu i powiem wam że Sx lepiej sobie poradził od X5 kolegi przy parkowaniu..
        gachul

czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum

Komentarz

• nokius
          Rider
          • 2010
          • 498

No to tak. przebiegi praktycznie żadne bo za 3 lata 15 tys.
          problemów z autkiem praktycznie zero. Był problem z reduktorem ale okazało sie ze akurat była na to akcja serwisowa.
          Korozja to słaby punkt ale ja zrobiłem sobie przed 1 zimą konserwacje po swojemu i przed każdą zimą zaglądam czy nie trzeba czegoś poprawić. Zadbany samochód nie powinien sprawiać problemów.
          Co do jeżdzenia 4x4 po czarnym to fakt. Nie wolno.
          Jeśli żona słabo jezdzi to może mieć problem z samym tylnym napędem.
          Wtedy chyba lepiej wybrać coś z automatycznym 4x4
          Pzdr.
          O3
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...270360#1270360
          O2
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38454

Komentarz

• sdss
            Rider
            • 2010
            • 353
            • Seat

klik

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• t271828
              Elegance
              • 2008
              • 928

Zamieszczone przez oculus
              Byłem w salonie suzuki i fiata. Swifta 4x4 już nie ma w ofercie. To samo z pandą 4x4.
              Pande mozna kupic sprowadzona, ale jest o wiele za droga jak na to co oferuje.
              IMO w tej cenie najlepszy bedzie duster

Komentarz

• oculus
                Ambiente
                • 2008
                • 228

Dzisiaj przetestowałem fiata sedici. Pojechaliśmy na plac w pobliżu salonu. Wjechałem na nieużywaną drogę prowadzącą do jakiejś rupieciarni. Droga przysypana sypkim śniegiem, może do wysokości połowy koła. Pod tym śliski, ubity śnieg. Przejechaliśmy kilkanaście metrów i stop :shock: Ani do przodu, ani do tyłu. Włączałem napęd 4x4 lock i auto. Nic nie to nie dało. Gostek z serwisu pomógł nam go wypchnąć. Może to wina letnich opon, ale wcześniej jeździłem suzuki jimny na letnich po głębszym śniegu.
                Potem przejechałem się w tym samy miejscu scoutem dla porównania. Czuło się opór, ale bez problemu przejechałem tą dróżkę wzdłuż i wszerz, a wracałem nawet obok drogi, gdzie śnieg był jeszcze głębszy. Ten napęd 4x4 w sedici i sx4 to chyba tylko taki bajer.

Komentarz

• Skfarek
                  RS
                  • 2010
                  • 4795
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

oculus, bo Jimny to auto budowane wg starej szkoły i można powiedzieć że to terenówka (w dodatku chyba na ramie jeśli się nie mylę), sedici i sx4 (jeden pies) to zwykłe autka o dodanym napędzie na 4.
                  Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                  6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                  Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• oculus
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 228

To samo można powiedzieć o scoucie, a jednak radzi sobie lepiej.
                    W każdym razie Jimny górą. Muszę tylko się rozeznać jak sobie poradzić z jego nieco większą wrażliwością na korozję.

Komentarz

Co do sedici i sx4 to jak sie czlowiek dobrze do sprawy zabierze to nawet taka pseudo terenowka mozna troche zdzialas, nawet stare kanciaste pandy potrafily w terenie takie rzeczy ze terenowki zawstydzaly zalezy tylko od kierowcy, choc wiadomo nie przeskoczysz wszystkiego, zwlaszcza na letnich szosowych oponach.
                      Ja od poczatku jestem za Jimny jak zreszta pisalem, rozeznaj sprawe i napisz na forum co postanowiles.
                      Ps. Ostatnio czesto widze kobitki w tym autku i wcale nie uwazam zeby facet nie mogl tez takim jezdzic

Komentarz

• Jacek Wo.
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 221

To samo można powiedzieć o scoucie, a jednak radzi sobie lepiej.
                        W każdym razie Jimny górą. Muszę tylko się rozeznać jak sobie poradzić z jego nieco większą wrażliwością na korozję.
                        Ale pojeździj też trochę po czarnym jak już śniegu nie będzie - dla mnie to autko do normalnej jazdy dyskwalifikuje twardość zawieszenia, choć musze przyznać, że jeździłem tylko dość mocno wymęczonym egzemplarzem ... :?:

Komentarz

• marbab
                          RS
                          • 2009
                          • 4713
                          • Fiat
                          • BMM 2.0 TDI 140 KM

Ten napęd 4x4 w sedici i sx4 to chyba tylko taki bajer.
                          z tego co wiem to naped w nich rozlacza sie powyzej 60 km/h. Przy Haldexie to zabawka
                          Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                          Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• zeb5
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 193

Rodzice mają sx4 4*4 od 18-12-2010 zakupiony w Katowicach na 3 stawach, powiem ten napęd to rewelka próbowałem w głębokim śniegu - żadnych problemów.
                            Fajna miejska terenówka
                            Pozdrawiam

Mariusz

AGR 1,9 TDI

Panda 1,1

Komentarz

• Mechanic
                              Drive
                              • 2010
                              • 40

Dzięki za opinie,jeżeli to nie problem to byłbym jeszcze wdzięczny o podanie ceny,jestem ciekaw ile teraz kosztuje. Sam kiedyś przymierzałem się do zakupu,ale nie wyszło.. W takie śniegi to prawdziwe zbawienie
                              www.mechanic.pl - Najlepszy warsztat samochodowy w Warszawie !

Komentarz

• zeb5
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 193

68500 pln-ów

z dopłatami za alarm, podłokietnik, lakier, zimówki + felgi chyba wszystko.
                                Pozdrawiam

Mariusz

AGR 1,9 TDI

Panda 1,1

Komentarz

• rezon
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 1894
                                  • Volvo
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez nokius
                                  To nie całkowicie tak, jak piszecie. Nie wolno na asfalcie jeździć w trybie 4WD Lock, można jeździć w trybie 4WDAuto - tył jest dołączany w zależności od potrzeb oraz oczywiście 2WD. w trybie Auto SX4 zachowuje się niemal jak przednionapędowy - "nerwowy" na śniegu. Włączenie trybu Lock daje wyraźnie odczuwalną różnicą - na plus.

[ Dodano: Sro 29 Gru, 10 18:27 ]
                                  Zamieszczone przez marbab
                                  z tego co wiem to naped w nich rozlacza sie powyzej 60 km/h.
                                  to dotyczy trybu Lock

Komentarz

• marbab
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 4713
                                    • Fiat
                                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

rezon, dzieki za info
                                    Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                    Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• rezon
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 1894
                                      • Volvo
                                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

marbab, jeżdżę Outlanderem od 2,5 roku. Mitsubishi więcej nie kupię, bo tolerują oszustwa w sieci ASO, ale z samochodu - a zwłaszcza napędu 4x4 jestem zadowolony i dlatego dla żony kupowałem SX4. Cały czas (również latem) ma włączony tryb 4WD Auto. Jedynie jak drogowcy zapomną o odśnieżaniu dróg to włącza 4WD Lock. Polecam uwadze Sx'a lub bliźniaka Sedici. Silnik benzynowy chodzi jak zegarek - ma bardzo wysoką kulturę pracy (1,6 Octavii ma znacznie niższą). Na razie nic się nam z nim nie działo. Jimny nie kupiłbym - jest dużo mniejsze i brzydsze, a reduktor do normalnej jazdy nie jest potrzebny. Bardzo poprawnie jeździ Yeti, ale to inna półka cenowa przy 4x4.

Komentarz

• Luk@s
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 212

no swego czasu od Sedici odstraszyła mnie cena diesla :/ i średnio wykonany środek.
                                        service by Auto Tar

Komentarz

• oculus
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 228

Zamieszczone przez rezon
                                          Zamieszczone przez nokius
                                          To nie całkowicie tak, jak piszecie. Nie wolno na asfalcie jeździć w trybie 4WD Lock, można jeździć w trybie 4WDAuto - tył jest dołączany w zależności od potrzeb oraz oczywiście 2WD. w trybie Auto SX4 zachowuje się niemal jak przednionapędowy - "nerwowy" na śniegu. Włączenie trybu Lock daje wyraźnie odczuwalną różnicą - na plus.
                                          Nokius pisał o suzuki jimny. Tam jest zupełnie inaczej rozwiązany napęd. Przednia i tylna oś są łączone "na sztywno" bez międzyosiowego mechanizmu różnicowego czy sprzęgła wiskoelastastycznego. W jimny rzeczywiście nie można włączać 4x4 na suchym. Chociaż jak na razie jestem zdecydowany na jimny'ego. Żona tez , ale do lata jeszcze trochę czasu i wszystko może sie zmienić.

Komentarz

• zepter00
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2304

Na mokrym asfalcie też lepiej nie. Przyspieszone zużycie skrzyni rozdzielczej i opon. Dodatkowo bardzo podsterowne zachowanie. W kwesti zawiasu to Jimny strasznie podskakuje. Jeździłem nim... Dwa sztywne mosty i krótki rozstaw osi powoduję bardzo trudne prowadzenie i szczątkowy komfort.
                                            Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• krzynol
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 10990
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

40 lat temu japońska firma po raz pierwszy wypuściła na drogi model z napędem na cztery koła - LJ10 z serii LJ, czyli 'light jeep'
                                              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                              poprzednie modele:
                                              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• oculus
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 228

Zamieszczone przez zepter00
                                                Na mokrym asfalcie też lepiej nie. Przyspieszone zużycie skrzyni rozdzielczej i opon. Dodatkowo bardzo podsterowne zachowanie. W kwesti zawiasu to Jimny strasznie podskakuje.
                                                Też go trochę przetestowałem. Jechałem z włączonym napędem 4x4 w zimowych co prawda warunkach, ale po czarnym, mokrym asfalcie z niewielką ilością brei solno/błotno/śniegowej. Nie jechałem szybko i autko słuchało sie mnie całkiem nieźle. W trasę bym się nim nie wybrał, bo rzeczywiście komfortowy nie jest, ale żona będzie jeździła nim jedynie po mieście.

Komentarz

• rezon
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 1894
                                                  • Volvo
                                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

ale żona będzie jeździła nim jedynie po mieście.
                                                  to nie lepiej SX? jest bardziej "przyjazny" i ma namiastkę komfortu samochodu. jest też 5-cio drzwiowy i 5-cio osobowy co dla mnie miało duże znaczenie.

Komentarz

• oculus
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 228

Może i lepiej, ale żona, po zobaczeniu jimny, nie chce słyszeć o innych opcjach. Postaram się jeszcze skoczyć w sobotę do salonu i potestować jazdę jimny z włączonym napędem tylko na tył.

[ Dodano: Czw 02 Cze, 11 22:47 ]
                                                    Kobieta zmienną jest.
                                                    Żona stwierdziła, że jednak nie potrzebuje auta 4x4. Teraz na tapecie jest fabia 1.2 hatchback. Może to i lepiej, bo auto tańsze i chyba bardziej solidne niż jakieś małe Japończyki.

Komentarz

Pracuję...